Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

[İOS] iPhone Kilit Açma Koruması Kullanıma Giriyor

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
iPhone-Kilit-A%C3%A7ma-Korumas%C4%B1-1.jpg



Apple güvenlik konusunda en kapsamlı çalışmaları yapan firmalardan biri olarak biliniyor. Özellikle akıllı telefonlarında Android serilerine göre daha güvenli olduğu bir gerçek. Özellikle son yıllarda bu farkın daha net bir şekilde anlaşıldığını da söylemek gerek. Öyle ki Apple’ın sunmuş olduğu bu güvenlik seviyesi, marka ile FBI gibi kurumları da karşı karşıya getirmeye kadar varan olaylar yaşanmasına neden olmuştu. İşte bu noktada Apple biraz daha fazla fark yaratmak adına çok önemli bir adıma daha imza attığını açıkladı. Yeni açıklamayla beraber iPhone Kilit Açma Koruması sistemi resmi olarak ortaya çıkmış oldu.
[h=2]iPhone Kilit Açma Koruması Neler Sunuyor?[/h]İlk olarak iOS 11.4 güncellemesi içerisinde izlerini gördüğümüz iPhone Kilit Açma Koruması özelliği, cihazların biraz daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Söz konusu sistemde, son 1 saat içerisinde cihazın kilidi açılmamışsa (buna iPad modelleri de dahil) USB port üzerinden veri akışı kapatılıyor. Yani cihazın USB kablo bağlantısıyla erişimi kapatılıyor. Bu şekilde iPhone ya da iPad cihazının içerisinde yer alan verilerin ele geçirilmesi de engellenmiş oluyor.
Kullanım kısmında sunulan koruma, sadece cihazın sahibi için geçerli değil. Bunu kullanıcı mahremiyetini korumak adına yaptığını söyleyen Apple’ın açıklamasında yer alan ifadelerde; “Apple’da müşteriyi tasarladığımız her şeyin merkezine koyuyoruz. Müşterilerin bilgisayar korsanlarına, kimlik hırsızlarına ve izinsiz girişlerine karşı kişisel verilerin korunmasına yardımcı olmak için her Apple ürünündeki güvenlik korumasını sürekli olarak güçlendiriyoruz. Kanun güçlerine büyük saygımız var ve güvenlik geliştirmelerimizi onların işlerini yapma çabalarını engellemek için tasarlamıyoruz.” Şeklinde.
iPhone-Kilit-A%C3%A7ma-Korumas%C4%B1-640x360.jpg

Bu açıklamalar ve yeni düzenle beraber Apple’ın veri gizliliği konusunu ikinci bir sayfaya taşıdığına da kesin gözüyle bakabiliriz. Söz konusu özelliğin iOS 12 işletim sistemiyle beraber varsayılan bir özellik olarak açık konumda geleceğini ve kullanıcıların isterlerse bu ayarı kapalı konuma getirebileceğini de ekleyelim. Düzenlemenin de yine kullanıcıların isteğine bırakılmış olması da olumlu bir yön olarak gösterilebilir. Ayar menüsünün nasıl çalışacağı hakkında detayları öğrenmek için ise iOS 12 işletim sisteminin final sürümünün yayınlanmasını beklemek gerekiyor.
Öyle ki final sürümüne kadar bu konuda değişikliklerin yapılması olası gibi gözüküyor. Hem iPad hem de iPhone modelleri için aynı durum söz konusu. Değişiklikler ve final sürümü güncellemelerinden sonra bu özellik üzerinde daha fazla durmak mümkün olacak. Apple’ın attığı bu adıma karşı hem kullanıcılardan hem de rakiplerden gelen tepkileri de zaman içerisinde göreceğiz. Şimdilik duruma bakacak olursak, Apple kullanıcıları durumdan bir hayli memnun.
[h=2]Android ile Fark Ne Durumda?[/h]Yazıyı bitirmeden önce Android ile iOS arasındaki güvenlik durumundan da söz edelim. iOS 12 sonrasında gelecek olan bu özellik tabii ki bir hayli dikkat çekecek ve Apple’ın öne geçmesini sağlayacak. Ancak bir diğer yandan ise Android P sürümüyle beraber gelen güvenlik özellikleri de hiç azımsanmayacak kadar iyi.
Uygulama izinlerinden, sistem güvenliğine kadar birçok konuda önemli iyileştirmeler var. Her iki sürüm içinde güvenliğin üst seviyelere doğru gitmesi, aradaki rekabetin boyut değiştirdiğini gösteriyor. Bundan sonraki aşamada güvenlik için iki sistem içinde çok daha gelişmiş ve çok daha dikkat çekici adımlar görebiliriz.
 
Üst