- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

[h=2]İki farklı format, HDR TVlerin geleceğini nasıl etkileyecek?[/h]Son yıllarda hayatımıza giren yeni TV teknolojilerinin çoğu için hayal kırıklığı demek büyük ihtimalle doğru bir tabir olacaktır. 3D teknolojisinin ev sineması deneyimine bir katkı sağlamaması, 4Knın insanları bir türlü cezbetmemesi ve kıvrımlı TVlerin de aslında gayet gereksiz olması, gelecek TV teknolojilerine heyecanlanmayı zorlaştırıyor.
Ancak 2016 ile birlikte hayatımıza giren HDR TV teknolojisi, diğer teknolojilerin aksine pek çok izleyiciyi cezbedebilecek bir şey sunuyor. Kameralardaki HDR teknolojisinden farklı olan HDR TV, en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki kontrastı daha vurgulu hale getiriyor. Renkleri daha gerçekçi kılıyor ve görüntüyü genel olarak daha canlı gösteriyor. Bu sebeple doğru uygulandığında, HDR teknolojisi TVlerin görüntü kalitesinde gözle görülür bir gelişme sağlıyor.
HDR teknolojisinden faydalanmak için hem HDR destekli bir televizyon, hem de HDR içerik gerekiyor. 2016 içinde üretilen çoğu orta ve üst seviye televizyonlar HDR desteğine sahip. Warner Bros, Fox, Netflix gibi büyük içerik üreticileri ise film ve dizilerinin HDR sürümlerini yavaş yavaş piyasaya sürüyor.
Ancak HDR teknolojisinin hızla yaygınlaşmasının önünde çok önemli bir engel var. Aynı geçmişteki HD DVD ve Blu-ray savaşı gibi, HDR için de bir format savaşı sürüyor. Şu anda HDR10 ve Dolby Vision olmak üzere iki farklı HDR formatı kullanılıyor.
Samsung ve Sony gibi TV devleri şimdilik sadece HDR10 için destek sunuyor ve görünürde bu format, film stüdyoları tarafından da sıkça kullanılıyor. Öte yandan LG ise yeni HDR TV modellerinin her iki formatı da destekleyeceğini duyurdu.
HDR10 | Dolby Vision | |
---|---|---|
TV markası | Hisense, LG, Samsung, Sharp, Sony, Vizio | LG, Vizio, TCL |
Dijital yayın servisleri | Amazon, Netflix, Ultra (Sony TVler) | Amazon, Netflix, Vudu |
Hollywood stüdyoları | Fox, Warner Bros., Paramount, Sony, Lionsgate | MGM, Sony, Warner Bros., Universal |
Optik medya | 4K Blu-ray | Yok |
2016 içinde duyurulan neredeyse bütün HDR televizyonlar HDR10 teknolojisini destekliyor. Ayrıca bazı üreticiler yazılım güncellemesi ile 2015 model bazı televizyonlarına da HDR10 desteğini getirdi. Yani HDR10 formatına sahip bir Blu-ray film satın alırsanız, herhangi bir HDR televizyonda rahatlıkla oynatabilirsiniz.
Dolby Vision ise HDR piyasasını bir miktar karıştırıyor. LG, Vizio gibi birkaç markanın seçili modelleri haricinde, yıl içinde duyurulmuş hiçbir HDR TV modeli Dolby Vision desteğine sahip değil. Üstelik üreticiler yazılım güncellemesi ile bu desteği sunamıyor. Dolby Vision desteği için özel bir Dolby çipi kullanmak lazım, bu da sertifika ve lisans ücreti gerekiyor.
[h=3]Piyasada HDR10 Hakimiyeti[/h]Samsung yetkilisi Dan Schinasi, HDR10u tercih etmelerinin sebebi olarak formatın açık kaynak olmasını ve büyük Hollywood stüdyoları tarafından açıkça desteklenmesini gösteriyor. HDR10un kişiselleştirilebilir bir format olduğunun altını çizen Schinasi, bu sayede içeriğin her panele özel optimize edilebildiğini belirtti.
HDR10un açık kaynak avantajı, film stüdyolarını da cezbediyor. 20th Century Foxun baş teknoloji sorumlusu Hanno Basse, stüdyonun geçmişte sinemalarda Dolby Cinema formatında filmler yayınlamasına rağmen, Blu-ray satışlarında HDR10u tercih etmelerinin sebebi olarak yine formatın açık kaynak yapısını sebep gösteriyor.

Gelecekte 4K Blu-ray diskler ve TVler Dolby Vision desteğine kavuşsa bile, HDR10 formatını desteklemeye devam edecekler. Çünkü Blu-ray Disc Association, 4K diskler ve oynatıcılar için HDR10 desteğini zorunlu kılmış.
[h=3]Dijital Servisler[/h]Her ne kadar şimdilik işler Dolby Vision için kötü görünse de, Dolby Vision dijital yayın servisleri alanında HDR10 için halen ciddi bir rakip. Dolby, yıl sonuna kadar bu servislerde 100den fazla içeriğin Dolby Vision desteğine sahip olacağını öngörüyor. Walmartın Vudu servisi şimdiden 40tan fazla filmi Dolby Vision formatında yayına sunmuş.

[h=3]HDR10 ve Dolby Visionı Ayıran En Önemli Fark[/h]HDR10 ile Dolby Vision formatları benzer teknolojileri kullanıyor. Bu teknolojilere TV ekranına görüntünün nasıl çizileceğini belirleyen meta veri da dahil. Ancak sadece Dolby Vision formatına sahip olan içeriklerde meta veri sahneden sahneye, hatta kareden kareye değişebiliyor. HDR10 içeriklerin meta verisi ise sabit olduğu için tek bir çizim yöntemi tüm içerik için kullanılıyor.
Dolby Visionın dinamik yapısı, düşük ve orta seviye TVler için bu formatı daha cazip kılıyor. Netflix yetkilileri, üst seviye TVlerde HDR10 ile Dolby Vision formatları arasında ciddi bir fark tespit etmediklerini, ancak düşük ve orta seviye TVlerde Dolby Visionın bariz bir şekilde daha iyi bir görüntü sunduğunu belirtti. Ayrıca Netflixin her iki formatı destekleyen TVlere Dolby Vision formatlı içeriği sunacağı da belirtildi.
Amazon da pek çok özel içeriğini her iki formatta sunmayı planlıyor. The Man In The High Castle gibi popüler Amazon dizileri kısa süre içinde her iki HDR formatına uygun hale getirilecek. Amazonun dijital video servisinin başındaki isim Jim Freeman, hangi formatın hangi TVye uygun olduğunu belirlemek için çeşitli testler yapıldığını ve bu sayede her HDR TV sahibi kullanıcıya en iyi HDR içerik deneyiminin sunulacağını belirtti.
[h=3]Samsung ve Sonynin Dezavantajı[/h]HDR içerikler şimdilik HDR10 formatının hakimiyetinde görünüyor. Netflix gibi dijital servisler ile Dolby Vision varlığını korusa da, yakın gelecekte HDR10u mağlup etmesi pek mümkün değil. Bu sebeple TV üreticilerinin HDR10a yönelmesi gayet anlaşılabilir bir durum. Ancak Samsung ve Sonynin sadece HDR10a destek sunması gelecekte iki firmanın da başını ağrıtabilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Dolby Vision destekli içeriklerin sayısı her geçen gün artıyor. Fiziksel medyalarda HDR10 desteği zorunluluğu olsa da, dijital servisler Dolby Visiona özel içerikler için kapıyı açık bırakmış. Yani yakın gelecekte Netflix gibi servislerin bazı içeriklerini sadece Dolby Vision formatında sunduğunu görebiliriz. Bu tip senaryolarda hiçbir şekilde Dolby Visionı desteklemeyen Samsung ve Sony, her iki formatı da destekleyen LG gibi rakiplerine karşı ciddi dezavantaja düşecektir.
Elbette Samsung ve Sony gelecekteki modellerinde Dolby Vision desteğini sunabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, Dolby Vision formatı yazılım güncellemesi ile var olan TVlere kazandırılabilecek bir özellik değil. Yani 2016 içinde HDR destekli bir Samsung veya Sony televizyon alanlar, gelecekte Dolby Vision formatlı içeriklerden faydalanamayacak.
HDR10 çoğunlukla kullanıcılara kaliteli bir HDR deneyimi sunacaktır. Üstelik fiziksel medya söz konusu olduğunda HDR10 formatlı içeriklerde bir eksiklik hissedilmeyecektir. Ancak 2016 içinde bir HDR TV satın almayı planlıyorsanız, her iki formatı destekleyen bir TV satın almak en güvenli tercihlerden biri olacaktır.