- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

@mehmetkarahanlı@
ADSL Nedir ?
Asymmetric Digital Subscriber Line ya da kısaca ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sıradan telefon hatları üzerinden genişband erişimi sağlayan bir bakır devre transmisyon teknolojisi olarak Internet kullanıcıları tarafından tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. ADSL tümüyle bir Internet teknolojisi olarak geliştirildiğinden hem ev kullanıcılarına hem de işletmelere çok çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Yüksek Hız Sabit Ücret Sürekli Bağlantı Aynı Telefon Hattı Üzerinden Konuşma Paylaşılmayan Özel Hat Sayısal Teknoloji Güvenli Internet Erişimi Mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. ADSL, mevcut telefon hattını daha etkili kullanmak amacıyla sayısal verileme tekniği ile aktarılabilecek veri yeterliliğinin arttırılması yoluyla kullanıcıya geniş veri aktarım olanağı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu teknoloji sayısal veri ve ses bilgilerini aynı anda kullanmamıza olanak sağlar. Ses ve veri bilgilerinin birbirlerini etkilememeleri için splitter/ayırıcı kullanılması gereklidir.
ADSL Nasıl Çalışır ?
Telefon abonesinin kullanmakta olduğu telefon hattının bir ucu telefon hizmetinin verilmekte olduğu Telekom santrallerinde bağlı bulunmaktadır. Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için, öncelikle hattının bağlı bulunduğu Telekom santralinde uygun cihazların kurulu bulunması gerekmektedir. Uygun cihazlar kurulu ise, telefon hattının telekom satralindeki ucu bu cihazlara bağlanır. Bu cihazlar, hem hızlı veri iletişimi sağlarken, aynı zamanda bir filtre görevi görerek ses ile veriyi birbirinden ayırır. Telefon aramalarında santral üzerinden standart telefon hatlarına ulaşırken, veri de İnternet Servis Sağlayıcıların internet bulutlarına taşınır. Abonenin de telefonuyla aynı anda hızlı internet kullanabilmek için evinde veya işyerindeki telefon hattını, splitter denilen filtreleme aparatı ve ADSL Modem / Router'a bağlaması gerekmektedir.
[FONT="]ADSL
Kullanıcıya bağlantı telefon hatları üzerinden modem ile dial-up bağlantı şeklindedir.ADSL hayatımıza çok geç girmesi daha önce interneti verimli kullanmamızı etkiledi,DÜşük hızlarda çok para ödeyerek interneti kullanmak zorunda kaldık.Bugün itibariyle gerek Türk Telekom gerekse özel sektör ADSL hizmeti vermeye başladı, önümüzdeki dönemde hem hizmet kalitesi, hem de fiyatlar açısından daha güzel gelişmeler bekleyebiliriz.[/FONT]
[FONT="]Ülkemizde internet 1996-1997 yıllarında kullanıcıya ulaşmaya başladı.Bu kadar geç gelmesinin nedeni sermaye yetersizliği , alt yapı eksikliği, ve bürokrasiden kaynaklıdır.Geç ulaşmasına rağmen internet hayatımıza çok güzel bir renk kattı, hayatla olan paylaşımlarımızı arttırdı.[/FONT]
[FONT="]ADSL binlerce kişinin tercih ettiği bağlantı türü olunca, bu teknoloji hakkında kapsamlı bir yazı hazırlamak gereği ortaya çıktı. Karşınızda oldukça kapsamlı bir ADSL yazısı var, ister ADSL almayı düşünüyor olun, ister halihazırda kullanıyor olun bu yazıda faydalı bir şeyler bulacağınıza inanıyorum.[/FONT]
[FONT="]İsterseniz, ADSLi anlatmaya başlamadan önce İnternete bağlanabilmek için elimizde olan diğer seçenekleri kısaca inceleyelim:[/FONT]
[FONT="]Kiralık hat[/FONT]
[FONT="]Bu seçenek sadece kurumsal kullanıcılar için geçerli. İş yerinizle servis sağlayıcı arasında Telekomun data hatları üzerinden sabit bir bağlantı sağlanıyor.[/FONT]
[FONT="]Servis sağlayıcıya İnternet bağlantısı için bir ücret öderken, Telekoma da data hattı için ayrı bir ücret ödeniyor. Maliyetleri topladığınızda en düşük hızdaki bağlantılar için dahi aylık yüzlerce dolar para ödenmesi gerekiyor, ayrıca bağlantı için alınacak özel modemler/yönlendiriciler de yine yüzlerce dolara mal oluyor. Kurumsal kullanıcılar için uzun bir süre bu tip bağlantı tek seçenek olarak görülüyordu ancak ADSL bu durumu değiştirebilir.[/FONT]
[FONT="]Kiralık hatların ADSLe göre avantajı senkron olması, yani 128 kbps bir hat aldığınızda bu 128 kpbs gönderim ve alım yapabileceğiniz anlamına geliyor (oysa ADSLde indirim hızı yüksek ama gönderim hızları düşük 2048 / 512 gibi).[/FONT]
[FONT="]Ayrıca kritik uygulamalarda kiralık hatlar daha güvenli, bir kere çalışır hale gelince, kolay kolay sorun yaşamıyorsunuz.[/FONT]
[FONT="]

[FONT="]
[/FONT]
[FONT="]
[/FONT]Splitter Nedir? Ne İşe Yarar?
Splitter kelimesinin Türkçe olarak direk karşılığı frekans ayırıcıdır.Bir nevi filtre görevi görür ve ses ile veriyi birbirinden ayırır.Daha geniş tanımı ile internet bağlantısı ile telefon konuşmalarını birbirinden ayıran ve bu bağlantıların birbirinden etkilenmemesini sağlayan cihaza splitter dedir.

Ses frekansı ile veri frekansı birbirinden her ne kadar farklı olsa da elektromanyetik dalgalar sesli görüşmelerin yada internet bağlantısının kalitesini bozabilmektedir.Sizde evinizde hem telefon hemde internet kullanıyorsanız ve resimde gördüğünüz gibi bir cihaz ile ana hattan gelen bağlantı ikiye ayrılarak biri telefona gidiyor diğeri de modeme geliyor ise kullandığınız bu ayırıcı Splitterdır.
Teknik Olarak Splitter
Splitter kullanmadığınız takdirde internete girdiğiniz zaman telefon hattınız meşgul olacaktır yada telefon kullandığınız zaman internet hattını meşgul olacaktır.
2 farklı ana gruba ayrılan Splitter, elektronik ve analog olarak gruplandırılmaktadır.Elektronik splitter içinde gelişmiş filtre sistemi olan ve frekans ayırımı tam yapan elektronik cihazdır. Analog splitter ise sadece bir filtredir ve içinde kondansatör tabir edilen küçük bir parça vardır.
Splitter kullanılmayan sistemlerde hem telefondan aşırı bir cızırtı duyulur ve sağlıklı görüşme yapılamaz, hem de internet hattı sağlıklı olmadığı için sık sık hattan düşmeler, hızlarda sorunlar yaşanır.
DSL ve ADSL Arasındaki Farklar Nelerdir?
DSLin açılımına baktığımız vakit Digital Subscriber Line olduğunu görürüz. Türkçe karşılığı ise Dijital Abone Hattı dır.ADSLin açılımı asimetric digital subscriber line dır.Türkçe karşılığı ise Asimetrik Dijital Abone Hattı dır.

Asimetrik DSL yani ADSL ile birlikte veri alım ve gönderim hızlarının birbirinden farklı olmaktadır.Diğer bir değişle veri alım, veri gönderimden hızlı olmaktadır.Durumu daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki tabloyu incelemelisiniz.
- ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
- VDSL (Very-High Bitrate Digital Subscriber Line)
- SHDSL (Symmetric Digital Subscriber Line)
Sayısal Abone Hat Türü | Maksimum Hız | Azami Mesafe | |
Download | Upload | ||
ADSL | 8 Mbps | 1 Mbps | 5 km |
SHDSL | 2,3 Mbps | 2,3 Mbps | 8 km |
VDSL | 16 Mbps | 16 Mbps | 1,2 km |
ADSLin Avantajları
- ADSL ile internete bağlandığınızda telefon hattınız meşgul olmaz ve hem telefonu hemde interneti aynı anda kullanabilirsiniz.
- ADSL ile daha hızlı internet kullanımına sahip olursunuz.Yani dial-upa göre ADSL ile daha yüksek hızlarda veri gönderip alabilirsiniz.

NAT Nedir? Ne İşe Yarar?
işte ADSL yönlendiricilerimizde gördüğümüz NAT (Network Adress Translation Ağ Adres Çevrimi) özelliğinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, ne tür NAT çeşitleri olduğunu göreceğiz. Tabi NAT sadece ADSL yönlendiricilerde vardır diyemeyiz. Sırf NAT yapan cihazlar olduğu gibi büyük yönlendiriciler hatta Windowsta kullandığımız Internet Bağlantı Paylaşımı (Internet Connection Sharing ICS) gibi yazılımlar da NAT yapabilir. Yazıda IP adreslerinden sıklıkla bahsedeceğiz ama IP adresinin özelliklerine girmeyeceğiz. Bunu TCP/IP başlığı altında başka bir makalemizde anlatmak daha doğru olacaktır. Tabi bunu bilmemek NATın ne olduğunu anlamamıza engel olmayacaktır.
İnternette kullandığımız IP adreslerini internet servis sağlayıcılar ICANN adlı firmadan satın alırlar. Tabi dünyada 6 milyara yakın insan olduğunu ve her geçen gün insanların ve internete girenlerin sayısını arttığını düşünürsek IP adresleri yetmeyecektir. 90lı yıllarda bunu görenler zaten şuan IP sürüm 6yı geliştirmekle uğraşıyorlar. IPv6 trilyonlara varan IP adresi kullanmamıza olanak sağlayacak. Bu biraz uzun sürecek çünkü tüm internet altyapısının değişmesi gerekecek. Biz hali hazırda IP sürüm 4 kullanıyoruz. IPv4 ile 4,294,967,296 IP adresiniz olabilir. Ama IP adreslerinin sınıflara (class) ayrılmış olması, bazı adreslerin çoklu gönderim (Multicasting) için, bazılarının da test amaçlı kullanılmasından dolayı bu sayı 3,2 milyara kadara düşmektedir. Sürüm 5 ise deneysel amaçlarla hazırlanmış fakat kullanılmamıştır. IPv4ün sayısının muhtemel yetersizliğini engellemek içinde kurumlar, ev kullanıcıları vs için NAT, servis sağlayıcılar ve yönlendirmede kullananlar içinde CIDR gibi teknolojiler geliştirilmiştir (CIDR yönlendirmede kullanılan bir teknolojidir Classless Inter Domain Routing Sınıfsız Alanlararası Yönlendirme). Peki, nasıl çalışıyor ve bu NAT bize nasıl bir kolaylık getirdi?
10.0.0.0 ile 10.255.255.255
172.16.0.0. ile 172.31.255.255
192.168.0.0 ile 192.168.255.255 arasındadır.Bunlar dışında da başka amaçlar için özel adresler vardır. Ama bizi ilgilendirmiyor. Hiçbir şekilde internette 10.4.34.98 veya 192.168.40.50 gibi adresler göremezsiniz. NAT bu adreslerin internete çıkmasına olanak sağlayan teknolojidir.