Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Türkiyedeki karasal yayınlar hakkında

nextreyiz61

0
Özel Üye
8 Şub 2015
498
64
28
Trabzon
Ülkemizde karasal yayıncılık denildiğinde eskiden beri kullanılan analog karasal sistem gelir. Bu sistem hakkında kısa bilgi vermek gerekirse görüntü kalitesi oldukça düşüktür atmosferik hava şartlarından da kolayca etkilenir. Tek frekansta yalnızca 1 kanal yayın yapabilir. Bu yüzden frekanslar kullanım açısından verimsizdir. Durum bu olunca da aynı frekansa denk gelen yayıncı kuruluşlar iletimde birbirlerinin yayınlarını etkilerler veya bozabilirler. Örnek vermek gerekirse İstanbul'da UHF 60. kanaldan Adalar mevkiinden yayın yapan TRT Çocuk/Okul ile aynı frekanstan Çamlıcadan yayın yapan TLC kanalının yayın iletiminde birbirlerini bozdukları ve kimi yerlerde de izlenemeyecek şekilde yayın karmaşası meydana gelmektedir.

Karasal Dijital yayıncılıkta ise daha fazla yayın yapma imkanı vardır. Çünkü 1 frekansa 1 den fazla yayın konulabilir ve iletimde birbirlerini hiçbir şekilde etkilemezler. Bu yayın tipinde görüntü kalitesi hem çok daha yüksektir hem de karıncalanma çift gösterme ihtimali yoktur. Dezavantajlarına bakıldığında sinyaller düştüğünde görüntü siyaha düşerken analog yayında görüntüde karıncalanma, çift gösterme veya aynı frekanstan güçlü sinyaller gönderen kanalın etkisinde kalır ama yinede görüntü oluşur.

Zaman geçtikçe ülkemizde karasal yayın kullananların sayısı epey azalmıştır. Bunun nedeni Standart Uydu yayıncılığında binlerce kanal yayın yapabilirken karasal yayınların bu konuda yetersiz kaldığı görülmektedir. Toplumumuzun alışkanlıklarını da eklersek % 70 lerin üzerinde normal uydu kullanımı mevcuttur. Zaman zaman çanak antenler tarih olacak denilse de bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. İleriki teknolojiler bize nasıl seçenekler sunar bilinmez fakat şimdilik bu durumun imkansız olabileceği yönündedir.
Gerçek şu ki internetin var olduğu bu dönemde ıptv gibi pek çok smart uygulamalarla tv izlenebilirken normal uydu kullanım oranı yüzde 70 leri aşmışken bu sistem için yapılacak yatırımlar israftan öteye geçemeyecektir. Çünkü ülke genelindeki analog karasal vericilerin sökülüp yerine dijital vericilerin yerleştirilmesi maliyetli bir iştir. Ülkemizde kullanıcılar da bu yayın tipine ilgi göstermemektedir çünkü uydu yayınındaki kanal adedi ve seçenekler daha fazladır.
Kanaatimce analog sistemler her ne kadar çok eskimiş olsa bile hayatımızda yer edinmeye yine devam edecektir. Karasal dijital sistemler bu sistemi tarihin tozlu raflarına gönderir mi ? Bunu zaman gösterecektir.
Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Üst