- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63
[FONT="]Akıllı telefon pazarında bir süredir Samsung ve Apple'ın arkasında üçüncü sırada yerini koruyan Çinli teknoloji devi Huawei, ikinciliği hedeflerken, yeni ve ilgi çekici modellerle de bu hedefine ulaşmak için çabalıyor. Geçtiğimiz gün firma, alt markası olan Honor üzerinden yeni bir akıllı telefon modelini sundu. Ön ve arkası tamamen kavisli yapıya sahip olan cihaz Honor Magic adı ile gelmişti.[/FONT][FONT="]
[/FONT][FONT="]Diğer taraftan firmanın şimdi de yeni bir Honor akıllı telefonu daha ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletletleri'nde FCC'de sertifikasyon sürecinde kod ismi Honor Prague olan aslında iki akıllı telefon göründü. Bu cihazlardan birisi PRA-LX1 ve diğeri de PRA-LX3 model numarasına sahip. Aslında Huawei cihazlarına şehir kod isimleri vermeye yabancı değil. Daha önceki modellerinden Huawei Mate 9, Manhattan kod ismine sahipti.[/FONT][FONT="]FCC üzerinden yeni Honor Prague için çok fazla bilgi gelmiş değil. Ancak gelenlere bakacak olursak eğer, yeni akıllı telefon 3GB sistem belleğine sahip olarak gelecek. Ayrıca 2.900mAh kapasitede batarya akıllı telefonda bulunurken, Bluetooth 4.2 desteği de cihazda yer alacak.[/FONT][FONT="]FCC tarafından açığa çıkartılan bir diğer özellik ise Honor Prague'ın Google Androd 7.0 Nougat mobil işletim sistemi üzerinde çalışacak olması. FCC ayrıca akıllı telefonun boyutları hakkında da bilgi veriyor. Buna göre yeni Honor Prague'ın genişliği 72.9mm ve uzunluğu da 147.22mm olarak belirlenmiş.
cep telefonunu oluşturan parçalar , cep telefonu hangi parçalardan oluşur üzerinde sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Günlük hayatımızda vazgeçilmez olan ve hayatımızın artık bir parçası olan cep telefonları hangi parçaların bir ara gelmesinden oluşur hiç merak ettiğiniz mi ?
Bunlarda bilgisayarlar gibi temel bileşenlerden oluşur bu bileşenlerin bir araya gelmesi ile cep telefonları , akıllı mobil telefonları oluşturmaktadır. Şimdi bu parçalar neler bir bakalım.
Anakart , Anten , Batarya , Dahili Flaş , Dahili Hoparlör , Dahili Kamera , Dahili mikrofon , Ekran , Kasa , sim kart yuvası , Soket , titreşim motoru , Tuş takımı , Joystick & Trackball ve Yazılım bu parçalar cep telefonu oluşturan ana parçalar diyebiliriz. Kısaca bu parçaları tanımaya başlayalım.
Kasa ;
Telefon parçalarını bir arada tutmaya yarayan ve telefonun görünümü oluşturan bu parça dış çerçeveyi oluşturur , bilgisayarın kasasına örnek verebiliriz.

Telefon parçaları bu kasa içerisine montajlanır , gerektiğinde arızalı parçalar sökülüp yerine takılabilir. aynı model ve marka kasalar arasında kasa değişimi yapılabilir.
Anten ;
Telefon ile Baz istasyonun yaydığı sinyalleri almak ve vermek için kullanılan donanım parçasıdır. Telefonun çekim kuvveti anten ile performansı doğrudan etkiler.

telefon anteni ne işe yarar , Baz istasyonları yaydıkları sinyalleri toplayıp alabilmesi için telefonlarda anten bu görevi üstlenir bir radyo verici ve radyo alıcı görevleri olan antenlerde cep telefonlarında radyo alıcı görevi üstlenir ve sinyalleri toplamaktadır anten gücü dbi olarak belirtilir.
Batarya ;
telefon bileşenlerinden biride batarya ( pil ) dir. Telefon olsun elektronik cihazları çalıştırmaları için en önemli parça pil dir.

Genelde telefonlarda kullanılan piller , Li-ion bataryalar kullanılmaktadır. lityum iyon pil bu pillerin avantajı kullanılmadıkları zaman kayıpları yani enerji kaybı azdır. bununla birlikte kullanılmaya başladıklarında ömürlerinin kısalmaya başlaması bir dezevantajdır.
Dahili Flaş ;
Cep telefonlarında kamera kullanıyor iseniz resim veya video çekimlerinde gece ortamlarında aydınlatmak için kullanılan bir parçadır. Resim ve videoların daha net çekimi için kullanılır.

Bu parçalar telefonun arka yüzünde bulunur , iç kameralarda flaş özelliği yoktur bunlar kendi marka ve modellerine göre üretici firmaları vardır ve bu parçaları başka firmalar telefon üreticileri adına üretebilir.
Dahili Hoparlör ;

Telefonlarda dinlediğiniz müzik , video seslerini ve telefon görüşmelerinizi dışa verebileceğiniz ve telefon ahizesi dinlemenizi sağlan bileşendir.
Dahili Kamera ;
cep telefonu ile video , resim çekimlerinde kullanılabilen , yeni mobil uygulamalarda canlı yayınlar yapabileceğiniz , görüntü görüşmelerde kullanılan en önemli parça diyebiliriz. yeni nesil telefonlarda ön ve arka yüzünde iki kamera bulunmaktadır genel olarak arka yüz yani dışa bakan yüzde çözünürlük pixel daha fazladır.

Telefon pixel sayısı ve odaklamanın fazla olması görüntünün daha iyi olması demektedir.
Dahili Mikrofon :
telefon görüşmelerinin yapılabilmesi ve karşı tarafa ses gönderebilmesi için gerekli olan parçadır.

hoparlör patlak ibaresi sesin karşı tarafa gitmemesi veya cızırtılı olmasından kaynaklıdır. bunun için teknik servisler tarafından kolaylıkla değişebilir. yukarıda görünen resim iphone mikrofonu bağlantı aparatları ile birlikte kasa tutturulmaktadır.
Ekran ;
telefonlarda ekran artık günümüzde dokunmatik olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ekranlarda kendi aralarında farklı modellere ayrılmaktadır yalınız şu bir gerçek bilgisayar olsun cep telefonu ekranı olsun kırıldıklarında telefondan fazla tamir masrafı çıkıyor diyebiliriz .

Sim kart yuvası ;
Telefonu kullanabilmek için telefon operatörlerin vermiş olduğu sim kartlar telefona bu yuvaya takılmaktadır. Sim kart yuvaları , micro , nano gibi değişik şekilde olabilir.

yukarıda örnek resimde olduğu gibi bu kartlar telefonlarda sim kart yuvalarına takılmak sureti ile kullanılmaktadır.

sim kartlar yuvalarına göre ve desteklediği boyutlara göre takılmalıdır.
Titreşim Motoru ;
telefonda gelen çağrıları , mesajları sesi kapalı olduğunda titreşim yolu ile haber etmek için kullanılan bir parçadır. telefonu gittiğiniz yerde sessiz mod aldığınızda çoğu zaman titreşime alırsınız.

telefonda titreşimi aktif etmek batarya tüketimini hızlandıracaktır. sürekli olarak titreşimde kullanmamanız tavsiyesi ile iş gören bir özelliktir.
Tuş Takımı ;
telefonda rehber için isim girmek , telefon numarası aramak için , kısaca bilgisayar klavyesi işini gören bu donanım bileşeni veri girişi yapmanızı sağlamaktadır. günümüzde çoğu telefon artık dokunmatik olduğu için zaman ile bu özelliği kaybedecek gibi durmaktadır.

Joystick & Trackball ;
bazı telefonlarda eski diyebiliriz üzerilerinde joystick vardı günümüzde artık kullanılmıyor , bu artık bir özellik olarak olarak görmüyorum. telefondaki orta tuş veya şimdi iphone home tuşu na benzer bir tuş diyebiliriz.

ortadaki joystick kolu sağ , sol , yukarı , aşağı hareket ettirebiliyorsunuz ve kısa menüler yardımı ile hızlı erişim sağlayabiliyorsunuz.
Yazılım ;
Telefon ile kullanıcı arasında bir arayüz olan ve telefonun özelliklerini kullanabilmek için yazılıma ihtiyaç vardır. bu yazılımlar telefon firmaları kendileri yazmaktadır , örnek verecek olursak , iphone için IOS , samsung , LG , Htc gibi telefonlar ise Google Android , Nokia Ovi , Windows Mobile telefonlar için Windows 10 gibi yazılımlar daha eski telefonlarda flash programlar kullanılırdı .[/FONT]
--------------------
Samsung Galaxy S8 İşlemcisi Ne Olacak?
Samsung Galaxy S8 modeli ile ilgili yeni dedikodular gelirken, Samsung Galaxy S8 işlemcisi ile görüldü. İşte konuyla ilgili detaylar.
Samsungun önümüzdeki yıl amiral gemisi olacak Samsung Galaxy S8, şimdiden konuşuluyor. Konuyla ilgili gelen son bilgilerde işlemci modelinin ne olacağı ile ilgili detaylar paylaşılırken, sıkıntılı süreç geçiren Samsung, tüm bu yaşanan olaylara rağmen hala gündemdeki popülerliğini koruyor.
Sızıntılar SamMobileden!
Konuyla ilgili sızıntılar SamMobile tarafından paylaşılırken, yeni cihazda işlemci olarak Exynos kullanılacağı belirtildi. Bu bakımdan yeni model ile birlikte Samsung, Exynos işlemcisini kendi modelinde deneyecek. Samsung tarafından üretimleri yapılan bu işlemci modelleri ile birlikte performansta oldukça üstün bir imkan sağlarken Samsung Galaxy S8 modeli ile birlikte bu anlamda da kullanıcılara üstün özelliklerde bir telefon modeli sağlanacak.
Üstelik gelen bilgiler sadece marka ile sınırlı değil. Öyle ki cihazda yer alacak işlemcinin tam olarak versiyonu da belirtilmiş durumda. Bu açıdan Samsung Galaxy S8 modelinde kullanılacak işlemci Exynos 8895 olacak. Yonga setinde aynı zamanda grafik birimi de oldukça üstün özelliklerde. Bu konuda paylaşılan bilgilerde işlemci ile birlikte Mali-G71 de cihazda yer alacak. GPU alanında oldukça iyi bir özelliğe sahip olan G71 modeli, üstelik Samsung Galaxy S7de yer alan T-880 modeline göre 1.8 kat daha üstün özelliklerde ve böylece daha iyi bir performans sunacak durumda.
--------------------
Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıyla ya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar.Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıylaya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar. Buna dayanarak marka rekabetleri ortaya çıktı ve bugünkü akıllı telefon pazarını oluşturdu. Doğal olarak işletim sistemleri de bu durumdan nasibini aldı. İlk olarak iPhone için iOSişletim sistemi piyasaya çıkarıldı ve her şey bundan sonra başladı. iOS bulunduğu döneme göre oldukça hızlı ve ''AKILLI'' olarak dikkat çekiyordu. Onlar yapar da, biz yapamaz mıyız? dercesine iOS'nin duyurulmasından yaklaşık 10-11 ay sonra Linux tabanlı ''Java'' yazılarak yeni bir işletim sistemi ortaya çıkarıldı. Bu işletim sistemi, bugünkü Android işletim sisteminin temellerini atmış oldu. Daha eskilere dayananWindows Mobile, 2002 yılında piyasaya çıkardığı eski mobil işletim sistemini sıfırdan derleyerek, Akıllı bir işletim sistemi haline getirmiş ve 2010 yılında piyasayaWindows Phone üzerinde sürmüştür. Bu işletim sistemleri yıllar geçtikçe tanınmaz hale geldiler ve bugünkü hallerini aldılar.
Hepimizin mobil telefonlara ihtiyacı olduğunu düşünerek Bu mobil İşletim sistemlerini didik didik inceledik. Artık sizin de kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz Mobil işletim sistemini tanımanızın zamanı geldi. Bu sistemler ''Nedir? Ne değildir? Hangisini hangi alanlarda kullanmalıyız? Avantajları ve dezavantajları neler?'' ve buna benzer birçok soruya açıklık getirmek için sizler için bu yazıyı yazma gereği duyduk.
Mobil alanda en çok kullanılan Platform: Android
Bu işletim sistemi henüz 7 yıl önce duyuruldu ve bir devrim niteliğinde gelişti. Android'i, Android yapan en önemli özellik Linux çekirdekleri üzerine kurularak, Açık kaynak kodlu bir yazılım olması. ''Nedir bu açık kaynak muhabbeti?'' diye soranlarımız vardır elbette. Açık kaynak kodlu sistem her şeyini sizin o şefkatli ellerinize bırakır ve Sistemdeki her türlü özelleştirmeye olanak tanır. Android cihazlarda her türlü ekleme, çıkarma yapabilmektesiniz. Hatta Bu işletim sistemi üzerindeWindowsçalıştıran çılgınları bile duymuyor değiliz. Sistemin; ''GooglePlay Store'' adında uygulama marketi de bulunmakta. Bu market üzerinde milyonlarca uygulama depolanıyor ve kullanıcıya sunuluyor . Fakat açık kaynak kodlu işletim sistemleri her zaman bizim tarafımıza çalışmazlar. Bu gibi sistemlere virüs bulaştırmak oldukça basit. Google; Google Play Store üzerindeki kullanıcıya sunulan uygulamaları incelemiyor ve sadece kullanıcı şikayetlerine cevap veriyor. Bu nedenle android işletim sisteminde virüslü uygulamalar yaygınlaşmakla beraber, kullanıcıların Reeldeki hayatına yansımaya başladı. Son aylarda Dropbox hesapları ile ilgili olarak sık sık haberler görüyoruz ve bir önlem alınmazsa bu haberler daha çeşitli hale gelerek kullanıcıyı tehlikeye sokacak.
Android işletim sistemi tek bir marka tarafından kullanılmıyor ve Android platformunu kullanan markalar arasındaki rekabete neden oluyor. Bu nedenle Android tabanlı cihazlar, Diğer işletim sistemlerine göre daha seri ve daha hızlı üretilerek birbirlerini ezme çabası içerisindeler.
İşletim sisteminin genel olarak RAM'i ''Har vurup, harman savurduğu'' söylenilebilir. Yani iOS veWindows Phone gibi RAM konusunda yakıt cimrisi olduğu pek söylenemez. Fakat 2GB Ram'i olan bir cihaz gayet yeterli olabilir. Sizin kullanım koşullarınıza bağlı olarak Bu değer düşebilir yada yükselebilir. İşlemci ve diğer bileşenler cihazdan cihaza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle o konuya çok değinemiyorum(Almak istediğiniz cihaz hakkında bilgi verirseniz, size gerekli açıklamaları yaparım)
Her şey iyi güzel de, bu işletim sistemini hangi ruh haline sahip insanlar kullanmalı?
Android işletim sistemini genel olarak hepimiz kullanabiliriz fakat daha çok telefondan sürekli sıkılıp onu özelleştirmeyle haşır neşir olan, onu şekilden şekle sokan, uygulamalara merakı olan ve sürekli yeni bir şeyler denemeyi seven, genel olarak uygulamaya para vermek istemeyen, telefonu sadece iletişim aracı olarak görmeyen, sürekli tek bir firmaya bağlı kalmak istemeyen kişiler tarafından kullanılabilir.
En sağlam işletim sistemi: iOS (iPhone OS)
iOS; Mac OS X' ten esinlenerek yaratılan 4 Temel katmandan oluşan bir işletim sistemidir. Her bir katmanda farklı bir işlem yapılır ve bu işlemler sonucunda iOS arayüzü kullanıcıyla buluşur. Tüm bu sistem 500 MB'lık bir hafıza tarafından depolanabilir. iOS arayüzü çok sade ve hafif bir sistem olduğu için, genellikle kasmalara rastlamazsınız. Bu işletim sistemini sadece ''Apple'' kullanır. Bunlara dayanarak Dünyada tektir ve ürün fiyatlarını da sadece kendisi belirler. Bu nedenle fiyatları biraz yüksek tutar. Aslında telefonun nerdeyse her bileşenlerini kendisi üretir. 1GB Ram, 1.4 GHz işlemci, 8 MP kamera vs vs.. gibi özellikleriyle dikkat çekerek Böyle bir cihazı 3000 TL'ye satabilen tek firmadır (Kendi chip setleriyle, iOS arayüzünü bütünleştirmeyi başarmışlar).Elbette ki bu durumun %80'lik bölümü işletim sisteminin kullanışlı, stabil olmasından ve grafik biriminin çok güçlü olmasından kaynaklanıyor. iOS Platformu üzerinde AppStore'da bulunuyor. Bu market sayesinde istediğiniz her uygulamaya erişebilirsiniz. AppStore üzerinde bulunan uygulamalar AppleTarafından kontrol edilerek yayımlanır ve Özel hayata karşı sistemsel saldırılar engellenmiş olur. Her şeye Rağmen iCloud servislerinden bazı hesaplar hackleniyor. Bunda iOS'nin bir suçu olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü iCloud hesaplarının şifresini ''Doğum tarihi, Adı, Soyadı, Annesinin adı vs.vs'' yaparsan o hesapların çalınması kaçınılmaz oluyor.
iOS işletim sistemini kimler kullanmalı
Bu işletim sistemi sadece kullanıcının rahatlığına ve Gizliliğe hitaben tasarlanmış. Buna dayanarak ; İş adamları, banka yada dövizle alakalı olanlar, Sanal Markette bol bol para harcamayı sevenler, takıntısız oyun keyfini yaşamak isteyenler, İnternetteki işlerini hızlıca halletmek isteyenler (Apple'ınTarayıcı konusunda çok başarılı olduğunu özellikle belirtmek gerek), uygulamalardaki kasılmalardan hoşnut olmayanlar, kişisel verilerini en güvenli şekilde saklamak isteyenler, Herhangi bir kafede yada toplulukta Telefonu masaya koyarak Herkesi büyülediğini düşünenler, Sürekli uygulama yada oyun güncellemesi isteyenler, yani kısacası nefes kadar hafif bir sistemle kibar ellerini buluşturmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Yılların Deneyimiyle: Windows
Her şey 2002 yılında Microsoft'un İlk işletim sistemi olan ''Windows Mobile 2002'' ile başladı. İşletim sistemi Windows CE Çekirdeği Üzerine temellendirilmiş bir platformdu ve her zamanki gibi kapalı kaynak kodluydu. Bu yıllarda sistem biraz yavaş çalışıyordu ve Windows İlerleyen güncellemeler ileWindows 7.5(Mango) kararlı sürümünü yayınladı. Bu ara yüzle her şey değişmiştir; yeni oyunlar, yeni uygulamalar, daha yeni özellikler kullanıcıyla buluşmuştur. Windows 7.5 sürümü TürkiyeâyeVodafone LG- E900 Optimus 7 İle gelmiştir ve başka bir cihazda kullanılmamıştır. Windows bu atılımdan sonra çalışmalara yaklaşık 7 yıl ara vermiştir ve 2009 yılında eski çalışanlarını tekrardan bir araya toplayarak Windows Phone'u tekrardan yapılandırmaya başlamıştır. Ve en sonunda 2012 yılında eski Windows Mobile işletim sisteminde devrim niteliğinde bir değişim yaratarak, Platforma yeni bir soluk kazandırmış ve tekrardan hayata döndürmüştür. 2002 yılında duyurduğu yenilenmiş işletim sistemi Windows 8.0'ı 2013 yılında satın aldığı NOKIA'a ile birlikte resmen tanıtmakla birlikte,1 yıl gibi bir süre zarfı içinde Windows 8.1'e güncellenmiştir. Windows işlemsel olarak iOS'ye yakın olarak hareket ediyor ve sistem 512 mb ram üzerinde gayet akıcı, hafif çalışıyor ve size o yumuşaklığı hissettirebiliyor. Kullanıcı telefondaki işlemleri yaparken herhangi bir kasmayla çok sık karşılaşmıyor. Arayüz bakımından Android'ten bir tık daha önde diyebilmekle beraber, windows 8.1 ile birlikte daha renkli bir arayüzle karşımıza çıkıyor. Elbette platformun uygulama marketi de mevcut. İşletim sisteminin henüz yeni olması açısından uygulama çeşitliliği çok fazla değil ve market içi güncellemeler çok sık yapılmakta. Genel olarak sistem arayüzü çok iyi ve stabil çalışıyor. En azından Android'den bir tık daha önde diyebiliriz.
Windows Phone kullanmak isteyenler
Bilgisayar üzerinde Windows işletim sistemini yıllardır kullanmaktayız ve bu platformu ''arayüzdeki kolaylık'' açısından tercih etmekteyiz ama Windows Phone için aynı şeyler geçerli değil. Masaüstü gayet derli-toplu fakat diğer arayüz bileşenleri biraz karıştırılmış. Cihazdaki karışıklık kafanızı çok fazla karıştırmasın çünkü; Cihazdaki Yumuşak ve temiz geçişlere alıştıkça, arayüzdeki karışıklığı görmezden geliyorsunuz. Marketten indirilen uygulamalara sık sık güncelleme geliyor ve bazen sinir bozucu olabiliyor. Aynen İOS gibi tüm kullanıcıya sunulan uygulamalar Microsofttarafından test edilerek yayımlanır ve kullanıcının kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutulması hedeflenir. Sonuç olarak bu işletim sistemi biraz karışık dizayn edildiğinden her kesime hitap etmiyor. Eğer; farklı bir şeyler denemeyi isteyen, Karışıklığa çabuk ayak uyduran bir insansanız sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir performans sergileyebilir.
Dipnot: Windows'un şu anda NOKIA'dan bağlantısını kesmiş olduğunu biliyoruz. Buda demek oluyor ki ilerleyen safhalarda bizi daha farklı bir Windows phone bekliyor.
Bu Platformları Şu şekilde özetleyebiliriz:
Android: Daha çok kişilerin özgürlüğünü isteyen, Sistem güvenliği açısından en son sırada yer alan (Bu sizi kötü adamların eline verdiği anlamına gelmez, her şey size bağlı), toplumun her kesimine hitap eden ucuz bir mobil sistem.
iOS: Sistem özelleştirmeyi sağlamayan, toplumun belirli bir kesimine hitap eden, Sistemsel güvenlik yönünden en iyi derecede yer alan ve birazda pahalı olan bir mobil yazılım.
Windows: Özgürlük konusunda iOS İle aynı fikirde olan, Sistem güvenliği açısından İOS'ye yakın bir konumda olan, Kullanım kolaylığı açısından herkes tarafından benimsenemeyen ve ucuz bir mobil yazılım.
Kısacası tüm mobil işletim sistemlerinin kendine özel ve farklı kesimlere hitap eden yazılımları var. Bu nedenle herhangi bir sistemin, diğerinden üstün olduğu söyleyemeyiz. Hepsi de birbirinden özel, kullanışlı ve hayatı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmış.
--------------------
Asus resmi Facebook sayfası aracılığıyla yaptığı açıklamalarda bugüne kadar pek çok farklı gelişme duyurulurken Zenfone 3 serisi için Türkiye'de de satışa başlanacak. Türkiye'ye geliş tarihi olarak 1 Aralıkın tercih edildiği açıklanırken 1 Aralık tarihi itibariyle artık Türkiye'de de Zenfone 3 serisi satın alınabilecek.
Vodafone İle Gelebilir
Konuyla ilgili yapılan paylaşımlarda özellikle görsellerde Vodafone logosuna yer verilirken Türkiye'de ilk olarak Vodafone aracılığıyla telefonların satışa çıkarılması bekleniyor. Bu açıdan Asus ile Vodafone arasında yapılan anlaşmalar ile Zenfone 3 serisinin ilk olarak Vodafone aracılığı ile satılması da mümkün görünüyor. Bugüne kadar oldukça ilgi çeken telefonların Türkiye pazarında da benzer bir ilgi görmesi bekleniyor. Yapılan tanıtımlar doğrultusunda telefonların özellikleri ise şöyle açıklanmıştı.
ZENFONE 3
5.5-inç büyüklüğünde LCD ekran
Snapdragon 625 yonga seti
16-megapiksel arka kamera
8-megapiksel ön kamera
3000 mAh pil
Parmak izi sensörü
USB-C 2.0
4GB RAM
64GB dahili depolama alanı
Zenfone 3 Deluxe
5.7-inç büyüklüğünde 1080p OLED ekran
Snapdragon 820 yonga seti
23-megapiksel arka kamera
Quick Charge 3.0
USB-C 3.0
6 GB RAM
Zenfone 3 Ultra
6.8-inç büyüklüğünde 1080p LCD ekran
Snapdragon 652 yonga seti
4 GB RAM
23 megapiksel arka kamera
DisplayPort destekli USB-C 3.0
4,600 mAh pil

cep telefonunu oluşturan parçalar , cep telefonu hangi parçalardan oluşur üzerinde sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Günlük hayatımızda vazgeçilmez olan ve hayatımızın artık bir parçası olan cep telefonları hangi parçaların bir ara gelmesinden oluşur hiç merak ettiğiniz mi ?
Bunlarda bilgisayarlar gibi temel bileşenlerden oluşur bu bileşenlerin bir araya gelmesi ile cep telefonları , akıllı mobil telefonları oluşturmaktadır. Şimdi bu parçalar neler bir bakalım.
Anakart , Anten , Batarya , Dahili Flaş , Dahili Hoparlör , Dahili Kamera , Dahili mikrofon , Ekran , Kasa , sim kart yuvası , Soket , titreşim motoru , Tuş takımı , Joystick & Trackball ve Yazılım bu parçalar cep telefonu oluşturan ana parçalar diyebiliriz. Kısaca bu parçaları tanımaya başlayalım.
Kasa ;
Telefon parçalarını bir arada tutmaya yarayan ve telefonun görünümü oluşturan bu parça dış çerçeveyi oluşturur , bilgisayarın kasasına örnek verebiliriz.

Telefon parçaları bu kasa içerisine montajlanır , gerektiğinde arızalı parçalar sökülüp yerine takılabilir. aynı model ve marka kasalar arasında kasa değişimi yapılabilir.
Anten ;
Telefon ile Baz istasyonun yaydığı sinyalleri almak ve vermek için kullanılan donanım parçasıdır. Telefonun çekim kuvveti anten ile performansı doğrudan etkiler.

telefon anteni ne işe yarar , Baz istasyonları yaydıkları sinyalleri toplayıp alabilmesi için telefonlarda anten bu görevi üstlenir bir radyo verici ve radyo alıcı görevleri olan antenlerde cep telefonlarında radyo alıcı görevi üstlenir ve sinyalleri toplamaktadır anten gücü dbi olarak belirtilir.
Batarya ;
telefon bileşenlerinden biride batarya ( pil ) dir. Telefon olsun elektronik cihazları çalıştırmaları için en önemli parça pil dir.

Genelde telefonlarda kullanılan piller , Li-ion bataryalar kullanılmaktadır. lityum iyon pil bu pillerin avantajı kullanılmadıkları zaman kayıpları yani enerji kaybı azdır. bununla birlikte kullanılmaya başladıklarında ömürlerinin kısalmaya başlaması bir dezevantajdır.
Dahili Flaş ;
Cep telefonlarında kamera kullanıyor iseniz resim veya video çekimlerinde gece ortamlarında aydınlatmak için kullanılan bir parçadır. Resim ve videoların daha net çekimi için kullanılır.

Bu parçalar telefonun arka yüzünde bulunur , iç kameralarda flaş özelliği yoktur bunlar kendi marka ve modellerine göre üretici firmaları vardır ve bu parçaları başka firmalar telefon üreticileri adına üretebilir.
Dahili Hoparlör ;

Telefonlarda dinlediğiniz müzik , video seslerini ve telefon görüşmelerinizi dışa verebileceğiniz ve telefon ahizesi dinlemenizi sağlan bileşendir.
Dahili Kamera ;
cep telefonu ile video , resim çekimlerinde kullanılabilen , yeni mobil uygulamalarda canlı yayınlar yapabileceğiniz , görüntü görüşmelerde kullanılan en önemli parça diyebiliriz. yeni nesil telefonlarda ön ve arka yüzünde iki kamera bulunmaktadır genel olarak arka yüz yani dışa bakan yüzde çözünürlük pixel daha fazladır.

Telefon pixel sayısı ve odaklamanın fazla olması görüntünün daha iyi olması demektedir.
Dahili Mikrofon :
telefon görüşmelerinin yapılabilmesi ve karşı tarafa ses gönderebilmesi için gerekli olan parçadır.

hoparlör patlak ibaresi sesin karşı tarafa gitmemesi veya cızırtılı olmasından kaynaklıdır. bunun için teknik servisler tarafından kolaylıkla değişebilir. yukarıda görünen resim iphone mikrofonu bağlantı aparatları ile birlikte kasa tutturulmaktadır.
Ekran ;
telefonlarda ekran artık günümüzde dokunmatik olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ekranlarda kendi aralarında farklı modellere ayrılmaktadır yalınız şu bir gerçek bilgisayar olsun cep telefonu ekranı olsun kırıldıklarında telefondan fazla tamir masrafı çıkıyor diyebiliriz .

Sim kart yuvası ;
Telefonu kullanabilmek için telefon operatörlerin vermiş olduğu sim kartlar telefona bu yuvaya takılmaktadır. Sim kart yuvaları , micro , nano gibi değişik şekilde olabilir.

yukarıda örnek resimde olduğu gibi bu kartlar telefonlarda sim kart yuvalarına takılmak sureti ile kullanılmaktadır.

sim kartlar yuvalarına göre ve desteklediği boyutlara göre takılmalıdır.
Titreşim Motoru ;
telefonda gelen çağrıları , mesajları sesi kapalı olduğunda titreşim yolu ile haber etmek için kullanılan bir parçadır. telefonu gittiğiniz yerde sessiz mod aldığınızda çoğu zaman titreşime alırsınız.

telefonda titreşimi aktif etmek batarya tüketimini hızlandıracaktır. sürekli olarak titreşimde kullanmamanız tavsiyesi ile iş gören bir özelliktir.
Tuş Takımı ;
telefonda rehber için isim girmek , telefon numarası aramak için , kısaca bilgisayar klavyesi işini gören bu donanım bileşeni veri girişi yapmanızı sağlamaktadır. günümüzde çoğu telefon artık dokunmatik olduğu için zaman ile bu özelliği kaybedecek gibi durmaktadır.

Joystick & Trackball ;
bazı telefonlarda eski diyebiliriz üzerilerinde joystick vardı günümüzde artık kullanılmıyor , bu artık bir özellik olarak olarak görmüyorum. telefondaki orta tuş veya şimdi iphone home tuşu na benzer bir tuş diyebiliriz.

ortadaki joystick kolu sağ , sol , yukarı , aşağı hareket ettirebiliyorsunuz ve kısa menüler yardımı ile hızlı erişim sağlayabiliyorsunuz.
Yazılım ;
Telefon ile kullanıcı arasında bir arayüz olan ve telefonun özelliklerini kullanabilmek için yazılıma ihtiyaç vardır. bu yazılımlar telefon firmaları kendileri yazmaktadır , örnek verecek olursak , iphone için IOS , samsung , LG , Htc gibi telefonlar ise Google Android , Nokia Ovi , Windows Mobile telefonlar için Windows 10 gibi yazılımlar daha eski telefonlarda flash programlar kullanılırdı .[/FONT]
--------------------
Samsung Galaxy S8 İşlemcisi Ne Olacak?
Samsung Galaxy S8 modeli ile ilgili yeni dedikodular gelirken, Samsung Galaxy S8 işlemcisi ile görüldü. İşte konuyla ilgili detaylar.
Samsungun önümüzdeki yıl amiral gemisi olacak Samsung Galaxy S8, şimdiden konuşuluyor. Konuyla ilgili gelen son bilgilerde işlemci modelinin ne olacağı ile ilgili detaylar paylaşılırken, sıkıntılı süreç geçiren Samsung, tüm bu yaşanan olaylara rağmen hala gündemdeki popülerliğini koruyor.
Sızıntılar SamMobileden!
Konuyla ilgili sızıntılar SamMobile tarafından paylaşılırken, yeni cihazda işlemci olarak Exynos kullanılacağı belirtildi. Bu bakımdan yeni model ile birlikte Samsung, Exynos işlemcisini kendi modelinde deneyecek. Samsung tarafından üretimleri yapılan bu işlemci modelleri ile birlikte performansta oldukça üstün bir imkan sağlarken Samsung Galaxy S8 modeli ile birlikte bu anlamda da kullanıcılara üstün özelliklerde bir telefon modeli sağlanacak.
Üstelik gelen bilgiler sadece marka ile sınırlı değil. Öyle ki cihazda yer alacak işlemcinin tam olarak versiyonu da belirtilmiş durumda. Bu açıdan Samsung Galaxy S8 modelinde kullanılacak işlemci Exynos 8895 olacak. Yonga setinde aynı zamanda grafik birimi de oldukça üstün özelliklerde. Bu konuda paylaşılan bilgilerde işlemci ile birlikte Mali-G71 de cihazda yer alacak. GPU alanında oldukça iyi bir özelliğe sahip olan G71 modeli, üstelik Samsung Galaxy S7de yer alan T-880 modeline göre 1.8 kat daha üstün özelliklerde ve böylece daha iyi bir performans sunacak durumda.
--------------------
Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıyla ya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar.Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıylaya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar. Buna dayanarak marka rekabetleri ortaya çıktı ve bugünkü akıllı telefon pazarını oluşturdu. Doğal olarak işletim sistemleri de bu durumdan nasibini aldı. İlk olarak iPhone için iOSişletim sistemi piyasaya çıkarıldı ve her şey bundan sonra başladı. iOS bulunduğu döneme göre oldukça hızlı ve ''AKILLI'' olarak dikkat çekiyordu. Onlar yapar da, biz yapamaz mıyız? dercesine iOS'nin duyurulmasından yaklaşık 10-11 ay sonra Linux tabanlı ''Java'' yazılarak yeni bir işletim sistemi ortaya çıkarıldı. Bu işletim sistemi, bugünkü Android işletim sisteminin temellerini atmış oldu. Daha eskilere dayananWindows Mobile, 2002 yılında piyasaya çıkardığı eski mobil işletim sistemini sıfırdan derleyerek, Akıllı bir işletim sistemi haline getirmiş ve 2010 yılında piyasayaWindows Phone üzerinde sürmüştür. Bu işletim sistemleri yıllar geçtikçe tanınmaz hale geldiler ve bugünkü hallerini aldılar.
Hepimizin mobil telefonlara ihtiyacı olduğunu düşünerek Bu mobil İşletim sistemlerini didik didik inceledik. Artık sizin de kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz Mobil işletim sistemini tanımanızın zamanı geldi. Bu sistemler ''Nedir? Ne değildir? Hangisini hangi alanlarda kullanmalıyız? Avantajları ve dezavantajları neler?'' ve buna benzer birçok soruya açıklık getirmek için sizler için bu yazıyı yazma gereği duyduk.
Mobil alanda en çok kullanılan Platform: Android
Bu işletim sistemi henüz 7 yıl önce duyuruldu ve bir devrim niteliğinde gelişti. Android'i, Android yapan en önemli özellik Linux çekirdekleri üzerine kurularak, Açık kaynak kodlu bir yazılım olması. ''Nedir bu açık kaynak muhabbeti?'' diye soranlarımız vardır elbette. Açık kaynak kodlu sistem her şeyini sizin o şefkatli ellerinize bırakır ve Sistemdeki her türlü özelleştirmeye olanak tanır. Android cihazlarda her türlü ekleme, çıkarma yapabilmektesiniz. Hatta Bu işletim sistemi üzerindeWindowsçalıştıran çılgınları bile duymuyor değiliz. Sistemin; ''GooglePlay Store'' adında uygulama marketi de bulunmakta. Bu market üzerinde milyonlarca uygulama depolanıyor ve kullanıcıya sunuluyor . Fakat açık kaynak kodlu işletim sistemleri her zaman bizim tarafımıza çalışmazlar. Bu gibi sistemlere virüs bulaştırmak oldukça basit. Google; Google Play Store üzerindeki kullanıcıya sunulan uygulamaları incelemiyor ve sadece kullanıcı şikayetlerine cevap veriyor. Bu nedenle android işletim sisteminde virüslü uygulamalar yaygınlaşmakla beraber, kullanıcıların Reeldeki hayatına yansımaya başladı. Son aylarda Dropbox hesapları ile ilgili olarak sık sık haberler görüyoruz ve bir önlem alınmazsa bu haberler daha çeşitli hale gelerek kullanıcıyı tehlikeye sokacak.
Android işletim sistemi tek bir marka tarafından kullanılmıyor ve Android platformunu kullanan markalar arasındaki rekabete neden oluyor. Bu nedenle Android tabanlı cihazlar, Diğer işletim sistemlerine göre daha seri ve daha hızlı üretilerek birbirlerini ezme çabası içerisindeler.
İşletim sisteminin genel olarak RAM'i ''Har vurup, harman savurduğu'' söylenilebilir. Yani iOS veWindows Phone gibi RAM konusunda yakıt cimrisi olduğu pek söylenemez. Fakat 2GB Ram'i olan bir cihaz gayet yeterli olabilir. Sizin kullanım koşullarınıza bağlı olarak Bu değer düşebilir yada yükselebilir. İşlemci ve diğer bileşenler cihazdan cihaza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle o konuya çok değinemiyorum(Almak istediğiniz cihaz hakkında bilgi verirseniz, size gerekli açıklamaları yaparım)
Her şey iyi güzel de, bu işletim sistemini hangi ruh haline sahip insanlar kullanmalı?
Android işletim sistemini genel olarak hepimiz kullanabiliriz fakat daha çok telefondan sürekli sıkılıp onu özelleştirmeyle haşır neşir olan, onu şekilden şekle sokan, uygulamalara merakı olan ve sürekli yeni bir şeyler denemeyi seven, genel olarak uygulamaya para vermek istemeyen, telefonu sadece iletişim aracı olarak görmeyen, sürekli tek bir firmaya bağlı kalmak istemeyen kişiler tarafından kullanılabilir.
En sağlam işletim sistemi: iOS (iPhone OS)
iOS; Mac OS X' ten esinlenerek yaratılan 4 Temel katmandan oluşan bir işletim sistemidir. Her bir katmanda farklı bir işlem yapılır ve bu işlemler sonucunda iOS arayüzü kullanıcıyla buluşur. Tüm bu sistem 500 MB'lık bir hafıza tarafından depolanabilir. iOS arayüzü çok sade ve hafif bir sistem olduğu için, genellikle kasmalara rastlamazsınız. Bu işletim sistemini sadece ''Apple'' kullanır. Bunlara dayanarak Dünyada tektir ve ürün fiyatlarını da sadece kendisi belirler. Bu nedenle fiyatları biraz yüksek tutar. Aslında telefonun nerdeyse her bileşenlerini kendisi üretir. 1GB Ram, 1.4 GHz işlemci, 8 MP kamera vs vs.. gibi özellikleriyle dikkat çekerek Böyle bir cihazı 3000 TL'ye satabilen tek firmadır (Kendi chip setleriyle, iOS arayüzünü bütünleştirmeyi başarmışlar).Elbette ki bu durumun %80'lik bölümü işletim sisteminin kullanışlı, stabil olmasından ve grafik biriminin çok güçlü olmasından kaynaklanıyor. iOS Platformu üzerinde AppStore'da bulunuyor. Bu market sayesinde istediğiniz her uygulamaya erişebilirsiniz. AppStore üzerinde bulunan uygulamalar AppleTarafından kontrol edilerek yayımlanır ve Özel hayata karşı sistemsel saldırılar engellenmiş olur. Her şeye Rağmen iCloud servislerinden bazı hesaplar hackleniyor. Bunda iOS'nin bir suçu olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü iCloud hesaplarının şifresini ''Doğum tarihi, Adı, Soyadı, Annesinin adı vs.vs'' yaparsan o hesapların çalınması kaçınılmaz oluyor.
iOS işletim sistemini kimler kullanmalı
Bu işletim sistemi sadece kullanıcının rahatlığına ve Gizliliğe hitaben tasarlanmış. Buna dayanarak ; İş adamları, banka yada dövizle alakalı olanlar, Sanal Markette bol bol para harcamayı sevenler, takıntısız oyun keyfini yaşamak isteyenler, İnternetteki işlerini hızlıca halletmek isteyenler (Apple'ınTarayıcı konusunda çok başarılı olduğunu özellikle belirtmek gerek), uygulamalardaki kasılmalardan hoşnut olmayanlar, kişisel verilerini en güvenli şekilde saklamak isteyenler, Herhangi bir kafede yada toplulukta Telefonu masaya koyarak Herkesi büyülediğini düşünenler, Sürekli uygulama yada oyun güncellemesi isteyenler, yani kısacası nefes kadar hafif bir sistemle kibar ellerini buluşturmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Yılların Deneyimiyle: Windows
Her şey 2002 yılında Microsoft'un İlk işletim sistemi olan ''Windows Mobile 2002'' ile başladı. İşletim sistemi Windows CE Çekirdeği Üzerine temellendirilmiş bir platformdu ve her zamanki gibi kapalı kaynak kodluydu. Bu yıllarda sistem biraz yavaş çalışıyordu ve Windows İlerleyen güncellemeler ileWindows 7.5(Mango) kararlı sürümünü yayınladı. Bu ara yüzle her şey değişmiştir; yeni oyunlar, yeni uygulamalar, daha yeni özellikler kullanıcıyla buluşmuştur. Windows 7.5 sürümü TürkiyeâyeVodafone LG- E900 Optimus 7 İle gelmiştir ve başka bir cihazda kullanılmamıştır. Windows bu atılımdan sonra çalışmalara yaklaşık 7 yıl ara vermiştir ve 2009 yılında eski çalışanlarını tekrardan bir araya toplayarak Windows Phone'u tekrardan yapılandırmaya başlamıştır. Ve en sonunda 2012 yılında eski Windows Mobile işletim sisteminde devrim niteliğinde bir değişim yaratarak, Platforma yeni bir soluk kazandırmış ve tekrardan hayata döndürmüştür. 2002 yılında duyurduğu yenilenmiş işletim sistemi Windows 8.0'ı 2013 yılında satın aldığı NOKIA'a ile birlikte resmen tanıtmakla birlikte,1 yıl gibi bir süre zarfı içinde Windows 8.1'e güncellenmiştir. Windows işlemsel olarak iOS'ye yakın olarak hareket ediyor ve sistem 512 mb ram üzerinde gayet akıcı, hafif çalışıyor ve size o yumuşaklığı hissettirebiliyor. Kullanıcı telefondaki işlemleri yaparken herhangi bir kasmayla çok sık karşılaşmıyor. Arayüz bakımından Android'ten bir tık daha önde diyebilmekle beraber, windows 8.1 ile birlikte daha renkli bir arayüzle karşımıza çıkıyor. Elbette platformun uygulama marketi de mevcut. İşletim sisteminin henüz yeni olması açısından uygulama çeşitliliği çok fazla değil ve market içi güncellemeler çok sık yapılmakta. Genel olarak sistem arayüzü çok iyi ve stabil çalışıyor. En azından Android'den bir tık daha önde diyebiliriz.
Windows Phone kullanmak isteyenler
Bilgisayar üzerinde Windows işletim sistemini yıllardır kullanmaktayız ve bu platformu ''arayüzdeki kolaylık'' açısından tercih etmekteyiz ama Windows Phone için aynı şeyler geçerli değil. Masaüstü gayet derli-toplu fakat diğer arayüz bileşenleri biraz karıştırılmış. Cihazdaki karışıklık kafanızı çok fazla karıştırmasın çünkü; Cihazdaki Yumuşak ve temiz geçişlere alıştıkça, arayüzdeki karışıklığı görmezden geliyorsunuz. Marketten indirilen uygulamalara sık sık güncelleme geliyor ve bazen sinir bozucu olabiliyor. Aynen İOS gibi tüm kullanıcıya sunulan uygulamalar Microsofttarafından test edilerek yayımlanır ve kullanıcının kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutulması hedeflenir. Sonuç olarak bu işletim sistemi biraz karışık dizayn edildiğinden her kesime hitap etmiyor. Eğer; farklı bir şeyler denemeyi isteyen, Karışıklığa çabuk ayak uyduran bir insansanız sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir performans sergileyebilir.
Dipnot: Windows'un şu anda NOKIA'dan bağlantısını kesmiş olduğunu biliyoruz. Buda demek oluyor ki ilerleyen safhalarda bizi daha farklı bir Windows phone bekliyor.
Bu Platformları Şu şekilde özetleyebiliriz:
Android: Daha çok kişilerin özgürlüğünü isteyen, Sistem güvenliği açısından en son sırada yer alan (Bu sizi kötü adamların eline verdiği anlamına gelmez, her şey size bağlı), toplumun her kesimine hitap eden ucuz bir mobil sistem.
iOS: Sistem özelleştirmeyi sağlamayan, toplumun belirli bir kesimine hitap eden, Sistemsel güvenlik yönünden en iyi derecede yer alan ve birazda pahalı olan bir mobil yazılım.
Windows: Özgürlük konusunda iOS İle aynı fikirde olan, Sistem güvenliği açısından İOS'ye yakın bir konumda olan, Kullanım kolaylığı açısından herkes tarafından benimsenemeyen ve ucuz bir mobil yazılım.
Kısacası tüm mobil işletim sistemlerinin kendine özel ve farklı kesimlere hitap eden yazılımları var. Bu nedenle herhangi bir sistemin, diğerinden üstün olduğu söyleyemeyiz. Hepsi de birbirinden özel, kullanışlı ve hayatı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmış.
--------------------
Asus resmi Facebook sayfası aracılığıyla yaptığı açıklamalarda bugüne kadar pek çok farklı gelişme duyurulurken Zenfone 3 serisi için Türkiye'de de satışa başlanacak. Türkiye'ye geliş tarihi olarak 1 Aralıkın tercih edildiği açıklanırken 1 Aralık tarihi itibariyle artık Türkiye'de de Zenfone 3 serisi satın alınabilecek.
Vodafone İle Gelebilir
Konuyla ilgili yapılan paylaşımlarda özellikle görsellerde Vodafone logosuna yer verilirken Türkiye'de ilk olarak Vodafone aracılığıyla telefonların satışa çıkarılması bekleniyor. Bu açıdan Asus ile Vodafone arasında yapılan anlaşmalar ile Zenfone 3 serisinin ilk olarak Vodafone aracılığı ile satılması da mümkün görünüyor. Bugüne kadar oldukça ilgi çeken telefonların Türkiye pazarında da benzer bir ilgi görmesi bekleniyor. Yapılan tanıtımlar doğrultusunda telefonların özellikleri ise şöyle açıklanmıştı.
ZENFONE 3
5.5-inç büyüklüğünde LCD ekran
Snapdragon 625 yonga seti
16-megapiksel arka kamera
8-megapiksel ön kamera
3000 mAh pil
Parmak izi sensörü
USB-C 2.0
4GB RAM
64GB dahili depolama alanı
Zenfone 3 Deluxe
5.7-inç büyüklüğünde 1080p OLED ekran
Snapdragon 820 yonga seti
23-megapiksel arka kamera
Quick Charge 3.0
USB-C 3.0
6 GB RAM
Zenfone 3 Ultra
6.8-inç büyüklüğünde 1080p LCD ekran
Snapdragon 652 yonga seti
4 GB RAM
23 megapiksel arka kamera
DisplayPort destekli USB-C 3.0
4,600 mAh pil