Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI KUTLU OLSUN

denizci56

0
Özel Üye
15 Şub 2013
1,533
451
83
Ege
1-mayis-isci-bayrami-nin-tarihsel-onemi-nedir--6960033.Jpeg

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın tarihsel önemi nedir?

1 Mayıs İşçi Bayramı ya da ülkemizde kutlanan adıyla Emek ve Dayanışma Günü nedir? 1 Mayıs'ın tarihsel önemi nereden kaynaklanır? İşte 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın tarihsel kökeni..




1-mayis-isci-bayrami-nin-tarihsel-onemi-nedir--6960033.Jpeg

1 Mayıs İşçi Bayramı ya da Emek ve Dayanışma Günü kutlanılmaya hazırlanıyor. Peki 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın tarihsel önemi nereden kaynaklanıyor? İşte 1 Mayıs ile ilgili detaylar..

1 MAYIS'IN TARİHSEL KÖKENİ
1 Mayıs İşçi Bayramı
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

1Mayıs İşçi Bayramınız kutlu olsun.



 
Son düzenleme:

osmanke

0
Üye
11 Ara 2011
1,344
1,821
113
59
İstanbul
- ÖzeIde emekçiIerimizin, geneIde dünya emekçiIerinin birIik mücadeIe ve dayanışma günü 1 Mayıs işçi bayramını kutIuyorum. kalpHakları için ölenlere minnet ve şükran, akan tere selam ve saygı ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Kutlu Olsun.
5_27.jpg
 

hüseyin22

0
Üye
9 Mar 2018
135
425
63
işçi bayramımı...güldürmeyin beni yaa arkadaşlar...işçinin bayramı olduğuna inanıyormusunuz...bana inanmıyorsanız sokaklara bir bakın,varmı bir işçi...görürseniz banada söyleyin...haaa bana corana vardıda ondan falan filan...koronadan öncesindede daha haftalar önce belirlenmiş bir grup sendikalı işçi ezberletilmiş sloganlar atıp,iki tanede devrimci dizeleri okuyup töreni bitirirken bu tiyatronun senaristi ve yapımcısı olan sendika başkanıda kameralar karşısında her yıl olduğu gibi güya günün önemi ve anlamını belirten hikayeler anlattıktan sonra atatürkün büstünede çelenk koyup olayı bitirirdi...bugünde aynı taranenne olacak...herşey göstermelik,şekilden ibaret...tıpkı 23 nisanda koltuğa oturduğunda neler söyleyeceği ezberletilen çocuk gibi buda bir sinema.....
 

tomyblack

0
Özel Üye
12 Ağu 2016
809
1,734
93
France
Isci bayrami kutlu olsun, lakin Huseyin22 arkadasimiz sanirim dogru soyluyor, calisan emek veren alin teri doken iscilerimizde zaten kendilerine ozel bu 1 mayisi pek kutlamiyor bu sadece ulkemizde degil dunyanin cok ulkesinde ayni, fransada 15 yil calistigim fabrikada ( psikolojik ve irkci baskilar ile isimden oldum ) hic 1 mayis kutlamadik, hatta calistik, cunku iscilerin bizzat oylariyla sectigi sendikacilar hakikaten patronlarin kopegi oluyor. Sendikacilar fabrikada en rahat pozisyonda calisir, sanirim agizlarinada sus payi kemik verilir iken kendini secen arkadaslarinin hakkini degil patronu savunur tavir sergiler oluyorlar. Isciler 1 mayisda cift yada 3 misli gunluk alacaklari icin cok zaman isteyerek ise gitmistir. 2 yevmiye onlarin bayrami olmustur. Bazi sektorler degil ama cok sektorde iscinin hakki alin teri gasp edilmis ve halada gasp ediliyor, cok rahat pozisyonda olanlar ise keyif suruyor ise benim buna itirazim var. Dunyanin heryerinde emekciler yipranir, maasindan ulkesi icin vergi kesilir, ulkelerin bir cok harcamalari iscilerin sirtindan karsilanir, hatta cok ulkede parazit seklinde yasayanlarin is oldugu halde ise gitmeyip devletden yardim alanlarin ihtiyaclarinida isciler karsilar, bunada sosyal devlet denir!!!!!!! Hadi bugun 1 mayis isci bayrami kutlayalim dediginizde yaninizda kimseyi bulamazsiniz isten atilma ihtimali var.
Ulkemizde isci bayramlari dunyadan cok farkli kutlaniryor, ornegin burada il merkezinde toplanan sendikalar vs. konusmasini yapar ve gider ulkemizde ise her toplu ortamlarda siyasi ve bolucu sloganlar havada ucusur, sonrada tutuklamalar vs. yani biz kutlamayida siyasi propaganda araci sekline ceviriyoruz.
Hic alakasiz ama buradada bizim TURK toplumuda her hangi bir kutlamayi yada bir olayi protestoyu slogan sekline ceviriyor ve elini yuzunu bulastiriyor, her yerde ayni durumdayiz.
 
Son düzenleme:

osmanke

0
Üye
11 Ara 2011
1,344
1,821
113
59
İstanbul
Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı göreceğimiz günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.
1588369502483.png
 
Üst