Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Nikon D5 “C” Donanım Yazılımı Sürümü 1.01 Duyuruldu

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Nikon’un üst seviye profesyonel fotoğraf makinesi ve Nikon D5 DSLR modeli için firmware güncellemesi yayınlandı.
Nikon’un D5 için duyurduğu C donanım yazılımı sürüm 1.01 güncellemesi ile 30 saniyeye kadar 4K video çekilebilecek. Ciddi anlamda performans artışı sağlayan ve çeşitli düzeltmelerin içerdiği donanım güncellemesinin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Nikon D5 özellikleri açısından bakarsak 20.8-megapiksel FX-format tam kare sensor, 99 çapraz tip olmak üzere 153-nokta AF modülü yeni EXPEED 5 görüntü işlemci ile destekleniyor. Nikon D5 yeni netleme modülü ile saniyede 12 kare, kullanılmadığı takdirde ise saniyede 14 kare seri çekim gerçekleştirebiliyor.
Nikon D5 “C” Donanım Yazılımı Sürümü 1.01 Detayları

Bir firmware güncellemesi yayınlandığında bu tarz yazılımların kullandığınız dijital SLR kameraya nasıl yükleneceğini adım adım açıklamaya çalıştığımız yazıdan faydalanarak güncellemeyi yapabilirler.



“C” Donanım Yazılımı Sürümü 1.00 İle 1.10 Arasındaki Değişiklikler


  • • Fotoğraf makinesi artık 29 dakika 59 saniye uzunluğa kadar film kaydedebilmektedir. Filmler, her biri 4 GB boyutuna kadar olabilen ve ViewNX-i sürüm 1.2.0 veya üzerinde ViewNX-Movie Editor seçeneği kullanılarak birleştirilebilen 8 dosya boyunca kaydedilir. *
  • • FİLM ÇEKİMİ MENÜSܒne bir Elektronik VR seçeneği eklenmiştir. Elektronik titreşim azaltmanın 3840×2160 veya 1920×1080 kırpma çerçeve boyutlarında kullanılamadığını ve elektronik titreşim azaltma etkinken görüş açısının hafifçe azaldığını unutmayın. *
  • • FOTOĞRAF ÇEKİMİ MENÜSܒne bir Kırpışma azaltma seçeneği eklenmiştir. *
  • • Vizör çekimi sırasında kullanılabilen AF alanı modu seçeneklerine Dinamik alan AF (9 nokta) eklenmiştir. *
  • • Vizör çekimi otomatik netlemeye yapılan başlıca değişiklikler şunlardır:
    • – Geçici olarak otomatik alan AF’yi seçmek için Özel Ayar f1 (Özel kontrol atama) > AF alanı modu veya AF alanı modu + AF-ON kullanılarak Otomatik alan AF olarak atanan düğmeye basıldığında fotoğraf makinesi daha iyi yanıt vermektedir.
    • – Özel Ayar a5 (3D-izleme izleme alanı) için Geniş seçildiğinde ve AF alanı modu için 3D-izleme seçildiğinde daha iyi izleme.

  • • HTTP sunucusu modunda Sessiz çekim seçildiğinde web tarayıcısındaki çekim ekranına aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
    • – Deklanşör modu düğmesine bir “SL” (“sessiz”) simgesi eklenmiştir.
    • – Sürekli deklanşör modları için “kalan çekim sayısı” ekranı artık kalan süreyi göstermektedir.
    • – Pozlama telafisi artık ±3 kadar ayarlanabilir.

  • • HTTP sunucusu modunda Görüntüden Toz Giderme Özelliği verileri bir web tarayıcısında ister tam çerçeve ister görüntü görüntüleyicide görüntülenirken dosya adı (uzantı “.NDF”) artık görüntülenmektedir.
  • • Bilgisayarlar, iPad’ler ve Android OS web tarayıcısı ekranları, HTTP sunucusu modunda önceden belirlenmiş beyaz ayarı beyaz dengesi seçildiğinde artık 1 ila 6 arasındaki beyaz dengesi ön ayarlarını sayı ile tanımlamaktadır.
  • • Film kaydı, fotoğraf makinesi film canlı görüntüsünde netleme yaparken başlatılırsa fotoğraf makinesi artık kayda başlamadan önce netleme yapmayı durduracaktır.



  • • Aşağıdaki sorunlar çözülmüştür:
    • – Fotoğraf makinesi artık yıl ve benzerlerinde bazen kayıt tarihini yanlış bir şekilde kaydediyordu.
    • – AYARLAR MENÜSܒndeki Ayarları kaydet/yükle seçeneği, “Menüm”de depolanabilen 20 öğeden yalnızca 10 öğeye kadarını yüklüyordu.
    • – Fotoğraf makinesi AYARLAR MENÜSÜ > Ağ bağlantı sihirbazında Doğrudan (erişim noktası) seçilmiş durumda Kablosuz ağ ara kullanarak kablosuz ağları ararken Doğrudan (erişim noktası) bağlantıları için şifreleme anahtarını görüntülüyordu.
    • – Cihaz, AYARLAR MENÜSÜ > Ağ bağlantı sihirbazında Doğrudan (erişim noktası) seçilmiş durumda Bağlan ve sihirbazdan çık seçildiğinde bazen D5’e bağlanamıyordu.
    • – Wireless Transmitter Utility’nin OS X sürümü, Ağ > Ağ ayarları menüsünde kablosuz veya Ethernet LAN’lar için Şifre koruma etkinleştirilmişse USB üzerinden bağlı bir fotoğraf makinesi için profiller düzenlemek veya eklemek üzere kullanıldığında beklendiği gibi çalışmıyordu.
    • – Fotoğraf makinesi RÖTUŞ MENÜSܒndeki Kırp seçeneği kullanılarak oluşturulan resimleri bazen doğru bir şekilde görüntülemiyordu.
    • – Hafıza kartına erişim lambası yanarken izleme zoom işlevi etkinleştirilirse şu koşullarda resim bazen doğru görüntülenmiyordu ya da fotoğraf makinesi etkin netleme noktası dışında bir noktaya yakınlaştırıyordu:
      • • FOTOĞRAF ÇEKİMİ MENÜSܒndeki Yuva 2’deki kartın rolü için RAW Yuva 1 – JPEG Yuva 2 seçilirse,
      • • İZLEME MENÜSܒnde Resim inceleme için Açık seçilirse,
      • • Hem Yuva 1 hem de Yuva 2’ye hafıza kartları takılmışsa ve
      • • NEF (RAW) ve JPEG görüntüleri farklı boyutlardaysa

* Ayrıntılar fotoğraf makinesi elkitabının güncellenmiş bir baskısında bulunabilir.

 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
NEF dosya formatı, Nikon’a özgü bir şekilde oluşturulmuş RAW (ham) dosya biçimidir. Nikon Elektronik Format (Nikon Electronic Format) kısaltmasından NEF dosya uzantısının ismi ortaya çıkmıştır. Nikon’a özgü bir şekilde sunulan NEF dosya biçimini kullanmanın, JPEG veya TIFF dosyalara göre faydaları, görüntü kalitesi ve oluşan fotoğrafa zarar vermeden düzenleme yapabilmektir.

NEF dosyalarını açabilmek için bu dosya biçimini destekleyen ViewNX 2, Capture NX 2 veya üçüncü parti uygulamaların kullanılması gerekmektedir. Nikon diğer üçüncü parti yazılım uygulamaları ile NEF dosya biçiminin uyumluluğunu garanti etmemektedir. Ayrıca her Nikon kameranın ürettiği NEF dosya formatı farklılık göstermektedir.

Beyaz Dengesi (white balance), Eğriler (curves), Renk Dengesi (color balance) ve Keskinlik (sharpen) gibi ayarlar ayrı ayrı elementler halinde NEF dosyası içerisine kaydedilir. Bu şekilde ayrı ayrı NEF dosyası içerisine kaydedilen bu veriler, fotoğrafçıya HAM (raw) imajı görüntü kalitesini kaybetmeden düzenleyebilme imkanı verir. NEF dosyaları 12-bit veya 14-bit dosyalar (14-bit sadece belirli kameralarda mevcuttur) olarak kaydedilir.





NEF Dosyası Kaydetme Seçenekleri

Kullanılan Nikon kameraya bağlı olarak NEF dosyaları kaydetmek için üç farklı seçenek vardır. Sıkıştırılmamış, sıkıştırılmış ve kayıpsız sıkıştırılmış.

Sıkıştırılmamış NEF: Bu formatı ham (raw) veriden en büyük NEF dosyayı oluşturur ve kaydetmeden önce görüntüye herhangi bir sıkıştırma uygulamaz.

Sıkıştırılmış NEF: Bazı DSLR kameralar RAW veriyi sıkıştırılmış bir dosya olarak katdemek için bir seçenek sunarlar. Orjinal bir NEF dosyasıyla sıkıştırılmış bir NEF dosyası arasında görüntü kalitesi açısından gözle görülür fark oldukça azdır. Skıştırılmış NEF dosyası kullanmanın avantajı ise bu farkın az olmasına karşın dosya boyutunun orjinal NEF dosyasına karşı daha düşük olması ve hafıza kartında az yer kaplamasıdır.

Kayıpsız Sıkıştırılmış NEF: Bazı DSLR kameralar NEF dosyasını kayıpsız sıkıştırılmış dosya olarak kaydemek için bir seçenek sunarlar. Normal görüntüleme koşullarında kayıpsız sıkıştırılmış NEF dosya ile sıkıştırılmış NEF dosya arasında kalite açısından hiçbir görünür fark yoktur. Ancak kayıpsız sıkıştırılmış NEF dosyaları yüksek derecede görüntü düzenleme ve dosyayı tekrar sıkıştırılmamış olarak kaydetmeye olanak verir.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Doğal Yoğunluk Filtresi – ND (Neutral Density) Filtre Nedir? Ne İşe Yarar?

Türkçesi doğal yoğunluk filtresi olarak çevirilen Neutral Density yani ND Filtrelerin ne olduğuna ve bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtrelerin hangi alanlarda kullanıldığına değinmeye çalışacağız. Ayrıca bu yazımızda sizlere ND filtrelerin çeşitlerini ve ışığı azaltma derecelerine göre nasıl numaralandırıldıklarını da detaylandırmaya çalışacağız.
ND Filtre Nedir?

Doğa ve manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez ekipmanlardan birisi olan ND Filtreler sayesinde dışarıdan gelen doğal ışığın yine doğal bir biçimde lensin içinden geçerek sensöre azalarak gitmesi sağlanmaktadır. Bu filtrelerin “neutral” yani “doğal” yoğunluk şeklinde yorumlanmasının en önemli sebeplerinden birisi ise sağlanan bu doğal ışığın azalması aşamasında, renk kaybının olmamasıdır.
Hoya HMC Pro1 Neutral Density (ND)ND (Neutral Density) filtreler gri ve siyah cama sahip olup pozlamayı düşüren bir etkiye sahiptirler. Işığın doğal bir şekilde azalması ve yüksek F değerlerinde diyaframı kısarak çekimler yapabilmenizi sağlayan bu filtreler sayesinde gündüz uzun pozlama yapabilme imkanı doğmaktadır. Tabii buna bağlı olarak farklı ND filtrelerin kullanım amacı çeşitlilik göstererek farklı fotoğraf çekim teknikleri de doğal olarak oluşmuştur.
Dereceli (Grad) ND Filtre Nedir?

ND Filtrenin görevi neyse dereceli ND filtenin de görevi ve çalışma mantığı aynıdır. Grad ND filtrenin normal ND Filtre’den farkı gelen ışığın tüm cama yayılarak bir anda geçmesine göre Grad ND filtre cama gelen ışığı belirli bir bölümden başlayarak kademeli olarak azaltır.
Akçakoca Sarıyayla Şelalesi – Nikon D90, f/13, 4sn, 40mm, ISO 200 B+W ND110Şimdi kısaca ND filtre çeşitlerine bakalım.
Doğal Yoğunluk Filtresi – ND (Neutral Density) Filtre Çeşitleri

Neutral Density (ND) filtreler koyuluk derecelerine göre üretilip çeşitlilik göstermektedirler. Bu doğal yoğunluk filtrelerinin koyuluk derecelerine ise pozlamayı azaltmasından dolayı “pozlama faktörü” yani “exposure factor” denmektedir.
ND filtrelerin koyuluk dereceleri diğer taraftan ışığı azaltma potansiyellerine göre daha çok telaffuz edilmektedir. Genelde ND filtre araması yaptığınızda karşınıza 2x, 3x, 4x gibi rakamlar çıkacaktır. Az önce bahsettiğimiz gibi bu rakamlar o ND filtrenin kaç f stop oranında ışığı azaltacağını ifade etmektedir.

Kısa bir örnek verdiğimizde basit bir hesaplaması olduğunu göreceksiniz. 2x isimli bir ND filtreyi ele alalım. 2x aslında kaç üzeri x 2 demektir ve karşılığında değer olarak 2 verir. 2 üzeri 1 anlamında yani 1 f stop kadar ışığı azaltabileceğini ifade etmektedir. 8x için sorgularsak kaç üzeri x 8değerini verir. 2 üzeri 3 olacağından burada aslında x değerinin karşılığı 3 olmaktadır. Bu da 3 durak f stop geri gitmektir.

2x (1 f stop)
4x (2 f stop)
8x (3 f stop)
64x (6 f stop)
1024x (10 f stop)

Aslında yukarıda 2x,3x diye gidenler Hoya’nın sunduğu daha basit bir algoritma ile çalışıyor. Bazı ND filtrelerin üzerinde 0.3, 0.6 gibi ibareler görebilirsiniz. Bu da kısaca 0.3 için 1 stop ışık azalması, 0.6 için 2 f stop, 0.9 olan ise 3 f stop farklılığı ifade eder. Bunu da size kısaca aşağıdaki tabloda sunmuş olalım.
İnkumu – Nikon D90, f/5.6, 1/80, 18mm, ISO 200 ND Filtre yokİnkumu – Nikon D90, f/22, 62sn, 18mm, ISO 200 B+W ND110 10 stop
ND Filtre Yoğunluğu f/stop değerine göre ışık azaltma
0.1 1/3
0.2 2/3
0.3 1
0.4 1 1/3
0.5 1 2/3
0.6 2
0.7 2 1/3
0.8 2 2/3
0.9 3
‘1.0 3 1/3
‘2.0 6 2/3
‘3.0 10
‘4.0 13 1/3
Tüm ND Filtreler gri ve siyaha doğru bir renktedirler. Bir neutral density filtrenin kendi rengi koyulaştıkça ve siyaha doğru yaklaştıkça o kadar f stop geri gidecek şekilde ışığı azaltma etkisine sahiptir.
Eğer pozlamayı fotoğraf makinesi aracılığıyla düşürebileceğinizi ve ND filtrelerin gereksiz olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınızı söylememiz gerekiyor. Şimdi ise ND filtrenin ne işe yaradığı ve hangi alanlarda ND filtre kullanarak yapabileceklerinizi kısaca toparlamaya çalışalım.
ND Filtreyi İstediğim Gibi Kullanabilir miyim?

Doğal yoğunluk filtresi olarak anlatmaya çalıştığımız neutral density (ND) filtreleri aynı anda cpl polarizer filtreler ile beraber kullanabilirsiniz. ND filtreler ile Polarizer filtreler kesinlikle farklı göreve sahiptirler. Polarize filtreler yansıma önleyici etkiye sahip bir şekilde renkleri güçlendiren bir yapıya sahiptirler. ND filtrelerin görevi ise yukarıda bahsettiğimiz üzere direkt olarak renk kaybı olmadan ışığı doğal olarak azaltmaktır.
İnkumu – Nikon D90, f/13, 59sn, 18mm, ISO 160 B+W ND110 10 stopArzu ederseniz kullandığınız polarizer filtre ile beraber nd filtre kullanabilirsiniz. Ya da üst üste birkaç nd filtreyi beraber de kullanabilirsiniz. Böylelikle kullandığınız nd filtrelerin f stop azaltma etkisine göre pozlama faktörü değişkenlik gösterecektir.
ND Filtreler Ne İşe Yarar?

Gündüz Uzun Pozlama Yapmamızı Sağlar
Manzara fotoğraflarında sıkça gördüğümüz üzere akan suyun ipek gibi bir hal alması ve bulanık gözükmesini sağlayan birbirinden güzel fotoğraflar aslında ND filtre kullanılarak ışığın etkisi azaltılmış ve uzun pozlanmış bir akarsu, şelale veya denizdir. Yani ND filtre ile gündüz uzun pozlama yapabiliriz.
Akçakoca Sarıyayla Şelalesi Nikon D90 f/22, 69sn, 18mm, ISO 200 B+W ND110 FilterFazla Işıkta Geniş Diyafram Kullanarak Alan Derinliğini Azaltmamızı Sağlar
Gün ortasında ışığın çok fazla olduğu durumlarda alan derinliğini azaltmak için ND filtre kullanılmaktadır. Çok parlak ortamlarda bazen ışığın azalmasıyla birlikte enstantane değerini değiştirmek fayda etmemektedir. Bu durumda kullanılacak bir ND filtre etkisi ile ışık azaltılabilir ve böylelikle diyafram daha açık bırakılarak netlenen öğe arka plandan ayrı tutulabilir.
Nikon 50mm 1.8 (ND filters ND8 and ND2) 1/160 @F/1.8 ISO 100Hareket Eden Öğeleri Fotoğrafta Bulanık Gösterme ya da Tamamen Yok Etmemizi Sağlar
Gündüz hareket eden öğeleri (insan, araba vs..) ortadan kaldırmak için ND filtre kullanılabilir. Koyu bir ND filtre kullanılarak beraberinde uzun pozlama süresini de uzun tutabilirsiniz. Yeterince uzun pozlanan bir durumda hareketli öğeler fotoğraftan silinecektir. Ya da ışık azaltma oranınıza göre bulanıklanaşacaktır.
Nikon D70s 2/3sn 50mm f/22 Hoya ND8 filterTürk Nikon Bonus : ND Filtre Kullanım Tavsiyeleri

1. Neutral density filtre bir bakıma siyah bir camı lensin önüne takmaktır. Ya da fotoğrafçı Peter Hill’in deyimiyle “Bir insan için güneş gözlüğü neyse, bir lens için de ND filtre odur.” Bu yüzden çekim yapmadan önce kompozisyonununuzu ayarlamanız ve kadraja girecek öğeleri hesaba katmanız gerekmektedir. Zira ND filtreyi taktığınız andan itibaren eğer güneşe doğru bir çekim yapmıyorsanız, vizörden baktığınızda muhtemelen karanlıktan başka birşey göremeyeceksiniz.
2. ND filtre ile çekim yaparken aslında uzun pozlama yapacağınızı düşünerek, uzun pozlama çekimlerde yaptığımız tavsiyelerden bir tanesi olan tripod kullanımı karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda deklanşöre elle basmanız durumunda titreme oluşacağından süreli çekim ya da uzaktan kumanda kullanmanız tavsiye edilir.
3. ND filtre kullanarak çekim yapıyorsanız fotoğraflarınızı RAW (ham) formatta çekin.
4. Rüzgarın olmadığı ve tripodun titremeyeceği ortamlarda ND filtre kullanmaya özen gösterin.
5. Birinci maddede anlattığımız karanlık ortam için Manuel modda ND filtre takmadan diyafram üzerinden enstantane hızını kullandığınız ND filtre yoğunluğuna göre f stop düşürerek hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplama yerine Android için Light Meter ya da iPhone için Light Meteruygulamalarını kullanarak enstantane hızını mevcut ışığa göre hesaplatıp, kullandığınız neutral density filtreye göre f stop düşürerek bir tahminde bulunabilirsiniz.
6. Işığınız bol olsun.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Fotoğraf düzenleme programı arayanlar için bazı önerileri derlediğimiz yazı içerisinde liste şeklinde çeşitli uygulamaları bulabileceksiniz.

Bildiğiniz üzere çektiğimiz fotoğrafların makine üzerinde ya da sonrasında üzerinde oynanması ve istenilen şekilde rötüşlenmesi olayına fotoğraf düzenleme diyoruz. Özellikle cep ya da akıllı telefonlar ile fotoğraf çekmek yaygınlaştıktan sonra bu post processing dediğimiz işlemleri yapmaya olanak sağlayan programlar daha fazla kullanılmaya başlandı.

Fotoğraf düzenleme işlemi kimi zaman ince ayar ve basit tonlamalar, kimi zaman ise daha fazla uğraş gerektirse de, herkes için ortak kullanılan ayarlar mevcuttur. Bu konuda muhtemelen Adobe Photoshop programı hayal gücünün sınır tanımadığını çeşitli efektler ile rahatça gösteriyor.

Photoshop kadar olmasa da beklentileri basit bir şekilde karşılayacak bir fotoğraf düzenleme programı olması her kullanıcı için önemli bir ihtiyaçtır.

Fotoğraf düzenleme programı olarak kullanabileceğiniz ürünler

Bu yazımızda indirip kullanabileceğiniz fotoğraf düzenleme programı çeşitlerini listelemeye çalıştık.

Fotoğraf Düzenleme Programı Arayanlar için Öneriler

1.Adobe Photoshop
Photoshop, tüm Dünya’da kullanılan en popüler, profesyonel ve en fazla özelliğe sahip katman tabanlı fotoğraf işleme programlarından biridir. Hatta günümüzde marka ismi o kadar genel kullanılır hale gelmiştir ki, photoshop programları olarak da ratlamak mümkündür. Bu fotoğraf düzenleme programı ile görsellerinize hayal edebileceğiniz herşeyi uygulayabilirsiniz.

2.Adobe Lightroom
Adobe Lightroom, özellikle profesyonel fotoğrafçılar arasında popüler olarak kullanılmaktadır. Her türlü fotoğraf işleme işlemlerinin basit bir şekilde sunulmasından çok sayıda fotoğrafı oldukça hızlı bir şekilde kataloglaması bu programı öne çıkaran unsurlardan birisidir. Lightroom, profesyonel fotoğrafçıların ham fotoğraflarını işleme, düzenleme, kataloglama ve yayınlama aşamalarını kolayca yapmalarını sağlar.

3. PaintShopPro
Corel firmasına ait bir program olan Paint Shop Pro, özellikle Windows platformunda 2000’li yıllarda oldukça popülerdi. Ücretli fotoğraf düzenleme programları arasında her ne kadar tahtını Photoshop’a bırakmış olsa da hala hatırı sayılır derecede özellikler sunmaktadır.

4.PhotoScape
PhotoScape bir fotoğraf düzenleme programında bulunması gereken en temel araçları, efektleri ve seçenekleri sunmaktadır. Kullanıcı dostu arayüzü, Türkçe desteği, otomatik ayarları, hareketli gif yapabilme ve farklı resimleri tek bir resim dosyası içerisinde birleştirme özelliklerini barındırır. Ücretsiz olan program sayesinde fotoğraflarınızda oynamalar yapabileceğiniz gibi her türlü düzenleme işlemini de yapabilirsiniz.

5.PhotoPlus
PhotoPlus, dijital fotoğraflarınız üzerinde profesyonele yakın bir şekilde düzenleme yapmanıza olanak sağlar. Dijital fotoğraf ve resimler üzerinde ileri seviyede işleme yapabilmenizi sağlayan bu program ile temel fonksiyonların yanısıra fotoğraflarınızda görünmesini istemediğiniz şeyleri silebilir ve eski fotoğrafları onarabilirsiniz. Ayrıca fotoğraf özel efektleriyle görsellerinize bambaşka bir hava katabilirsiniz.

Fotoğraf düzenleme programı olarak kullanabileceğiniz ürünler

6.GIMP
GIMP, (GNU Image Manipulation Program), açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir programdır. Photoshop gibi katmanlar ile çalışan bu program oldukça güçlü araçlara sahip olduğundan dolayı dilediğiniz değişikliği kolaylıkla yapmanıza olanak sağlıyor. Oldukça uzun bir zamandır Linux’un vazgeçilmez fotoğraf düzenleme programı GIMP yıllar geçtikçe popüler bir hale gelmiş ve sonrasında Windows ve Mac sürümleri ile çoklu işletim sistemlerini desteklemiştir.

7.Pixia
Pixia fotoğraf düzenleme programı aynı zamanda Photoshop alternatifi olarak da geçmektedir. Photoshop programı ile yapacağınız birçok kolay efekti Pixia ile yapmanız mümkündür.

8. IrfanView
Tanıdığımız bildiğimiz Windows işletim sisteminde belki de ilk kurduğumuz yazılımlardan birisi IrfanView. Bu oldukça hafif ve basit fotoğraf görüntüleme programının oldukça iyi bir düzenleme yeteneği olduğunu biliyor muydunuz. Basit ihtiyaçlarınızı başka program aramadan IrfanView ile giderebilirsiniz.

9.Vintager
Instagram ile fotoğraf paylaşımında bulunuyorsunuz. Peki ya fotoğraf düzenleme işlemleri için Vintager kullanmayı denediniz mi? Fotoğraf filtreleme ve düzenleme konularında pratik bir çözüm sunan Vintager, tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir resim editörüdür.

10.Fotor
Fotor, fotoğraflarınızı işleyebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz şekilde tasarlanmış, gelişmiş özelliklere sahip bir resim düzenleme programı olarak listemizde son sırada yer alıyor. Program, kontrast veya parlaklık gibi basit işlemleri yapabilmeniz için bünyesinde birçok farklı araç içermektedir.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Histogram, fotoğraf çekimi veya sonrasında fotoğrafı detaylı bir şekilde inceleyebilmenizi, anlayabilmenizi sağlayan en önemli değerlendirme grafiklerinden birisidir.

Aslında matematiksel bir terim olarak karşımıza çıkan histogram, fotoğrafçılık alanında piksellerin ışık değerleri ile oluşturulmuş grafiğinden başka birşey değildir. Bu sayede fotoğraflarınıza ait hızlı değerlendirmeler yapabilir ve buna göre makine ayarlarıyla oynayarak ışık değerlerini tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Histogram kelimesine anlam olarak baktığımızda Yunanca histos ve gramma kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş “dikey dikdörtgen sütunlarla grafik oluşturmak” şeklinde açıklayabiliriz. Şimdi gelin fotoğrafçılıkta histogramın kullanım alanlarına bakalım.

Fotoğrafta Histogram Nasıl Kullanılır?

Fotoğraf çekim tekniklerinin başında gelen ve ISO ve diyafram ile 3 temel bileşeninden birisi olan enstantane ile sensöre düşen ışığı kontrol etmeye çalışırız. Buradaki amacımız çekilen fotoğrafta doğru miktarda ışığı doğru sürede içeri almış mıyız yani doğru pozlama yapmış mıyız diye kontrol etmektir.

Fiziki olarak olaya baktığımızda çoğumuz fotoğrafı çektikten sonra fotoğraf makinasının LCD ekranına bakarak fotoğrafın doğru pozlanıp pozlanmadığını anlamaya çalışırız. Aslında bize görsel olarak gözüken görüntü maalesef yanıltıcı olabilmektedir.

Bunun yerine matematiksel olarak ışık değerlerinin nasıl oluştuğunu gösteren bir grafik her zaman doğru cevabı verecektir. Devam etmeden önce burada ortaya çıkan bir başka sonucunda LCD ekranda sadece kadrajın dengede olup olmadığına bakmak konusunda karar verebileceğimiz ortaya çıkar.

histogram-nedir

Fotoğraf çekiminizi yaptınız ve sonra histograma baktığınızda yoğunluğun solda olması fotoğrafın az pozlanması yani karanlık, yoğunluğun sağda olması aydınlık yani fazla pozlanmış bir çekim yaptığınızı gösterecektir. Grafiğin ortasındaki bir dağılım ise dengeli bir pozlama ile dağılımını gösterecektir.

İyi Histogram Var mıdır?
Histogram grafiğinde sol kısımdan sağa kısıma doğru gidildiğinde ışık değeri 0 dan 255 ‘e doğru artmaktadır. Yani eksende 0 olan kısımda yükselik varsa bu bize detay alınmayan pikselleri anlatmaya çalışır. Benzer bir durumu sağ tarafta 255 ışık değeri için de konuşabiliriz. Eğer bu kısımda yükseklik varsa bu da bize patlamış pikseller olduğunu anlatmaya çalışır.

Yukarıdaki örnek resim bize genel olarak bir histogram görüntüsünü basitçe yorumlarken ışık değerlerinin nasıl oluştuğunu anlatmaya çalışırız.

Ama yine de sorduğumuz soruya kendimiz cevap vermek istersek mükemmel histogram diye birşey yoktur. Ancak çan eğrisi şeklinde oval gözüken bir grafik size en azından ışık değerleri anlamında doğru pozlama yaptığınızı gösterir. Ve unutmayın ki her fotoğrafın histogramı birbirinden farklıdır.
 
Üst