Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Ulusal Kanalları, Almanya'daki Gibi Parali Olabilir ?

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,011
12,251
113
ALMANYA
Ulusal kanalların içinde bulundukları ekonomik darboğazları cikabilmek için tartıştıkları pek çok konu var. Türkiye’de ulusal kanallar, Almanya örneğindeki gibi ücretli olabilir mi?

Televizyon kanalları artık eskisi kadar iyi kar elde etmiyor. Reklam fiyatları istenilen seviyelerde değil ve önümüzdeki yıl da yükselip yükselmeyeceği beli degil. Televizyoncuların talebi ise geçici bir rahatlamadan ziyade sürdürülebilir, yapısal bir değişiklik.

Demirören Medya CEO’su Mehmet Soysal, YouTube, Google, Amazon gibi platformlarin geleceğin en güçlü medya kuruluşları olmaya hazırlandıklarının altını çiziyor. Televizyon kanalları ise hala ürettikleri içeriği ücretsiz olarak sunuyor. Soysal’a göre “Almanya daki gibi, televizyonları izlemenin bir ücreti olmalı” diyor.

2a38c702d41fecacb00bb34ecd3325a6f8796e14.jpeg

Almanya modelinde kişiler devlete yıllık bir miktar para ödüyor. Bu para da, uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından kanallara pay ediliyor. Böylelikle kanallar ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve içerik üretmeye devam ediyor. Bizde de TRT payı uygulaması var ve bu uygulama ile elektrik faturalarının yüzde 2’si TRT’ye gidiyor.
Türkiye’de reklam süresi RTÜK tarafından yayın süresinin yüzde 20’si ile sınırlandırılmış durumda. Yani televizyon kanalları reklamların saniye başı ücretini, reklam sayılarını ve çeşitlerini arttıramıyorlar. Bu yüzden de, televizyon kanallarının yayin hayatlarına devam etmesi için TRT payının arttırıldığı (ve belki de internet faturalarına da bu payın yansıdığı) bir sistemde elde edilen gelirler, tüm ulusal kanalları kapsayacak şekilde genişletildiği bir model de tartışılıyor.

Mantıklı olarak, “Ben televizyon izlemiyorum ki niye para vereyim?” diye düşünebilirsiniz. Buradaki yöntemin nasıl oluşturulacağı, televizyon kanallarının nasıl kurtulacağı şu anda medyanın en önemli gündem maddelerinden birisi.

İnternet ve akıllı cihazlar çağında kimse televizyon izlemiyor. Kimse reklam izlemiyor. Televizyon kanalları dizilerini YouTube’a kendileri koyup, reklam gelirleriyle para kazanmayı planlıyorlar.

Teknolojiler birbirlerinin yerine geçer. Artık iletişim teknolojisinde eski usül yayınların yerini internet yayıncılığı alıyor. İsimleri dizileri izleten oyuncular artık internet platformlarında yer alıyor. Yayın platformlarında olmayıp da televizyonda olan şeyler açık oturum programları ve haberler. O konuda da internet podcast kaynıyor ve haber ajansları, internet siteleri o eksiği kapatıyor. Televizyon, anlık iletişim gücüyle basılı yayıncılığı bitirdiği gibi, internetin içerik hızıyla ve serbestliğiyle televizyon yayıncılığını bitirdiğini biliyor. Kaldı ki artık akıllı teknolojiler var. Ev televizyonu bile sosyal medya yayınlarına ayrılmış durumda. İnternetin sunduğu imkanlar karasal yayında tam anlamıyla yok.

Ulusal yayın yapan kanallar için durum çok parlak değil. Her evde televizyon olması, herkesin televizyon izlediği anlamına gelmiyor. Bu nedenle de internet yayın platformlarına ve sosyal medyaya karşı kendilerini ayakta tutacak bir yol bulmaları gerek. Tekerrürden ibaret olan tarihe baktığımızda gazetelerin, televizyon önderliğinde yapılanan medya kuruluşlarına geçtiğini görüyoruz. Televizyon yayıncılığında da benzer bir durum yaşanabilir.

Sonuç olarak ulusal kanalların yaşadıkları sıkıntıları atlatması için muhtelif fikirler tartışılsa da Almanya modeli, ciddi ciddi ele alınabilecek bir model olarak öne çıkıyor.
 

tomyblack

0
Özel Üye
12 Ağu 2016
810
1,737
93
France
"Her evde televizyon olması, herkesin televizyon izlediği anlamına gelmiyor."
Bunu sevdim. Bende oyle yapiyorum nadirende olsa sadece haber icerikli acik oturum izlemek icin harddisklerdeki film arsivimdeki filmleri izlemek icin TV kullaniyorum, bazende iptv den izliyorum. Ulkemizde gereksiz cok sayida kanal var. internet ortami mutlaka kanallarin gelirlerindede dususe sebep olmustur. Bekleyip gorecegiz bakalim nasil bir fatura yansiyacak. Fransada TV vergisi var yillik oduyoruz yaklasik 140 euro. Ulusal kanallar bedava.
 

kadifeli

0
Özel Üye
20 May 2015
704
685
93
havuzun suyu bitti sıra geldi milletin damla damla topladığı suya mı?
her faturadan %2 zaten haksızlık
her faturadan tek sabit kesinti olsa anlarım
ki defalarca mahkeme kararı varken
 

höhr

0
Üye
18 Tem 2015
9
2
3
sistem iyi ama benim ahlakıma benim dinime hakaret eden benim yaşamımı aşağılayan tv kanallarına aidat ödemek zor gelir düşüncesindeyim öyle değilmi
 

DOST_6080

0
Üye
4 Şub 2015
4,946
15,652
113
59
TüRKİYE CUMHURİYETİ
İsabetli olur şöyleki benim ücretini verdiğim kanal gidip birilerine yalakalık yapamaz siyaha beyaz diyemez gün boyu abuk sapuk program koymaz HANİ KANUNDA YAYIN SAATLERİNE GÖRE program varda halkı eğiten program sabaha karşı 4 de öven program her an uymadımı koy penguen belgeseli ohhhh iyi Masaldaki gibi krala altından şevavf kaftan dikmişler herkes çok güzel demiş alkışlamışlar öve öve bitirememiş amma 100 binler içinde bi çocuk Kral çıplak demiş .
Velhasıl şimdiki gibi mete zoruyla benden PAY alacaklarına Gönlümden severek isteyerek yayın yapana karşılığını vereyim razıyım gerçi Oda zorda bu sistemde çok kolay çok zor Derler ya dogruyu söyleyen dokuz köyden kovulurmuş ...

Onuncu köye kadar yolu var eyvallahda demem.
 

dt6767

0
Özel Üye
20 Tem 2012
231
175
43
ulusal kanalların trt hariç çoğu şirketlerin.ve bu kanallar sadece iktidar yanlısı yayın yaparlar.ben hem para verecem hemde yalaka kanal mı izleyecem.kendi adıma söylüyorum vallahi radyoya dönerim.
 
Üst