- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

Günümüzde her ne kadar tablet, laptop, cep telefonları gibi cihazların kullanımı daha yoğun olsa da, birçok programı kullanmak zorunda olanlar tarafından ve iş yerlerinde hala masa üstü bilgisayarlar tercih edilmektedir. Bu tip bilgisayarların tüm parçalarını koruyan kutucuk ise bilgisayarın kasasıdır. Bilgisayar kasası, anakart, işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, ses kartı,cdrom ve disket sürücüsü gibi tüm parçalarını fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan bir kutudur. Metal ya da plastik olabilmektedir. Daha önceleri slim kasa adı verilen yatık kasalar kullanılırken, gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte dik kasalar kullanılmaya başlanmıştır.

Kasanın en önemli bileşeni ise güç kaynağıdır. Güç kaynağı gelen elektriği bilgisayarın kullanabileceği şekilde ayarlama görevini yapmaktadır. Elektrik kesintileri veya gelen voltaj gücündeki dalgalanmaların, bilgisayarınıza zarar vermemesi için kesintisiz güç kaynakları kullanılmalıdır. Bilgisayar kasası üzerinde bir adet açma kapama, bir adet yeniden başlatma ve bilgisayarın özelliğine göre bir tane de kilit düğmesi bulunmaktadır

Bilgisayar Kasası Nedir?
Kasanın içinde yer alan bileşenler içinde ana kart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25 ve 3.5′ lik yuvalar, bu yuvalara da sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir. Arka tarafında da soket boşlukları vardır. Kasa bilgisayarın bileşenlerini bir arada tutan ve bu bileşenlere gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşimden oluşan bir kutudur. Kasada bir tane yeniden başlatma düğmesi, bir tane açma düğmesi ve bir tane de kilit düğmesi bulunur. Kasaların yatay veya dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılmış değişik boyutlarda olanları bulunmaktadırlar. Kasanın içi rahat bir çalışma alanı için yeteri kadar geniş, içerisinde genişleme yuvaları ve kasaya hava akışının iyi olması için yeteri kadar hava delikleri bulunmaktadır. Bilgisayar kasası içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı da korumaktadır. Sahip olduğu pervanelerle içerisindeki sıcak havayı dışarı atar.
Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır?
Bilgisayar kasası içinde temel olarak iki tür bağlantı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, grup bağlantılarıdır. Bu bağlantı, güç kaynağından çıkarak çeşitli birimlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablo ve Led bağlantılarıdır. Çalışma şekli olarak, güç kabloları ana karta, disk sürücülerine, CD-DVD sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücülerine ve fanlara bağlanır. Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de ana karta bağlanır.
CD-DOM, DVD-DOM sürücüleri, ses verisi aktarmak için kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ile ana karta bağlanır. Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli olması da önem arz etmektedir. Hava akışının da düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için kelepçe yardımıyla bağlantılar bir araya getirilmiştir. Kasalarda önemli bir unsur da güç kaynağıdır. Güç kaynağı sayesinde 220 Voltluk şehir elektriğini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine indirir ve bileşenlere dağıtır. Böylelikle bilgisayarın bütün bileşenlerinin çalışmasını sağlar.
Bilgisayar Kasası Ne İşe Yarar?
Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan dikdörtgen şeklinde olan metal veya plastik bir kutudur. Kasa içerisinde bilgisayarı çalıştırmaya yarayan bir takım ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar sayesinde kasa, monitör bir bütünlük oluşturarak bilgisayarda herhangi bir işlem yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu ekipmanların başında ana kart (main board) gelmektedir.
Ana Kart; bilgisayarda bulunan bütün bileşenlerinin üzerine monte edildiği ve bileşenler arasında köprü vazifesi gören bir parçadır. Ana kartın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkilemektedir. İkinci bir ekipman ise işlemcidir. İşlemci; bilgisayarda yapılacak işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Üçüncü ekipman bilgisayardaki verilerin depolandığı birimdir. Dördüncü ekipman, bilgisayar işlemcisinden aldığı verileri monitöre aktarmaya yarayan karttır.
Bu ekipmanlar sayesinde kasanın doğal olarak da bilgisayarın çalışması sağlanmaktadır. Kasalar çeşitlilik olarak da farklılık göstermektedir. Bunun en büyük nedeni; kasanın yerleşim yeri, boyutu, kasaya takılabilecek donanım sayısı, kasanın sağladığı güç gibi özelliklere bağlı olmasıdır. Bazı kasalar yatay olup üzerine ekran konulabildiği için yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olan masaüstü kasalardır. Diğer kasa çeşidi kule (tower) kasadır. Büyüklük bakımından da üçe ayrılmıştır. Full tower olarak isimlendirilen en büyük kasa tipidir. 60-90 cm yüksekliğindedir. Bu kasanın üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden kuvvetli bir güç kaynağı bulunur. Mid-tower kasa birçok yönden full-tower kasaya benzer ama ona göre boyutu daha kısadır. Mini-tower kasa ise; 50-60 cm yüksekliğinde olup desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı masaüstünde daha az yer kaplamaktadır.


HP, NVIDIA ile gerçekleştirdiği güçlü iş birliğini duyurdu. İş birliği kapsamında, 3D içerik üreticilerinin, medya profesyonellerinin, oyun ve uygulama geliştiricilerinin ve diğer profesyonellerin görsel açıdan etkileyici ve sürükleyici sanal gerçeklik deneyimleri yaratmaları mümkün olacak.
Yeni HP Z İş İstasyonu konfigürasyonları NVIDIA VR Ready özelliği ve NVIDIA Quadro profesyonel GPU ile donatılmış bulunuyor. Yeni konfigürasyonlar, içerik üreticilerine ihtiyaç duydukları kusursuz ve doğru Sanal Gerçeklik deneyimi performansını sağlıyor. Her bir konfigürasyon, ilham verici ve sürükleyici içeriklerin sorunsuz bir şekilde oluşturulmasını sağlamak amacıyla, sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive ile test edilmiş bulunuyor. HP ve NVIDIA, sistemlerin duyurusunu NVIDIA'nın San Jose Kongre Merkezi'nde gerçekleşen GPU Teknoloji Konferansı'nda yaptı. Mükemmel içerik yaratmak için gerekli yapılandırma özelliklerine sahip, ikili NVIDIA Quadro M6000'nin bu çeyrek içerisinde 24GB kartlarla sunulması planlanıyor.
HP Kurumsal ve Perakende Çözümler Satış Müdürü Emre Er konu hakkında şu açıklamayı yapıyor: "İçerik üreticilerinin ve tasarımcıların içerik geliştirme yöntemlerini değiştirmek adına, görsel açıdan öne çıkan, sürükleyici ve kullanılabilir yeni bir cephede atılım başlatıyoruz. NVIDIA grafik çözümleriyle donatılmış HP Z masaüstü iş istasyonları, içerik geliştirmenin bu yeni dönemi için ideal kombinasyonu oluşturuyor."
Önerilen konfigürasyonları kullanan içerik yapımcıları, en karmaşık veri kümeleriyle bile, çerçeve hızı bazında ileri derecede yüksek hızlarda ve düşük gecikme süreleriyle üstün Sanal Gerçeklik performansını elde edebiliyor. Bu performans faktörleri, sanal gerçeklik gözlükleri ile Sanal Gerçeklik deneyiminin içerik yaratıcıları ve tüketiciler için doğru, konforlu ve ilgi uyandırıcı bir şekilde uygulanması bakımından kritik önem taşıyor.
İki adet NVIDIA Quadro M6000 24GB ekran kartı ile güçlendirilen bu yeni sistemler ve HP Z840 masaüstü iş istasyonunun NVIDIA VR SLI (Ölçeklenebilir Bağlantı Arayüzü) teknolojisiyle sistemin işleme gücü iki kat daha verimli kullanılabiliyor. Sadece ikili GPU ile güçlendirilen masaüstü sistemler bu düzeyde bir performansı sağlayabiliyor. Böylelikle en zorlayıcı Sanal Gerçeklik uygulamaları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, HP'nin, Dual M6000 24GB ekran kartlarını taşıyan sistemler, NVIDIA'nın GPU Affinity API (Uygulama Programlama Arabirimi) ve Sanal Gerçeklik Senkronizasyon teknolojisiyle performansı en üst düzeye çıkartırken görüntü yırtılmasını da ortadan kaldırıyor.
NVIDIA Profesyonel Görselleştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Pette, şunları söylüyor: "Sanal Gerçeklik, oyunun ötesinde, ilaç, mimarlık, eğitim, ürün tasarımı ve perakende gibi alanlarda günlük yaşamı kapsayacak bir şekilde devrim niteliğindeki değişiklikleri de beraberinde getiriyor. VR Ready (Sanal Gerçeklik Uyumlu) girişimimiz profesyonel kullanıcıların Sanal Gerçeklik teknolojilerine daha kolay adapte olabilmelerini, daha bilinçli kararlar alabilmelerini ve en iyi çalışmayı gerçekleştirmelerini sağlıyor."
Ürün geliştirme, mimarlık, mühendislik ve inşaat, medya ve eğlence, petrol ve gaz arama, eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında görev yapan profesyonel uygulama geliştiriciler, NVIDIA Quadro M5000 ile donatılmış HP Z240 İş İstasyonuna, NVIDIA Quadro M6000 ile donatılmış HP Z640 İş İstasyonuna, ve çift NVIDIA Quadro M6000 grafik çözümüyle donatılmış HP Z840 İş İstasyonuna ve sertifikalı konfigürasyonlarına güvenebilirler.
Fiyat ve erişim
NVIDIA VR Ready HP Z İş İstasyonları için fiyatlandırma $4,363'dan başlamaktadır. Sistemler ve Dual M6000 24GB ekran kartları şu anda aksesuar seçeneği olarak ve Mayıs ayında entegre bir şekilde temin edilebilir. Vive by HTC sanal gerçeklik gözlüğü ayrı olarak satılmaktadır.

MSI tarafından güçlü masaüstü bilgisayar isteyenler için tasarlanan Aegis, Nisan sonunda satışta olacak.
İlginç tasarımıyla dikkat çeken MSI Aegis, özellikleri kolayca yükseltilebilen bir masaüstü bilgisayar isteyen oyuncular düşünülerek tasarlanmış. Intel B150 yonga setli anakart kullanılan sisteme, tam boy Nvidia GeForce GTX 970ekran kartı kolayca takılabiliyor.
MSI Mystic Light RGB LED ışıklandırma sistemiyle donatılan kasanın aydınlatması kullanıcının tercihine göre ayarlanabiliyor. Kasa içi soğutma ise Silent Storm Cooling 2 soğutma sistemiyle donatılmış. Bu sistem kasa içindeki hava dolaşımını bir bütün olarak çözmeye yönelik tasarlanmış.
MSI Aegis ülkemizde Nisan sonunda satışta olacak, fiyatı da o zaman belli olacak. Farklı donanım seçenekleriyle sunulacak olan Aegis, kısa bir süre için beraberinde ücretsiz Tom Clancys The Division ile birlikte satılacak.

| |||||||||||||||||||||||||
|