Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Bilgisayar Kasası Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İş Yarar?

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
148
63
kasa1.jpg

Günümüzde her ne kadar tablet, laptop, cep telefonları gibi cihazların kullanımı daha yoğun olsa da, birçok programı kullanmak zorunda olanlar tarafından ve iş yerlerinde hala masa üstü bilgisayarlar tercih edilmektedir. Bu tip bilgisayarların tüm parçalarını koruyan kutucuk ise bilgisayarın kasasıdır. Bilgisayar kasası, anakart, işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, ses kartı,cdrom ve disket sürücüsü gibi tüm parçalarını fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan bir kutudur. Metal ya da plastik olabilmektedir. Daha önceleri slim kasa adı verilen yatık kasalar kullanılırken, gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte dik kasalar kullanılmaya başlanmıştır.
Bilgisayar_3040950.jpg

Kasanın en önemli bileşeni ise güç kaynağıdır. Güç kaynağı gelen elektriği bilgisayarın kullanabileceği şekilde ayarlama görevini yapmaktadır. Elektrik kesintileri veya gelen voltaj gücündeki dalgalanmaların, bilgisayarınıza zarar vermemesi için kesintisiz güç kaynakları kullanılmalıdır. Bilgisayar kasası üzerinde bir adet açma – kapama, bir adet yeniden başlatma ve bilgisayarın özelliğine göre bir tane de kilit düğmesi bulunmaktadır
zalman-z11-plus-z.jpg

Bilgisayar Kasası Nedir?

Kasanın içinde yer alan bileşenler içinde ana kart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25 ve 3.5′ lik yuvalar, bu yuvalara da sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir. Arka tarafında da soket boşlukları vardır. Kasa bilgisayarın bileşenlerini bir arada tutan ve bu bileşenlere gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşimden oluşan bir kutudur. Kasada bir tane yeniden başlatma düğmesi, bir tane açma düğmesi ve bir tane de kilit düğmesi bulunur. Kasaların yatay veya dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılmış değişik boyutlarda olanları bulunmaktadırlar. Kasanın içi rahat bir çalışma alanı için yeteri kadar geniş, içerisinde genişleme yuvaları ve kasaya hava akışının iyi olması için yeteri kadar hava delikleri bulunmaktadır. Bilgisayar kasası içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı da korumaktadır. Sahip olduğu pervanelerle içerisindeki sıcak havayı dışarı atar.
Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır?

Bilgisayar kasası içinde temel olarak iki tür bağlantı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, grup bağlantılarıdır. Bu bağlantı, güç kaynağından çıkarak çeşitli birimlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablo ve Led bağlantılarıdır. Çalışma şekli olarak, güç kabloları ana karta, disk sürücülerine, CD-DVD sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücülerine ve fanlara bağlanır. Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de ana karta bağlanır.
CD-DOM, DVD-DOM sürücüleri, ses verisi aktarmak için kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ile ana karta bağlanır. Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli olması da önem arz etmektedir. Hava akışının da düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için kelepçe yardımıyla bağlantılar bir araya getirilmiştir. Kasalarda önemli bir unsur da güç kaynağıdır. Güç kaynağı sayesinde 220 Volt’luk şehir elektriğini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine indirir ve bileşenlere dağıtır. Böylelikle bilgisayarın bütün bileşenlerinin çalışmasını sağlar.
Bilgisayar Kasası Ne İşe Yarar?

Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan dikdörtgen şeklinde olan metal veya plastik bir kutudur. Kasa içerisinde bilgisayarı çalıştırmaya yarayan bir takım ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar sayesinde kasa, monitör bir bütünlük oluşturarak bilgisayarda herhangi bir işlem yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu ekipmanların başında ana kart (main board) gelmektedir.
Ana Kart; bilgisayarda bulunan bütün bileşenlerinin üzerine monte edildiği ve bileşenler arasında köprü vazifesi gören bir parçadır. Ana kartın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkilemektedir. İkinci bir ekipman ise işlemcidir. İşlemci; bilgisayarda yapılacak işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Üçüncü ekipman bilgisayardaki verilerin depolandığı birimdir. Dördüncü ekipman, bilgisayar işlemcisinden aldığı verileri monitöre aktarmaya yarayan karttır.
Bu ekipmanlar sayesinde kasanın doğal olarak da bilgisayarın çalışması sağlanmaktadır. Kasalar çeşitlilik olarak da farklılık göstermektedir. Bunun en büyük nedeni; kasanın yerleşim yeri, boyutu, kasaya takılabilecek donanım sayısı, kasanın sağladığı güç gibi özelliklere bağlı olmasıdır. Bazı kasalar yatay olup üzerine ekran konulabildiği için yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olan masaüstü kasalardır. Diğer kasa çeşidi kule (tower) kasadır. Büyüklük bakımından da üçe ayrılmıştır. Full tower olarak isimlendirilen en büyük kasa tipidir. 60-90 cm yüksekliğindedir. Bu kasanın üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden kuvvetli bir güç kaynağı bulunur. Mid-tower kasa birçok yönden full-tower kasaya benzer ama ona göre boyutu daha kısadır. Mini-tower kasa ise; 50-60 cm yüksekliğinde olup desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı masaüstünde daha az yer kaplamaktadır.

Acer-Predator-G6-desktop-2.jpg

20160420161605494102.jpg






HP, NVIDIA ile gerçekleştirdiği güçlü iş birliğini duyurdu. İş birliği kapsamında, 3D içerik üreticilerinin, medya profesyonellerinin, oyun ve uygulama geliştiricilerinin ve diğer profesyonellerin görsel açıdan etkileyici ve sürükleyici sanal gerçeklik deneyimleri yaratmaları mümkün olacak.
Yeni HP Z İş İstasyonu konfigürasyonları NVIDIA VR Ready özelliği ve NVIDIA Quadro profesyonel GPU ile donatılmış bulunuyor. Yeni konfigürasyonlar, içerik üreticilerine ihtiyaç duydukları kusursuz ve doğru Sanal Gerçeklik deneyimi performansını sağlıyor. Her bir konfigürasyon, ilham verici ve sürükleyici içeriklerin sorunsuz bir şekilde oluşturulmasını sağlamak amacıyla, sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive ile test edilmiş bulunuyor. HP ve NVIDIA, sistemlerin duyurusunu NVIDIA'nın San Jose Kongre Merkezi'nde gerçekleşen GPU Teknoloji Konferansı'nda yaptı. Mükemmel içerik yaratmak için gerekli yapılandırma özelliklerine sahip, ikili NVIDIA Quadro M6000'nin bu çeyrek içerisinde 24GB kartlarla sunulması planlanıyor.
HP Kurumsal ve Perakende Çözümler Satış Müdürü Emre Er konu hakkında şu açıklamayı yapıyor: "İçerik üreticilerinin ve tasarımcıların içerik geliştirme yöntemlerini değiştirmek adına, görsel açıdan öne çıkan, sürükleyici ve kullanılabilir yeni bir cephede atılım başlatıyoruz. NVIDIA grafik çözümleriyle donatılmış HP Z masaüstü iş istasyonları, içerik geliştirmenin bu yeni dönemi için ideal kombinasyonu oluşturuyor."
Önerilen konfigürasyonları kullanan içerik yapımcıları, en karmaşık veri kümeleriyle bile, çerçeve hızı bazında ileri derecede yüksek hızlarda ve düşük gecikme süreleriyle üstün Sanal Gerçeklik performansını elde edebiliyor. Bu performans faktörleri, sanal gerçeklik gözlükleri ile Sanal Gerçeklik deneyiminin içerik yaratıcıları ve tüketiciler için doğru, konforlu ve ilgi uyandırıcı bir şekilde uygulanması bakımından kritik önem taşıyor.
İki adet NVIDIA Quadro M6000 24GB ekran kartı ile güçlendirilen bu yeni sistemler ve HP Z840 masaüstü iş istasyonunun NVIDIA VR SLI (Ölçeklenebilir Bağlantı Arayüzü) teknolojisiyle sistemin işleme gücü iki kat daha verimli kullanılabiliyor. Sadece ikili GPU ile güçlendirilen masaüstü sistemler bu düzeyde bir performansı sağlayabiliyor. Böylelikle en zorlayıcı Sanal Gerçeklik uygulamaları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, HP'nin, Dual M6000 24GB ekran kartlarını taşıyan sistemler, NVIDIA'nın GPU Affinity API (Uygulama Programlama Arabirimi) ve Sanal Gerçeklik Senkronizasyon teknolojisiyle performansı en üst düzeye çıkartırken görüntü yırtılmasını da ortadan kaldırıyor.
NVIDIA Profesyonel Görselleştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Pette, şunları söylüyor: "Sanal Gerçeklik, oyunun ötesinde, ilaç, mimarlık, eğitim, ürün tasarımı ve perakende gibi alanlarda günlük yaşamı kapsayacak bir şekilde devrim niteliğindeki değişiklikleri de beraberinde getiriyor. VR Ready (Sanal Gerçeklik Uyumlu) girişimimiz profesyonel kullanıcıların Sanal Gerçeklik teknolojilerine daha kolay adapte olabilmelerini, daha bilinçli kararlar alabilmelerini ve en iyi çalışmayı gerçekleştirmelerini sağlıyor."
Ürün geliştirme, mimarlık, mühendislik ve inşaat, medya ve eğlence, petrol ve gaz arama, eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında görev yapan profesyonel uygulama geliştiriciler, NVIDIA Quadro M5000 ile donatılmış HP Z240 İş İstasyonuna, NVIDIA Quadro M6000 ile donatılmış HP Z640 İş İstasyonuna, ve çift NVIDIA Quadro M6000 grafik çözümüyle donatılmış HP Z840 İş İstasyonuna ve sertifikalı konfigürasyonlarına güvenebilirler.
Fiyat ve erişim
NVIDIA VR Ready HP Z İş İstasyonları için fiyatlandırma $4,363'dan başlamaktadır. Sistemler ve Dual M6000 24GB ekran kartları şu anda aksesuar seçeneği olarak ve Mayıs ayında entegre bir şekilde temin edilebilir. Vive by HTC sanal gerçeklik gözlüğü ayrı olarak satılmaktadır.


MSI tarafından güçlü masaüstü bilgisayar isteyenler için tasarlanan Aegis, Nisan sonunda satışta olacak.

İlginç tasarımıyla dikkat çeken MSI Aegis, özellikleri kolayca yükseltilebilen bir masaüstü bilgisayar isteyen oyuncular düşünülerek tasarlanmış. Intel B150 yonga setli anakart kullanılan sisteme, tam boy Nvidia GeForce GTX 970ekran kartı kolayca takılabiliyor.
MSI Mystic Light RGB LED ışıklandırma sistemiyle donatılan kasanın aydınlatması kullanıcının tercihine göre ayarlanabiliyor. Kasa içi soğutma ise Silent Storm Cooling 2 soğutma sistemiyle donatılmış. Bu sistem kasa içindeki hava dolaşımını bir bütün olarak çözmeye yönelik tasarlanmış.
MSI Aegis ülkemizde Nisan sonunda satışta olacak, fiyatı da o zaman belli olacak. Farklı donanım seçenekleriyle sunulacak olan Aegis, kısa bir süre için beraberinde ücretsiz Tom Clancy’s The Division ile birlikte satılacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER

MSI-Vortex-G65-693x510.jpg

Oyuncu bilgisayarı dediğimizde genelde aklımıza devasa boyutta kasalar ve günümüzün en iyi donanımsal bileşenleri gelir. MSI, Vortex G65 modelinde akla kazınan bu görüntüyü ciddi şekilde değiştirmeyi başarmış ve kompakt boyutlara indirgemiş; üstelik performanstan hiç ödün vermeden. MSI Vortex G65, kesinlikle son yıllarda karşımıza çıkan en başarılı oyun bilgisayarları ve tam anlamıyla konsolların boğazını sıkacak özellikleri içeriyor. Öncelikle en iddialı yön olan boyutlardan ve ağırlıktan bahsetmek gerek. 191.7 x 278 x 202.5 mm’lik boyutlar ve 4 kg’lık ağırlık gerçekten de mükemmel. Fiziksel boyutların 5 litrelik bir su şişesi büyüklüğünde olduğunu söylemek mümkün. Böylece kasayı oyun partilerine de rahatlıkla götürebilmeniz düşünülmüş. Kutu içeriğinden taşımaya dair bir aksesuar gelmiyor ancak MSI Vortex G65 kesinlikle bu açıdan sınıfındaki en iyi bilgisayar olmayı hak ediyor. Teknik özelliklere geçmeden soğutma konusundan da bahsetmek gerek. Bilgisayarın Silent Storm Cooling olarak adlandırılan soğutma sistemi bekleme konumunda benzer donanıma sahip masaüstü sistemlere göre yüzde 30 civarı daha sessiz. Tam performans modunda ise sessizlik yüzde 50 kadar daha az ve 37 dB seviyesinde dolaşıyor. Bu da MSI Vortex G65’in tam anlamıyla salonunuza uygun olduğunu gösteriyor.

MSI Vortex G65’te Intel’in yeni nesil ve en iyi işlemcilerinden biri olan Core i7 6700K modeli kullanılıyor. Microsoft Windows 10 işletim sisteminin yüklü olduğu 256 GB x 2 M.2 SSD’ler ve 1 TB’lık 7200 rpm’lik sabit disk depolama konunu başarılı bir şekilde çözüyor. Bilgisayarın Intel Z170 destekli anakartında desteklenen 64 GB’lık bellek miktarının tümü kullanıcıya ulaştırılıyor. Ekran kartı olarak ise NVIDIA’nın çift GeForce GTX 980 sistemi SLI olarak çalıştırılıyor. Tüm güç ihtiyacını 80 Plus Gold sertifikalı ve 450W’lık özel bir güç kaynağından karşılayan MSI Vortex G65,’in arka yüzünde dört adet USB 3.0, iki adet USB 3.1 Type-C ve Thuunderbolt çıkışları var. Şimdiye dek benzer çözümleri görmüştük ancak MSI Vortex G65, ufkumuzu ciddi derece açtı demek mümkün.

Corsair-Carbide-Series-400C-693x510.jpg

Corsair Carbide Series 400C

Pleksiglas yan kapak, aletsiz sürücü montajı ve üç noktalı toz filtresi başta olmak üzere aradığınız her detaya sahip.
Overclock ve modding’in mutfağından gelen Corsair, son zamanlarda oyunculara ağırlık veriyor olsa da temel uzmanlık alanı olan kasa, güç kaynağı ve fan gibi bileşenleri ihmal etmiyor. Test merkezimize konuk olan Carbide Series 400C kasa özellikle sadelikten hoşlanan ve işlevsellikten vazgeçmeyen kullanıcılar için birebir.
corsair-400c-3-1280x1024-590x393.jpg

Öncelikle kasanın sol tarafının tamamen menteşeli bir pleksiglas ile kaplı olduğunu belirtelim. Mandalla açılan bu kapak 270 derece kadar dönebiliyor ve gerektiği durumlarda donanımlarınıza rahat erişim imkanı sağlıyor. Standart olarak hava akışı için kasanın önünde 140 mm, arkasında da 120 mm olmak üzere iki fan bulunuyor. Ön tarafa bir fan daha ekleyebilmek veya mevcut fanı sökerek çift fanlı sıvı soğutma radyatörlerinden tercih edebilmek mümkün. Ayrıca hava çıkışı için kullanabileceğiniz bölgelerden birisi de tepe kısım. Burada da normal şartlarda fan yer almıyor ancak 120 mm veya 140 mm’lik fanlardan iki adet montajlanıp kullanılabilmesi mümkün.
Carbide_400C_06-590x573.png

425 x 215 x 464 mm ölçülere sahip olan kasada en fazla 170 mm yüksekliğindeki işlemci soğutucuların ve 190 mm’lik güç kaynaklarının kullanımına izin veriliyor. Ek olarak tercih edebileceğiniz grafik kartı da 370 mm’den uzun olmaması. Çift grafik kartı kullanımı için tüm altyapı hazır. Kasada optik sürücüler için hiçbir alan ayrılmamış ki doğru bir tercih. 3.5 mm’lik iki sürücünün kullanımı mümkün ve hem güç kaynağı, hem de 3.5 mm sürücüler plastik kapaklı taban bölgesi içinde tutuluyor. SSD’ler için ayrılan alan ise montaj tepsisinin arkası ve üç adet SSD’nin kullanılabilmesi için yer hazır.
corsair-400c-17-1280x1024-590x604.jpg

Önden hava çeken ve güç kaynağı (bir diğer hava çeken) fanlar için toz filtresi uygulandığı görülüyor. Ek olarak kasanın tepe bölgesi için de zamanla üstten birikim yapabilecek tozları kolaylıkla kasa içine girmeden alabilmeniz için ayrı bir mıknatıslı ızgaraya yer verilmiş. Corsair Carbide Series 400C’de gerçekten de her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Baktığınızda ayaklıklarda bile titreşim emici yumuşak plastik yüzeylerin olduğuna şahit oluyoruz. Siyah ve mat renkteki boya ise apayrı bir çekiciliğe sahip.



İşlemciIntel 6.Nesil Core i5-6400 / Core i7-6700 işlemci
İşletim SistemiWindows 10
YongasetiIntel B150
GrafiklerNVIDIA GeForce GTX 960 4GB GDDR5 / NVIDIA GeForce GTX 970 4GB GDDR5
Bellek2x So-DIMMs DDR4 2133Mhz
Depolama2x 3.5” HDD / 1x 2.5” SSD/HDD / 1x M.2 SATA SSD
İletişim802.11 b/g/n/ac (Realtek 8111H), 10/100/1000 (Intel AC3165), Bluetooth 4.2
Optik SürücüSlim tray Super Multi DVD
Güç Kaynağı350W 80PLUS Bronze
Boyutlar433.18mm x 376.11mm x 169.92mm (19.6L)
G/ÇÖn Panel: 1x USB 3.1 Gen 2 type C, 2x USB 2.0 type A,Kulaklık/Mikrofon jakları
Arka Panel: 7’li Ses jakları, 3x USB 3.1
Gen 1 type A, 2x USB 2.0 type A, 1x RJ45 LAN, 1x HDMI çıkış, 1x
Görüntü çıkışı, 1x P/S 2




 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
148
63
Bilgisayar oluşturan parçaların takıldığı ve parçaları bir arada tutan m*e*t*a*l ve plastik kutudur.

Desktop,slimyatık kasa diye adlandırılır ve yeni kullanılmaya başlayan Mini Tower adı altında dik tip kasalar günümüzde görülmeye başlanmıştır. Birçok firma hala desktop tipi kasayı üretmeyi tercih etmektedir.

Desktop => Server ve ana bilgisayar için ve genişliği daha çok olduğu için bu tip kasalar kullanılır.

Kasanın en önemli bileşeniGüç kaynağıdır.
Bilgisayar parçalarını ısınmasını engellemek üzere güç kaynağının içinde bir soğutucu fan bulunur.
Genelde PC( Personel Computer ) güç kaynağı kapasite ortalaması 200-350 watt’tır.

Elektrik kesintilerinden bilgilerinizi ve bilgisayarınızı korumak için kesintisiz güç kaynağı kullanmanız sizler için yararlı olur

Kesintisiz güç kaynağıeğer elektrik kesilmelerinde yine aynı elektrik vermeye devam eder ve kapasitesine göre 5dk ile birkaç saat arası calışır

Kasının ön kısmı hakkında bilgi..

-Reset=> Açma kapama düğmesi gibi yeni açılmış haline getirir. Genelde kilitlendiği zaman kullanılır

-Açma/Kapama=> Bilgisayarı açmak ve kapamak için düğmeler bulunur ve mikrofon, kulaklık, usb girişleri, DVD romları, Disket sürücüsü( her ne kadar artık kullanılmasada ) ön kısımda bulunmaktadır.

Bilgisayar Kasasının Arkasındaki Portlar

Seri Port => 9 veya 25 iğne(pin) bulunur, Genelde fare, modem, tarayıcı ve yazıcı bağlanabilir

Parelel Port => 25 iğne bulunur, Yazıcı ve teyp birimleri takılıdır.

Monitör Portu => Monitörü bağlamak için kullanılır, Ekran kartının üzerinde bulunur

Fare ve Klavye Portu bilgisayara bağlar

USA Portu => Yeni bir standart. Tüm cihazları birbirine zincire bağlar. 127 adede kadar bilgisayara kolayca eklenebilir.

Oyun Portu => joystick’leri bilgisayara bağlar. Ses kartının üzerinde bulunur.

Bilgisayar kasası alırken dikkat edilmesi gerekenler

İlk önce ufak bir şeyler söylemek isterim bilgisayara kasası seçiminde sadece dış görünüşe bakılmamalıdır. Tabi ki dış görünüş herkes için önemli olan bir şey bu yazımı okuduktan sonra bu fikriniz değişecek ve artık sadece dış görünüşün önemli olmadığını umarım anlatabilirim sizlere.

Önemli bir not => Bilgisayar kasası sisteminizin performansına etkisi azımsanamayacak kadar vardır.

Ön panelde usb ve ses girişlerin bulunması

Alüminyum almanız sizin için daha yararlıdır. Neden mi çeliğe göre daha çabuk soğutur.

Bilgisayar kasasına takacağınız diğer parçaların düzenli çalışabilmesi için kasa içerisindekipower suplly’ninyeterince güçlü olması önemlidir.

Power supply bileşeni genellikle kasa içerisinde entegre edilmiş vaziyette satılır ancak satılmayanları da vardır. Bunlara dikkat edilmesi gereklidir.

Kasamızın güç kaynağını manuel alırsanız 400-500w. Değerlerinde almanızı tavsiye ederim. Özellikle ilerideoverclockyapmak isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.

Kasanın iç yapısıderin ve genişolmasına dikkat edilmelidir.

Fan düzenin üstte olması içeride oluşan sıcaklığı dışarıya aktarmada kolaylık sağlar.

Kasanın içerisine hava veren fanın üstte içerideki havayı dışarı atan fanın ise altta olması bilgisayarınızı yeterince soğuk tutacaktır.

Küçük alt tabanı olan kasaları tercih etmemenizde yarar olacaktır.

Vida soketlerinin her türlü anakart montajına izin verecek şekilde açılmış olması.

Disk ve okuyucu yuvalarının yeterli sayıda ve kullanışlı olması.

Ön kapakların optik okuyucunun kızağını
engellemeyecek şekilde tasarlanmış.




Kasa Temizlenmesi Hakkında Bilgiler

1-Neden bilgisayarımızı temizlememiz gereklidir
Bilgisayarımız kullanımdan doğan bir sürü bakteri ile doludur. Bu bakteriler her türlü elektronik eşya 'ya zarar verebildiği gibi bize ve bilgisayarımıza büyük zarar vermektedir.
Bilgisayarımızı temizlememiz; bilgisayarımızın performansına katkı yaptığı gibi aynı zamanda kendi sağlığımız içinde yararlıdır.

2-Temizleme malzemeleri

Bu bazıları için o kadar önemli görünmesede daha rahatlık ve daha temiz bir şekilde yapılır ve kısa sürede yapılmasını sağlar.

Bulabilirsek hava kompresörü yada hazır küçük kutularda satılan basınçlı hava,
Islak temizleme mendili,
Cam temizleme sıvısı,
Düz yüzeyli, tüy bırakmayan bir parça temiz bez,
Yeni bir IDE yada SATA kablosu(kabloları),
Mekanik yağı (Öneri olarak WD-40)
Fırça

3-Bilgisayar fanlarının temizlenmesi

Bilgisayarımızın düzgün bir şekilde çalışmasını ve performansını etkileyen en önemli parçalardan bir tanesi de bilgisayar kasamızdaki fanlardır. Kasa fanlarının temizlenmesi kolay bir işlemdir ve sık sık yapılması gerekmektedir.

Öneri olarak; kasa fanlarının 2-3 ayda bir değişmesi gerekmektedir.


Temizlenişi;

Fanlarımızı söktükten sonra (biraz zorlanabilirsiniz), fanlarımızı basınçlı hava ile iyice temizliyoruz ardından yapraklarını tek tek ıslak mendil yardımı ile iyice üzerindeki toz ve tortudan arındırıyoruz. Daha sonra çok dikkatli bir şekilde Mekanik yağ ile önemli yerleri güzelce yağlıyoruz ve bir süre üzerindeki fazla yağın süzülmesi için bekletiyoruz. Bunu yaptık dan sonra yerine güzelce takabiliriz.





4-Kasanın temizlenmesi

Kasanın içi temizlenmesi gereken en önemli parçadır. Bilgisayarımızın çalışması için gerekli olan; Anakart, İşlemci, Ekran kartı gibi parçalar kasamızın içindedir. Parçalar üzerinden geçen elektrik sayesinde üzerine çok fazla toz toplayan parçalar en fazla 2 aya bir mutlaka temizlenmelidir ve eğer fanlarında problem varsa değiştirilmelidir.

Temizlenmesi ;

Kasamızın içerisindeki tüm parçaları tek tek sökerek temizleniz daha iyi bir temizleme sağlayacaktır.
Kasamızı temizlemeye başlarken ilk olarak içerisine basınçlı hava tutulmalıdır. Basınçlı hava ile çok dikkatli bir şekilde CPU Fan 'ı, Anakart, Power Fan 'ı, Ekran kartı Fan 'ı, CD-DVD ROM, HDD gibi parçalar temizlenmelidir.
Daha sonra IDE yada SATA kabloları değiştirilmeli, Anakart üzerindeki kondasatörler kontrol edilmeli, Fanlar tek tek yağlanmalı ve kontrol edilmelidir.

İpuçları;

1 - Temizleme sırasında hiçbir parçayı direk sıvı ile temas ettirmeyin.


2 - Bilgisayarınızı temizlerken bilmediğin parçayı söküp temizlemeye çalışmayın.


3 - Garantisi devam eden bilgisayarın kasasını ve diğer hiçbir parçasını sökmeyin. Aksi takdirde garantisi iptal olacaktır.


4 - Bazı temizleme malzemeleri yanıcı madde içerdiği için çabuk tutuşabileceğinden yanıcı maddelerle temasından kaçının.


5 - Temizleme esnasında bilgisayarınızı kesinlikle kapatın ve fişini çekin.
 
Üst