- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

Özellikle iPhone kullanıcılarından sık sık, Oğlan cihaza parola koymuş, şimdi parolayı nasıl sıfırlayacağım, ya da şifremi unuttum ne yapacağım tarzı sorular geliyor. Biz de bu sorulara ayrı ayrı cevap vermek yerine bir yazıyla tek bir seferde cevap vereyim istedim.
Bildiğiniz gibi aşağıdak ekran görüntüsünde yer alan menüden, yani Ayarlar -> Genel -> Parolayla Kilitleme menüsünden cihazımıza parola koyabiliyoruz. Bu sayede istersek ekran kapandıktan (screen lock) hemen sonra ya da bir süre sonra parola ekranının devreye girmesini sağlayabiliyoruz.

Bu sayede cihaz yanımızda değilken biri ekranı açtığında, karşısına parola çıkıyor. Yani cihazı kimse iznimiz olmadan kurcalayamıyor ya da içindeki özel bilgilere kolayca ulaşamıyor.
Fakat çeşitili nedenlerden bazen kullanıcılar kendi koyduğu parolayı unutabiliyor ve de arka arkaya çok fazla sayıda yanlış parola girdiklerinde, aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıyorlar. Apple, deneme yanılma yöntemi ile parolanın tespitine engel olmak için de, çok sayıda hatalı giriş sonrası deneme süresini arttıyor. Bu yüzden belli bir sayıdan sonra deneme yanılma yöntemi ile parolayı bulmak imkansız hale geliyor.

Appleın destek sitesinde yer alan bu dökümana göre de parolası unutulmuş bir iPhone veya iPadin iTunes ile Restore (Geri Yükle) edilmesinden başka bir çare bulunmuyor. Tabii bu noktada kullanıcıları en çok endişelendiren, cihazın içindeki bilgiler oluyor. Çünkü geri yükleme sonrası, eğer cihaz daha önce bu şekile yedeklenmişse, parolanın tekrar geri gelme olasılığı bulunuyor.
Fakat Apple bu konuda da bir güzellik yapmış. Eğer cihaz en son eşzamanlandığı (sync) edildiği iTunes ile Restore (Geri Yükle) edilirse, yedekten dönüş sonrası parolayı kaldırıyor. Bu sayede kullanıcılar hiç parola konmamış gibi cihazlarını kullanabiliyor.
Fakat başka bir iTunes ile cihaz restore edilirse, bu kişinin bilgilerinize ulaşmaya çalışan kötü niyetli biri (örneğin hırsız) olabileceği düşüncesiyle, cihaz ancak sıfır bir kurulum (Setup as a new iPhone) ile başlatılırsa paroladan kurtulunabiliyor.
Bu yüzden herhangi bir nedenle cihazımızın parolasını unutursak, ilk olarak cihazımızı her zaman kullandığımız iTunesa bağlıyoruz ve Restore (Geri Yükle) işlemine başlamadan önce her zaman paylaştığımız gibi önce bir Yedek (Backup) alma işlemini, ardından da Satınalınanları Aktar (Transfer Purchases) işlemini yapıyoruz.

Yedekleme işlemimiz bittikten sonra da artık cihazımı Restore (Geri Yükle) işlemine geçebiliriz. (Bu işlem, cihazımızın yazılımını sıfırlar, yani kutusundan yeni çıkmış gibi henüz birşey yüklenmemiş veya ayar yapılmamış hale getirir. Özetle bilgisayar dünyasından bildiğimiz terimle formatlar.)
Cihazımız yine USB kablosu ile bilgisayarımıza bağlıyken iTunestaki Geri Yükle (Restore) seçeneğine tıklayarak güncel yazılım yüklemesini başlatıyoruz.

Not: Eğer cihazımızın yazılımı güncel değilse, iTunes önce Apple Sunucularına bağlanıp en güncel yazılımı indirmek isteyebilir.

Geri Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra karşımıza Yeni bir iPhone olarak ayarla ve Şu yedeklemeyi geri yükle seçenekleri çıkıyor. Yazının başında da belirttiğim gibi Appleın bu konudaki destek dokümanına göre, eğer daha önce cihazımızı en son senkronize ettiğimizi iTunesu kullanıyorsak en son yedeklememizi seçebiliyoruz. Yoksa Yeni bir iPhone olarak ayarla seçeneğini kullanarak cihazımızdaki bilgileri kaybetmiş ama paroladan kurtulmuş bir şekilde cihazımızı açabiliyoruz.

Fakat ben bu yazıyı hazırlarken, parola ile kilitli durumda ve sözde şifresini bilmediğim cihazımı her zaman yedeklediğim iTunes ile restore ettim ve en son aldığım yedekten geri döndüm. Gerçekten de Appleın söylediği gibi hem cihazım parolasız bir şekilde açıldı hem de en son yedekten geri dönebildiğim için cihazımdaki bilgileri kaybetmemiş oldum.