Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

İOS MacOS High Sierra Beta ve Sierra Nasıl Beraber Kullanılır?

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63


WWDC 2017 etkinliğinden sonra daha çok iOS 11 işletim sistemi üzerinde durulsa da Apple’ın tek yeniliği iOS 11 işletim sistemi olmadı. Bununla beraber yeni bir nesle geçen Mac serileri için geliştirilmiş yeni işletim sistemi MacOS High Sierra serisi de duyuruldu. Çok daha başarılı MacOS High Sierra işletim sisteminin Mac modellerini bir hayli işlevsel hale getireceği de netlik kazanmıştı.


Yeni dosya formatları, çok daha başarılı hafıza yönetimi gibi birçok yenilikler gelen işletim sisteminin, beta sürümleri de yayınlanmaya başladı. Son olarak MacOS High Sierraherkese açık beta 1 sürümü yayınlandı. Daha önce yazımızda MacOS High Sierra herkese açık beta 1 sürümünün nasıl yükleneceği konusunda bilgiler vermiştik.


Fakat sizlerden de gelen mesajlarda yer aldığı gibi MacOS High Sierra beta 1 sürümünün hala ciddi sorunları olduğunu da biliyoruz. Zaten ilk beta sürümünde bu hataların oldukça normal olduğunu belirtelim. Daha sonra MacOS High Sierra hatalarının yer aldığı bir yazıyı da paylaşacağız. Hal böyle olunca birçok kullanıcı MacOS High Sierra beta 1 yüklemeyi tercih etmiyor.
Bir yandan yenilikleri görmek istiyor bir yandan da hatalardan çekiniyorsanız bu durum içinde bir çözüm yolu var. Mevcut kararlı sürüm MacOS Sierra işletim sistemiyle MacOS High Sierra beta 1 sürümünü bir arada kullanmak mümkün.

Bu sayede mevcut işletim sisteminizi bozmadan normal sürüm kullanmaya devam ederken, bir yandan da yeni betanın yeniliklerini test edebiliyorsunuz. Kararlı sürüm gelene kadar yeni beta sürümlerini denemeye devam edebiliyorsunuz. Peki “MacOS High Sierra Beta ve Sierra Nasıl Beraber Kullanılır?” adım adım bakalım



  • Yükleme işlemine geçmeden önce mutlaka yedeklerinizi alın. Her sürüm değiştirme aşamasında olduğu gibi bu işlemde de her ne kadar işletim sistemi yüklü alana girmeyecek olsak da veri kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle mutlaka ilk aşamada verilerinizi yedekleyin.
  • İşleme geçelim. Yapacağınız ilk işlemde beta sürümüne sahip olmanız gerekiyor. Elinizde MacOS High Sierra Beta yükleme dosyası olması gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken işlemleri daha önceki yazılarımızda ele aldık.
  • Beta kayıtlarınızı yapıp, ardından Mac cihazlarınız içerisinden App Store uygulamasını açıp buradan macOS High Sierra Beta sürümünü indiriyoruz.



macOS-High-Sierra-public-beta-1-1.jpg




  • İndirmenin tamamlanmasını bekliyoruz. İndirme tamamlanınca, Mac bilgisayarınızdan “disk yardımcı ( disk utility)” programını açıyoruz.
  • Buradan “birincil sabit sürücü” bölümünü açmanız gerekiyor. Ardından “Bölüm” kısmına giriyoruz.
  • Karşımıza gelen ekrandan “+” simgesine basarak yeni bir bölüm oluşturuyoruz. Bu bölüme herhangi bir ad verebilirsiniz. En mantıklı olarak “High Sierra” adı belirleyip en az 20 GB boyutunda disk ayırmamız gerekecek. 20 GB üstünde bir alan ayırdıktan sonra bölümü oluşturup “uygulaya” tıklayın.



macOS-High-Sierra-Beta-ve-sierra-bir-arada-kullanma.jpg



  • Artık bu bölümü kapatabiliriz.
  • Tekrar macOS High Sierra Beta kısmına dönüyoruz.
  • İndirdiğimiz macOS High Sierra Beta dosyasını, dosyaların içerisinde bulup, yükleme dosyasını açıyoruz.
  • Karşınıza macOS High Sierra Beta yükleme alanı gelecek. Kurulum bölümünden disk seçim ekranı gelene kadar devam ediyoruz. Disk seçim alanına geldikten sonra ise “Tüm diskleri göster” seçeneğine basıyoruz.

macOS-High-Sierra-Beta-ve-sierra-bir-arada-kullanma-1.jpg



  • Buradan oluşturduğumuz bölümü görebilirsiniz. Biz High Sierra adı ile oluşturduğumuz için bu disk bölümünü seçiyoruz. Bu ekrandan kesinlikle birincil disk alanını seçmeyin. Aksi halde standart beta yüklemesi yapmış olacaksınız.
  • Tüm işlemlerden sonra standart olarak yükleme işlemine devam edip beta sürümünü yüklüyoruz. İşlem tamamlanınca bilgisayar yeniden başlatılacak.
  • Artık iki işletim sistemi de yüklenmiş oluyor. Peki seçimi nasıl yapacağız?

MacOS High Sierra Beta ile Sierra Sürümü Arasında Nasıl Geçiş Yapacağız?

Bunun için kullanabileceğiniz iki farklı seçenek bulunuyor. İlk seçenek şöyle;


  • En basit işlem bilgisayarı açtığınızda sistem başlarken “Alt” tuşuna basılı tutmanız ve buradan başlatılacak işletim sistemini seçmeniz yeterli.

İkinci Olarak ise;


  • Apple menüsünden, “sistem tercihleri” kısmına girmeniz gerekiyor. Sistem tercihleri kısmında “başlangıç disketi” kısmından istediğiniz işletim sistemini seçip başlatabiliyorsunuz.

Ayrıca her iki geçişte de sistemi yeniden başlatmanız gerektiğini de belirtelim.

Oluşturduğunuzdan İki Bölümden Birini Nasıl Silebiliriz?

Her iki işletim sisteminin kurulumunu da ele aldık. Bu şekilde hem beta sürümünü hem de kararlı sürümleri kullanabiliyorsunuz. Peki daha sonra karar değiştirmek istersek? Yani ikinci bölümü silip tekrar kararlı sürümü kullanmak istersek ne yapmalıyız?


  • Bunun için kullanmak istediğiniz sistemle bilgisayarı başlatıyoruz. Bilgisayar açıldıktan sonra ise disk yardımcısı (disk Utility) bölümünü açmanız gerekiyor.
  • Şimdi ise sürücüyü seçip bölüm ayrıma kısmına bir kez daha geçiyoruz. Bu kez oluşturduğumuz High Sierra ya da farklı bir ad ile oluşturduğunuz bölümü seçip “-“sekmesine basarak silme işlemi yapıyoruz. İşlem bu kadar ile sınırlı.



Önemli Not: MacOS High Sierra Beta ve Sierra Beraber kullanma işlemleri bu kadar ile sınırlı. Bu işlemleri yapmadan önce mutlaka yedeklerinizi alın. Eğer sistem hakkında hiçbir bilginiz yoksa yeni işletim sisteminin kararlı sürümünü beklemeyi tercih edebilirsiniz.
 
Üst