Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Çanak Antenler Kaldırılıyor Mu ?

webmaster

Administrator
Yönetici
Administrator
17 Eyl 2011
1,830
373
113
İstanbul
www.next.web.tr
BASIN BÜLTENİ

13. 08. 2012

Sayı; 2012 - 157
Konu; Çanak anten kullanım süreci hakkında basın bildirisi

Sayısal yayıncılık ve geleceği,

Derneğimiz TUYAD ( Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği ) Türkiye’de var olmuş ve Dünya markaları haline gelmiş firmalar, platformlar ve kamu kurumlarından oluşan bir yapıya sahiptir.

Son günlerde ortaya çıkan Çanak antenler işe yaramayacak, toplatılacak, gibi söylemler basında yer almaktadır. TUYAD olarak, TV yayın iletişim sektörünün tarafsız derneği sıfatıyla, konunun açıklığa kavuşturması ve kamuoyunun aydınlatılması gereksinimi duyduk.

DVB-T yayınlarının başlayacak olması, Uydu ve Çanak antenlerin kullanılmayacağı anlamına gelemez.

Çanak Anten ve Uydu alıcısı/ Settop Box İmalat kapasitesi olarak, Türkiye Avrupa’nın en yüksek üretim tesislerine sahip dünya sıralamasında ilk 10 da yer almaktadır. Toplam ihracat tutarımız 400 milyon dolardır.

Bugün Türkiye’de 23’ü ulusal olmak üzere Toplam 553 televizyon ve 1120 radyo kanalı yayın yapmaktadır.

Seçenek çokluğu, ulaşılabilirlik, özgürlük, ekonomik ve Yayın kalitesi açısından uydu anteni ile yayın izleme sadece Ülkemizde değil Tüm dünyada daha fazla tercih edilmektedir.

2012 yılında Türkiye’de satılan Uydu alıcısı 3,816.000 adettir. Bunların 1.500.000 adeti yeni High-definition HD ( Yüksek çözünürlüklü )teknolojiye geçiş amacı ile satılmıştır. Digitürk ve D smart platformları dahil, Toplam 11 milyon çanak anten kullanan izleyici kitlesi mevcuttur.

Uydu varsa çanak anten de olacak.

Türksat 4A ve 4B Uydularının 2013 yılında faaliyete girmesi ile uydu üzerinden yayın yapan Dijital ve/veya High-definition HD TV kanal sayısı artacak ve çanak anten daha fazla tercih edilecektir.

Yeni yayın sistemi; High-definition daha kaliteli Tv izleme imkânı yaratacaktır.

Mevcut Analog yayın yapan Karasal Tv vericileri de, dijital Terresterial sistem ile yayın kalitesini yükseltecektir. Fakat dünyadaki örneklerine bakıldığında DVB-T yayın izleme seçenekleri arasında en sonda yer almakta, tercih edilmemektedir.

Karasal sayısal yayın, uydu yayınına alternatif olabilir, fakat hiçbir zaman Uydu yayını kadar çok yaygın izleme imkanı sağlayamaz.

Terrestrial dijital yayın teknoloji Dünyası ile entegre olma adına atılan bir adımdır. Karasal dijital yayın, sayısal yayın olarak ta adlandırılan DVB-T Tv izleme seçenekleri içerisinde var olan ve Uydu TV, Kablo TV’nin tamamlayıcısıdır.




Ülkemizde Yeni yapılanan DVB -T 2 MPEG 4 sistemi;

2007 ve 2008 yıllarında yayılması gündeme getirilmiş idi. DVB -T yayınlarına başlanamamasının başlıca nedeni 1994 yılında kurulan ve görevi frekans tahsisi olan RTÜK tarafından tahsisin sonuçlandırılmamış olmasıdır.

RTÜK çanak antenlerin sökülmesi hakkında her hangi bir fikir beyan etmemiştir. Mobisat tarafından yapılan açıklama basın tarafından yanlış yorumlanarak sanki çanak antenler kullanım dışı kalacak anlamı çıkarılmıştır.

Teknik olarak DVB -T sisteminde ancak 200 civarında TV kanalı yayın yapabilmektedir.

DVB -T yayını, TV cihazlarının ve bilgisayarların girişine bir sayısal karasal TV alıcısı ( Settop box ) bağlanarak izlenebilmektedir. Kanal sayısı kısıtlıdır

Tv vericileri hep vardı. Gelişen teknoloji doğrultusunda uydu yayın sistemlerinde Analog’tan, dijitale geçiş yaşanmış ve günümüzde High Definition HD yayın tekniğine geçilmiştir.

Ülkemizde dijital yayın sistemine daha ekonomik olduğu için öncelikle uydu sistemlerinde başlanmıştır.

Günümüzde de HD yayın sistemleri de yine daha ekonomik olduğundan, Uydudan başlangıç yapılmıştır.

Uydudan sonra kablo TV de yeni teknolojiler devreye girmiş şimdi de karasal vericiden dijital yayın sistemine geçiş sağlanmaya çalışılmaktadır. Dijital ortama geçilmesi kaçınılmazdır.

DVB-T Yayınlarını izlemek ancak uydu alıcısına benzeyen bir cihaz ile mümkündür. Yeni nesil bazı TV alıcılarına entegre edilmiş olan modellerde bu sistem dahili olarak mevcuttur. Anten ise mutlaka gereklidir. En az teleskopik çubuk anten kullanmak gerekmektedir.

Avrupa birliği uyum çerçevesinde,2014 yılına kadar dijitale geçiş konusunda tavsiye kararı alınmıştır.

Ülkemizde sadece TRT’nin bugün 6000 kadar Analog TV vericisi vardır, bunların sayısala dönüşümü büyük bir yatırım bütçesi gerektirmektedir. Ulusal kanalların da vericileri olduğu düşünüldüğünde çalışma kısa vadede yapılamayacak ve yüksek maliyet getirecektir.

En çok 200 kanal kapasiteli olabilecek sistem, son kullanıcının dilediği kanalı izleme şansını ortadan kaldıran bir sistemdir.

Birçok ülkede bu sistem denenmiş ama izleyiciler mutsuz olmuştur. Çanak anten uygulaması hiçbir zaman bitmeyecek, zaman içinde daha çok aranan bir izleme yöntemi olacaktır.

Türkiye’de karasal dijital yayın sistemine geçilmesi uydu antenlerinin çatılardan kaldırılmasına sebep teşkil olamaz. Çanak anten özgürlüktür.

TUYAD Kablo TV SMATV komisyonu toplu konutlarda proje çalışmaları yapmaktadır. Ortak karar ile çoklu dağıtım sistemi özendirilmekte ve merkezi çanak anten sistemi kurulmaktadır.

DVB-T yayınını izlemek için vatandaşın da evinde ve arabasında kullandığı Televizyonunu ve radyosunu değiştirmesi veya ek bir cihaz kullanması gerekmektedir.

Çanak antenlerin bu sisteme bir zararı yoktur. Çanak antenler, Kablo Tv gibi alternatif olarak her zaman var olmaya devam edecektir.

Bilgilerinize sunarız.
Hayrettin ÖZAYDIN
TUYAD Genel Başkanı
 

mpl

0
Özel Üye
6 Ağu 2012
176
17
18
Çanaklara alternatif olacağı baştan belliydi zaten,ama yeterli düzeyde izahatı yapılmamıştı..
 

taner48

0
Üye
26 Eki 2011
54
2
8
İletideki gibi,Çanaklar kalkmaz. Tüm dünya çanak anten ile tv izliyor.Okadar üretici firma var ,o kadar satıcı var.Bunlar da ekmek yiyor sonuçta.....
 

cypriot

0
Üye
17 May 2012
5
1
3
Uydu çanak kalkmaz ..Herşey yine yerinde kalacak ..Yine eski popülerliği devam edecek.Yerli platformlar yine eski yerlerinden yine şifreli olarak yollarına devam edecek.
Değişen ne olacak?
Berbat rezalet analok karasal yayın gidecek..Yerine pırıl pırıl bir dijital karasal yayın gelecek.Kesinlikle bir yayın diğerine karışmayacak.
Bir frekanstan 9-10 tane SD (Hatta hatta KKTC deki gibi 15 tane SD) veya 4 tan HD veya ayni frekansta hem SD hem HD yayın yapılabilecek.
Bu yayınlar istenirse şifreli olabilecek Tv nizin kenarına takacağınız modülle bu yayınları izleyebileceksiniz .Yayınlarda EPG olacak ...Böylelikle seyredeceğiniz film hakkında bilgi edinebileceksiniz.EPG ye göre TV niz veya Set-top box'unuz otomatik açılıp kayıt yapabilecek.
Mevcut antenlerle veya şehir içi küçük teleskobik antenlerle bu yayınlar alınabilecek .Haraketli araçlar da butiv yayınlarını problemsiz alabilecek.Gölgelenme ve karlanma kesinlikle yok.
Düşük güçteki vericilerle ta uzaklara kadar yayınlar ulaşabilecek .Böylelikle frekans kirliği de minimuma düşmüş olacak.
UHF bandı 21-69 arası sadece 48 adet TV yapılırkrken ayni banttan 500 ün üzerinde SD yayın yapılabilecek
Bu yayınların pepsi de HD olsun derseniz o da 200 civarıdır.
bir sorun.....
Şu anda Yayınlar DVB-T Mpeg 2 veya Mpeg 4 olursa sorun yok.Çünkü son çıkan tüm TV ler bu sistemi destekleyen modüllere sahip.(Set-top box gerekmez) Ama DVB T2 Mpeg 4 bile yayınlar başlatılacaksa bu modüller TV lerde yokYetkililer şimdiden fabrikaları bu modüller içinuyarmalılar.
Herşey daha güzel olacak.Kimsenin ekmeğiyle oynanmayacak ..Daha yeni ekmek kapıları açılacak.
Saygılar
 

siiera

0
Özel Üye
22 Ara 2011
275
157
43
kalkacak olan çanak anten,ler değil yıllarca çatılarda kurmuş olduğumuz normal antenler kakacak evlerde kulanmış olduğumuz demode olarak kalan çatı antenlerine son yani
 

mceryilmaz

0
Üye
25 Tem 2012
72
3
8
İstanbul
Çanak Antenler Kaldırılıyor mu?

Merhaba,

Yukarıdaki çanak antenler kaldırılıyor mu başlıklı duyuruyu okuduktan sonra kısa bir yazı yazmadan edemedim. Çünkü yazıda doğru algılama sonucu kullanılan ifadelerin yanında yanlış algılamalarda mevcut. Konuyu anlayan mürekkep yalamış insanlar bunu anlayacaktır.

1. Öncelikle basının açıklamaları yanlış anlayarak çanak antenler kalkıyor şeklinde ifadeler kullandığından bahsetmiş. Öncelikle basının yanlış anlaması diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü basın yazarları anlamak ve yazmak konusunda eğitim almış kişilerden oluşur ve doğru anladıklarını yazmakla yükümlüdürler. Aksi taktirde doğru anlayanlar bunu düzeltirlerdi.
Ben bu yazıda basının yazdıklarının yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.

2. Çanak antenlerin tamamen kalkması gerektiği söylenmemiştir.

DVB-T yoluyla izlenecek kanal sayısı 80-100 civarında olacaktır. Öngörülen düzenlemelere göre 120 civarında olduğu bildirilmektedir. Bir bölümünün diğer iletişim mecralarında kullanılacağını düşünürsek 80 civarında kanal için oldukça rahat ve hkaliteli yayın söz konusudur.

3. Digital karasal yayınları izleyecek kesim büyük oranda uydudan yalnızca Turksat ta bulunan yerli kanalları izleyen kesimden oluşacaktır ve bu kesimin çanak anten kullanmasına gerek kalmayacaktır. Bu kesim tabi ki çanak anten kullananların yüksek bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu kesim kablo TV için ücret ödemek zorunda kalmayacaktır. Geri kalan bir kaç uydudan yayın izleyen kesim için çanak anten kullanımı doğal olarak devamk edecektir.
Tabi ki zaman içinde çanak anten kullanımı avrupada olduğu gibi kısıtlanmaya çalışılacak ve yine avrupada olduğu gibi komşuların izninin alınması ön şart olarak ileri sürülecektir. Dünyadaki süreç böyle işlemektedir. Bunun dışında DVB-T interaktif hizmetlerin de önünü açacağından internet teknolojilerine paralel olarak yaygınlaşması kaçınılmazdır. Çünkü DVB-T nin yaygınlaşmasıyla çok büyük oranda bir pazar payı ortaya çıkacaktır. Ancak bunların yaygınlaşması 3-5 yıldan önce olmayacaktır.

4. TV yayınlarının izlenmesi konusunda ilerleyen teknolojiye bağlı olarak IP TV nin ön plana çıkması gelişen internet hızına paralel olarak yaygınlaşacak ve daha sonraki yıllarda eş zamanlı olarak IP TV hızla gelişmeye bağlayacak ve sonunda kaçınılmaz olarak bu yöntem kullanılmaya başlayacaktır. Diğer yöntemler buna alternatif olmaya devam edeceklerdir. Tabi bu gelişmelerin de tam olarak yaygınlaşması yıllar alacaktır. Dünyada da zaten tam olarak yalnızca IP TV kullanan ülke bulunmamakla beraber IP TV kayda değer bir olgunluğa erişmektedir.

Bu makaleyi daha da devam ettirip uzatmak mümkün tabi. Çünkü bu konuda güncel çok fazla bilgi var. Özetle Hiç bir yayın yöntemi tek başına dominant olarak kullanılamayacak. Ancak şunu söyleyebiliriz ki zaman içinde internet teknolojilerinin ve erişim hızlarının gelişmesiyle birlikte TV yayın teknolojileri de bu yönteme doğru kaçınılmaz olarak kaymaya başlayacaktır.

Umarım bizler bu teknolojilerin yaygın olduğu zamanı görebiliriz diye ümit ediyorum.

Kalın sağlıcakla
 
Son düzenleme:

aydın

0
Üye
10 Haz 2012
19
0
1
çanak antenleri kaldırabilirseler kaldırsınlar zaten türsatımı seyrediyoruz biz dorcel xxl hustler okey
 

mach1

0
Üye
14 Ocak 2012
362
12
18
Kimsenin gücü yetmez çanaklarımızı kaldırmaya özgürlüklerimizi tv keyfimizi dünyayı seyretmemizi asla kısıtlayamazlar
 

yusufdemir55

0
Üye
21 Eki 2012
1
0
1
Uydu yayınları devam ettiği müddetçe hiçkimse çanakları kaldırtamaz. Paralı karasal yayınlara üye olmak zorunda değiliz.
 

SaNCaKTaR

0
Üye
8 Şub 2013
14
0
1
Ne yalan söyleyim sevindim bu duruma biz 1000-2000 kanala az deyip yok motormuş yok multifeed çanakmış para harcamak için kendimizi parçalıyoruz ondan sonra böyle bir haber çıkıyor hem maddi hem manevi üzüntüye düşüyoruz. Haberi okuyunca sevindim üzüntülerim sevince dönüştü. Açıklamayı yayinlayan arkadaşa teşekkürlerimi sunarım. Saygılar
 

Sabahattin A

0
Üye
22 May 2012
28
0
1
Sayın arkadaşlar konu çanak antenden açılmışken bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim. Benim oturduğum bina site merkezi uydu anteni kullanıyoruz çatıdan benim kullandığım daireye gelen kabloya ek yapılmış sinyal zayıf geldiği için bazı kanalları izliyemiyorum kablonun değişmesi gerekiyor.Benim sorumak istediğim çatıda daire giriş yeine kadar olan bölüm daire sahibimi değiştirecek yoksa bina yönetimimi değiştirecek bildiğim kadarıyla çatıdan daire griş panoya kadar olan bölüm ortak kullanım alanı biliyorum.Daire içi kullanan kişiye ait bu konu ile ilgili bildiğiniz bir yazı örneği varmı veya web adresi varmı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür kolay gelsin
 
Üst