Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Uyduculukta koyu gerçeklik (augmented realıty) uygulamaları

webmaster

Administrator
Yönetici
Administrator
17 Eyl 2011
1,830
373
113
İstanbul
www.next.web.tr
Eskiden bilgisayarlarla gelen bir sanal gerçeklik(virtual reality) kavramı vardı biliyorsunuz. Şimdi de yeni nesil gelişmiş cep telefonlarıyla gelen koyultulmuş gerçeklik (augmented reality) kavramı söz konusu. Gerçek nasıl koyultuluyor, kim yapmış?, “koyu gerçeklik te ne ola ki?” diyecek olursanız eğer.., işte şimdi size onu anlatmak istiyorum;

“iPhone” ve “Android”kategorilerinde yüzbin kadar yeni geliştirilen değişik uygulamadan söz ediliyor. Gerçekten halen dünya bununla çalkalanmakta, ve bunlarla önümüzde yepyeni bir teknoloji ufku açılmaktadır.

Şimdiki iPhone3G ve Android telefonlarında pusula, kamera, eğimmetre ve GPS sistemi donanımları var biliyorsunuz. Bu ilave donanımlar sayesinde artık daha önce hiç aklımıza bile gelmeyen bazı uygulamalar gerçekleştirilebilir hale geldi. Fiziksel olarak yakınınızda hangi lokantalar var, civarınızdaki twitter kullanıcıları kimler bakıp görebiliyorsunuz.
Şimdi uydu çanağı kuracaksınız diyelim. Ama çanağınızın bakması gereken yerde ağaçlar binalar felan var. Çanağı kurup kuramayacağınızdan bir türlü emin olamıyorsunuz. Çanağı çevirip çevirip bir türlü sinyal alamamanız acaba kendi beceriksizliğinizden mi yoksa oraya sinyal gelmemesine dayalı şanssızlığınızdan mı?.

Bunu bilebilmek için eskiden inklinometre (eğimmetre), pusula ve bilgisayara ihtiyacınız vardı. Önce bilgisayarınızla almak istediğiniz uydunun sizin coğrafi koordinatlarınızdan görüldüğü azimut(yerel açı), elevasyon(kalkış açısı) ve kutup açısını hesaplayacaksınız. Sonra bu istikamet ve ufuk açısındaki engel durumunu belirlemeye çalışacaksınız. Oldukça zor bir işlem.

Şimdi telefonunuzun kamerasını tutuyorsunuz. Ekranda görüntünün üstünde küçük bir yuvarlak halinde uydunuzun yeri görünüyor. Engel var mı yok mu anında apaçık görebiliyorsunuz. Bunun için hiçbir özel alete ve donanıma ihtiyacınız yok. Sözkonusu uygulama yazılımı yüklenmiş bir cep telefonundan başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmuyor.

Yapacağınız tek şey Cep telefonunuzdaki “dishpointer” uygulamasını seçip hangi uyduya bakacağınızı seçtikten sonra telefonunuzun kamerasını sözkonusu istikamete doğrultmak. Cihaz önce GPS sistemi sayesinde sizin bulunduğunuz konumu tam olarak belirleyip buna göre istediğiniz uydunun açılarını hesapladıktan sonra kendi pusulası ve eğimmetresi sayesinde uyduyu gösteren imleci kameranın baktığı görüntünün üzerine yerleştiriyor.

Eğer hareketli(polar) veya multifokus(çok odaklı) bir çanak kurmanız söz konusu ise bu uygulama size bulunduğunuz yerden görünen tüm Clarke kuşağını verebilir. Farklı uydu konumlarının her birinin bulunduğunuz yerden olan görürünümlerini kamera görüntünüzün üstüne yansıtabilir. Böylelikle hangi uyduları alabilecğinizi net olarak görebilirsiniz.

Şimdi bu “yüzbin” kadar koyu gerçeklik(augmented reality) uygulaması sayısı size çok uçuk bir sayı gibi gelebilir. Ama uygulama içinde uygulama söz konusu olduğu için sayı çok artıyor. Örneğin “yüz tanıma” özelliğini yerleştirdiğiniz telefonunuza bir “ahmet” tanmladınız. Kameranızın baktığı kalabalığın içinde “o ahmet'i” yakalayıp o hareket ettikçe de sürekli etiketi gezdirerek size işaret ediyor. Örneğin telefonunuza “ABC marka çanağı” tanıttınız ise o size kamerasıyla gördüğü her ABC çanağın resmini çekebilir veya bir bölgedeki toplam sayısını çıkartabilir.
Önümüzdeki dönemde geliştirmeci girişimcilerin daha ne akla gelmez uygulamalar bulup ortaya çıkaracaklarını şimdiden tahmin etmek bile güç, ama ben yine de kendi namıma uyduculukla ilgili size birkaç tahminde bulunmak istiyorum.

Gelecekte pahalı uydu ölçüm cihazlarının yerine sadece kibrit kutusu büyüklüğünde ve fiyatı yüz doların çok altında küçük arayüz kutuları olacak. Bunu çanağınızdaki LNB ve uydu alıcınıza, onu da cep telefonunuza bağladığınızda tüm spektrumu, alınan tüm yayınları ve tüm parametrelerin gerçek fiziksel alınma durumlarını görebileceksiniz. Pahalı bir ölçüm cihazıyla fazladan alabileceğiniz hiçbir bilgi olmayacak. O nedenle bu cihazların üretimi ve satışına da hiç gerek kalmayacak. Uyducu olmak için bu cihazlara yatırım yapmak gerekmeyecek. Üstelik tüm bunlar uzak bir gelecekte değil önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşecek gibi görünüyor.

(Alıntıdır)
 
Üst