Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

İOS CyanogenMod uygulama versionu

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
cyanogenmod-nedir-1463036602.jpg
Akıllı telefon kullanıcıların pek çoğunun adını duyduğu fakat hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı CyanogenMod, özellikle Android kullanıcıları için çok güzel bir çözüm. Peki, CyanogenMod nedir? İşte detaylı açıklamalar ile "CyanogenMod nedir?" sorusunun cevabı.
CyanogenMod nedir?

Cyanogenmod, esasında Android işletim sisteminde farklı telefonlar için geliştirilen ROM denen yazılımlardır. Peki, ROM nedir? İsterseniz kısaca "ROM Nedir?" sorusunu da yanıtlayalım.
ROM nedir?

ROM dediğimiz şey işletim sistemi olarak da ifade edebilir. Zira ROM, bir işletim sisteminin kişiselleştirilmiş halidir. Yani farklı markaların Touchwizve Sense gibi arayüzleri ya da Nexus modellerinde görüp saf Androiddediğimiz yazılım da bir çeşit ROM'dur.
Stock ROM nedir?

Touchwiz, Sense, LG UX gibi akıllı telefonlar ile birlikte gelen ROM'lara Stock ROM denmektedir.
Custom ROM nedir?

CyanogenMod ise akıllı telefonlar ile gelmeyen ROM'dur. CyanogenMod ve Omnirom gibi akıllı telefonlar ile birlikte gelmeyen ROM'lara Custom ROMdenir. ROM hakkında yeterli bilgiyi edindikten sonra, isterseniz "Cyanogenmod nedir?" sorusunu yanıtlamaya devam edelim.
CyanogenMod nedir?

CyanogenMod, Cyanogen şirketi altında çalışan geliştiriciler tarafından, son olarak Android 6.0 Marshmallow tabanlıC yanogenMod 13.0 sürümü ile geliştirilmeye devam edilen ROM'dur.


cyanogenmod-nedir-1463036644.jpg

Peki,CyanogenMod neden geliştiriliyor? Stock ROM'lar yeterince başarılı değil mi? Elbette her ROM'un kendine göre avantajları var. Mesela Touchwiz ROM'unda ekran bölme, Sense ROM'unda Blinkfeed gibi özellikler görüyoruz.
Stock ve custom ROM kıyaslaması yaptığımızda ise, üreticiler kendi stock ROM'larını akıllı telefonlarına uygularken uzun zaman çalışırlar ve telefonlar duyurulduğunda büyük oranda hatasız stock ROM'lar ile karşımıza çıkıyorlar.
CyanogenMod gibi custom ROM çeşitleri ise, akıllı telefonlar çıktıktan sonra geliştirildikleri için hem kullanıcıların telefonlarına hem daha geç geliyor, hem de çok sayıda hata ile karşılaşılabiliyor. Ayrıca custom ROM'ların çok büyük geliştirici ekipleri olmadığı için hataların düzeltilmesi stock ROM'lara kıyasla daha uzun sürebiliyor.
CyanogenMod avantajları neler?

Fakat,CyanogenMod gibi custom ROM'ların çok sayıda avantajı da bulunmakta. Örnek olarak CyanogenMod hakkında konuşursak,CyanogenMod saf Android arayüzü ile geliyor, reklam amaçlı olsun ya da olmasın, ihtiyaç dışı hiçbir uygulamayı dahili olarak içermiyor.
Cyanogenmod ROM'unda stock ROM'lara kıyasla daha az uygulama olması, sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayıp, RAM tüketimi azaltıyor. Pil performansı akıllı telefon modeline göre artıp, Cyanogenmod temalarıdestekleniyor.

cyanogenmod-u-yuklemeniz-icin-8-neden.jpg



CyanogenMod, Android'li cihazlar için geliştirilen en popüler custom ROM'lardan. CyanogenMod, Android'in resmi olmayan bir sürümü ancak muhtemelen şu anki telefonunuzda veya tabletinizde bulunan Android'e göre, daha saf bir deneyim sunuyor.
Biz bu yazımızı yayına hazırlarken CyanogenMod 11'i kullanıyorduk. Cihazınızı destekliyorsa, CyanogenMod yükleme uygulaması ile onu yüklemeniz her zamankinden daha kolay.

Güncel, stok Android

2014071323460579991.jpg


CyanogenMod, güncel bir Android sürümü sunuyor. Bunun yanında, orijinal Google'ın Android'ine çok yakın ve saf bir yapıya sahip. Evet, CyanogenMod da kendine has ince ayarlar yapmış, ve kendi uygulamalarına da sahip. Ama buna rağmen Google'ın arayüzüne saygı duymuşlar ve bu eklenen şeylerin çoğu, ayarlar ekranında ekstra seçenekler şeklinde duruyorlar. Diğer üreticilerin cep telefonunu tıka basa doldurduğu gereksiz şeylerden arınmış olduğu için, yüklenmesi de çok hızlı.

OTA ve Privacy Guard

cyanogenmod-u-yuklemeniz-icin-8-neden.jpg


CyanogenMod'u yüklemeniz için en önemli sebep, saf ve güncel bir Android deneyimi sunması. Üretici firmaların artık destek vermediği eski Android cihazları yeniden canlandırmak için CyanogenMod ideal.
Ayrıca artık OTA (over the air) güncellemeleri de desteklediği için, ROM flash'lamaya gerek olmadan, sadece birkaç dokunuşla yeni güncellemeleri alabiliyorsunuz. CyanogenMod'un, cihazınızı üreticinizden önce güncelleme olasılığı oldukça fazla.
Privacy Guard
Privacy Guard, yüklü olan uygulamalarınızın hangi izinleri kullanabileceğini, ve yeni yüklenen uygulamaların varsayılan olarak hangi izinlerle yükleneceğini ayarlamanızı sağlıyor.
Bu ayar ile, iOS tarzı izin deneyimine Android'de sahip oluyorsunuz. Yani izniniz olmadan, uygulamalar yer bilginize, bağlantılarınıza ve diğer kişisel bilgilerinize erişemiyorlar. Bu eski bir Android özelliği olan App Ops üzerine kurulmuş. Google, bunu ortadan kaldırmıştı.
İzinleri kısmen engellenmiş bir uygulama kullandığınızda, Privacy Guard sizi uyarıyor ve bu sayede uygulamada bir sorun olduğunda, engellemeyi devre dışı bırakabiliyorsunuz.

SuperUser, temalar ve arayüz inceayarları

cyanogenmod-u-yuklemeniz-icin-8-neden.jpg

SuperUser
Superuser ekranı, Android ayarlar ekranına root izinlerini entegre ediyor. Bu arayüzde uygulamaların superuser isteklerine izin verilip verilmeyeceğini, ayrıca cihazınızda root'u devre dışı bırakıp bırakmayacağınızı ayarlayabiliyorsunuz. Cihazınızı PC'ye bağlayıp herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok ve güncellemelerde root'u kaybetmiyorsunuz. CyanogenMod, istediğiniz zaman size root erişimi veriyor, istemediğiniz zaman da devre dışı kalabiliyor.

Temalar

2014071323490120291.jpg


Temalar panelinde, istediğiniz temaları, stilleri, simgeleri, yazı tiplerini ve ses paketlerini seçip yükleyebiliyorsunuz. Bu seçenekler, tipik bir Android cihazda genelde bulunmuyor.
Cyanogen Theme Showcase ile temalara kolaylıkla bakabilir ve indirebilirsiniz.

Arayüz ince ayarları

2014071323501070291.jpg


Arayüz ayarları ekranında birçok ayar var. Bildirim çubuğunu, hızlı ayarlar panelini ve gezinti çubuğunu istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz.
Durum çubuğu panelinde pratik bir parlaklık ayarı var. Bununla sadece parmağınızı ileriye veya geriye kaydırarak tam istediğiniz parlaklık seviyesine cihazınızı ayarlayabiliyorsunuz.

Ekolayzer, tuş ayarları ve profiller

cyanogenmod-u-yuklemeniz-icin-8-neden.jpg

Ekolayzer
DSP Manager uygulaması, tüm sisteme etki eden bir ekolayzer kontrolü sunuyor.

Tuş ayarları

2014071323520452391.jpg


Buttons ekranında, cep telefonunuzun tuşlarının ne yapacağını ayarlayabiliyorsunuz. Mesela, ses tuşlarında uzun tutmayı, şarkılar arasında geçiş yapmak için ayarlayabilirsiniz. Kulaklık kablonuzun üzerinde kontrol tuşları yoksa, bu özellik çok işinize yarayabilir.

Profiller

2014071323525842091.jpg


Profiller özelliğine ayarlardan seçerek, güç tuşunda uzun tutarak, veya profil ayarına dokunarak ulaşabilirsiniz. Profiller, bir grup ayarı belli durumlar için saklamanıza yarıyor. Mesela, iş yerindeyken cep telefonunuzu hep titreşim moduna alıyor ve mobil veriyi kapatıyorsanız, bu ayarları "iş" adı altında bir profile toplayabilirsiniz. Bu sayede her defasında ayarları tek tek değiştirmek zorunluluğu ortadan kalkıyor.


--------------------

Google'ın açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Android tabanında geliştirilen CyanogenMod hakkında tüm bilgiler bu yazıda. Apple'ın iPhone'larla ortaya çıkan iOS işletim sistemine karşı Google tarafından geliştirilen Android işletim sisteminin, açık



Google'ın açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Android tabanında geliştirilen CyanogenMod hakkında tüm bilgiler bu yazıda. Apple'ın iPhone'larla ortaya çıkan iOS işletim sistemine karşı Google tarafından geliştirilen Android işletim sisteminin, açık kaynaklı olması sebebiyle bir çok geliştiricinin hazırlayıp kullanıcılara sunduğu özel ROM'lar (Custom ROM) arasında en popüleri olan CyanogenMod, bir çok OEM üreticinin güncelleme desteğini kestiği çoğu akıllı telefon modeli için yeni Android sürümlerinin kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Android 5.1.1 Lollipop tabanında geliştirilen CyanogenMod 12.1 sürümü, şuanda bir çok telefon modelinde Lollipop kullanılmasını sağlarken, Android 6.0 Marshmallow tabanında oluşturulan yeni CyanogenMod 13 sürümü de çok yakında bir çok akıllı telefon modeli için resmi olarak yayınlanacak. CyanogenMod veya Custom ROM nedir? Google'ın Android işletim sisteminin kaynak kodlarını yayınladığı, Android Open Source Project (AOSP) yani Android Açık Kaynak Projesi, geliştiricilere bir çok düzenleme ve ek özellik ekleme imkanıyla kendi ROM'larını yayınlamasına olanak sağlıyor ve buna Custom ROM deniliyor. Bu Custom ROM'lar arasında en popüler olanı ise, Cyanogen firmasının geliştirdiği ve şimdilerde yüzlerce geliştirici tarafından desteklenen CyanogenMod'tur. Bir çok ek özelliğin yanı sıra, hali hazırda ROOT'lu olarak gelen CyanogenMod ROM'ları, final sürümüne kadar bazı evrelerden geçmektedir. Eğer Root konusunda bilgi sahibi değilseniz, Root nedir? Root Erişimi ve Yararları başlıklı çok eski bir yazımız, Root konusunda fikir edinmenizde yardımcı olacaktır. CyanogenMod Sürümleri Nightly: Bu sürümler, neredeyse her gün veya birkaç günde bir güncellenen, ilk sürümlerde hataların olabileceği, ancak çoğu durumda pek hata olmayan sürümlerdir. Sık sık güncellendiği için, kullanıcılarda güven oluşturmaktadır. Experimental: Nightly sürümüne göre daha stabil olan ve kullanıma daha uygun olan sürümdür. M Snapshot: İlk iki sürüme göre daha stabil sürümüdür. Release Candidate: Günlük kullanıma daha uygun, bir çok hatadan arındırılmış sürümdür. Stable: Tüm hataların giderildiği, uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz final sürümüdür. Cyanogen'in resmi sürümleri haricinde, ayrıca XDA gibi forumlarda sayısız geliştirici hemen hemen her telefon modeli için CyanogenMod tabanlı ROM'ları yayınlamaktalar. Mesela Note 2 için yayınlanan Lollipop tabanlı CyanogenMod 12.1 nightly sürümü, uzun bir süre kullanıp hiç bir problem göremediğimiz bir sürümdü. Bu tarz geliştiricilerin hazırladığı Android 6.0 Marshmallow tabanlı CyanogenMod 13 sürümünün hazır olduğu cihazlarla alakalı "Hiç Beklemeden Cihazınıza Android 6.0 Marshmallow Yükleyebilirsiniz" başlıklı yazımız ilginizi çekebilir. Cutsom ROM'ların bir diğer avantajı da, Android işletim sisteminde, perofrmansı arttırıcı bir çok değişiklik ve düzenlemenin yapılabiliyor olmasıdır. Üreticilerin ROM'ları bu gibi şeylere olanak tanımazlar. CyanogenMod Nasıl Yüklenir? Öncelikle Custom ROM yüklemenin, telefonun garantisini iptal edeceğini belirtmemizde fayda var. 1. Bootloader kilidinin açık olması gerekmektedir. Bunu yapabilmek çoğu telefon modelinde farklı olsa da, zor bir işlem değildir. Bu konuda bir çok marka ve modelin nasıl Bootloader unlock işlemi yapılacağına yönelik detaylı bir yazı yayınlayacağız. 2. ROM veya diğer ek dosyaları flaşlamak (akıllı telefonlarda yükleme tabiridir) için TWRP twrp.me/Devices/ veya clockworkmod.com CWM Recovery gibi Custom Recovery yükleyin. Bunu ADB komut sistemiyle, telefonunuz fastboot modundayken bilgisayardan gireceğiniz fastboot flash recovery c:\recovery.img komutuyla kolayca yapabilirsiniz. 3. Cihazınız için uygun olan CyanogenMOD ROM'unu buradan download.cyanogenmod.org SD kartınıza yükleyin ve Recovery menüsünden SD Karttan Yükle seçeneğiyle telefonunuza flaşlayın. 4. ROM'u yükledikten sonra, Google'un standart Android uygulamalarının yer aldığı GApps paketini flaşlayın. Android 5.x ve Android 6.x için GApps dosyalarına buradan opengapps.org ulaşabilirsiniz. 5. Telefonunuzu yeniden başlatın ve CyanogenMod'un tadını çıkarın. Örnek olarak Samsug cihazlara yönelik Note 2 için CyanogenMod yükleme talimatına buradan ulaşabilirsiniz. Oldukça basit olan bu işlemlerle, üreticilerin son Android sürümlerini yayınlamalarını beklemeden, Cyanogen ile güncel Android sürümlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
2016 yılı sonunda veda eden Cyanogen tarafından sunulan CyanogenMod, yerini yepyeni bir açık kaynaklı girişim olan LineageOS’ye bırakmıştı. LineageOS ekibi, son olarak söz verdiği gibi ilk sürümlerini denemek isteyen kullanıcılara sunmuş durumda.
LineageOS ROM’ları çıktı!

Cihaza göre değişkenlik gösteren Android 7.1 ve Android 6.0 tabanlı LineageOS’nin ilk sürümlerinin dağıtımına başladı
ROM’un ilk sürümlerinin uyumlu olduğu cihazlar arasında Nexus 5X, Nexus 6P, LG G2, OnePlus One, Samsung Galaxy S3, Motorola Moto G4, Motorola Moto G4 Plus, Motorola Moto X Pure, Motorola Moto E, Nextbit Robin, Xiaomi Redmi 1S, Xiaomi Mi 3w ve Xiaomi Mi 4 yer alıyor.

LineageOS sürümlerinin, daha 80’den fazla akıllı telefona gelmesinin planlandığının da altını çizelim. CyanogenMod hayranlarını varlığıyla oldukça memnun eden LineageOS, bu anlamda yaygınlaşmaya oldukça açık.
LineageOS’nin arkasında yer alan ekip, bundan böyle her hafta güncellemeler sunmak niyetinde olduklarını ifade ediyor.
LineageOS indirme sayfasına ise bu adresten ulaşabilirsiniz.
 
Üst