Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Türksat-4A ve Türksat-4B 7.Proje İlerleme Toplantısı Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde Ya

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
001.jpg
Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları projesi kapsamında 7. İlerleme Toplantısı, yüklenici firma MELCO’nun (Mitsubishi Electric Cooperation) üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde gerçekleşti.

4 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen toplantıya MELCO firmasını temsilen Kıdemli Başkan Yardımcısı Takashi Sasakawa, Genel Müdür Masamitsu Okamura, Uydulardan Sorumlu Müdür Koji Sekine ve İcra Direktörü Eiichi Hikima katıldı.

Toplantıya Genel Müdürümüz Dr. Özkan Dalbay, Genel Müdür Yardımcımız Dr. İbrahim Öz, Uydu Kontrol Direktörü Zeki Kalkan, Uydu Frekans Gözlem Direktörü Orhan Ulubey, Yer İstasyonları Direktörü Ümit Güler ve Türksat 4A ve Türksat 4B Uyduları Proje Yöneticisi Taha Tetik katıldı.

Toplantıyla ilgili olarak Genel Müdür Yardımcımız Dr. Öz, şu açıklamayı yaptı:
“Toplantı esansında projede kat edilen aşamalar, gelinen son durum ve yakın dönem proje faaliyetleri ile planlamalar hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunumuştur.

Türksat 4A ve Türksat 4B Uyduları Projesi, MELCO firmasının Japonya’daki tesislerinde hızla devam etmektedir. Genel olarak bakıldığında, Türksat 4A haberleşme uydusunun üretiminin %87’si, Türksat 4B uydusunun üretiminin ise %76’sı tamamlanmıştır.

Hâlihazırda Türksat 4A uydusunun entegrasyon faaliyetleri tamamlanmış olup, sistem seviyesi ilk fonksiyonel testler devam etmektedir.

Bir sonraki aşamada ise Türksat 4A uydusu, uzay ortamının simule edildiği, yaklaşık olarak 6-8 hafta süren ‘termal vakum’ testlerine tabii tutulacak. Türksat 4B uydusununsa ekipmanlara ait panel entegrasyon faaliyetleri, alt sistem testleri ile birlikte sürdürülmektedir. Türksat 4A uydusunun 2013 yılı sonunda, Türksat 4B uydusunun ise 2014 yılının başlarında uzaya fırlatılarak, yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından Türksat A.Ş.’ye teslim edilmesi planlanmaktadır.”
Bilgi:
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
Turksat 4A Aralık ayının son haftasın da firlatilmasi bekleniyor.

Aralık ayının son haftasında yapılacak.Proton roketi fırlatmasında ya Turksat 4A uydusu ya da Ekspress AM5 uydusu uzaya taşınacağı açıklandı. Bu tarihte fırlatılmayan uydu da 2014 yılı Ocak ayı sonu ya da Şubat ayı başında yapılacak fırlatma ile uzaya gönderilecek.
Dolayısıyla Türksat 4A uydusunun en geç Şubat 2014′de fırlatılmış olması bekleniyor.


15 Eylül – Astra 2E

9 Ekim – Sirius XM Radio FM6

22 Ekim – Gizli Rus Uydusu

Kasım’ın 3. Haftası – Inmarsat 5F1

Aralık’ın İlk Haftası – Ekspress AT1/AT2

[FONT=verdana, geneva, lucida, lucida grande, arial, helvetica, sans-serif]Aralık’ın Son Haftası – Türksat 4A ya da Ekspress AM5


[FONT=verdana, geneva, lucida, lucida grande, arial, helvetica, sans-serif]Türksat tarafından yakın yapılan açıklamaya göre FIRLATMA platformunda kaza olmadığı için gecikme olmayacağı yönünde idi. [/FONT]
[/FONT]
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
İlk Milli Uydu Türksat 6A İçin İmzalar Atıldı

“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi” imza töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde gerçekleşti.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, aralarında TAI ve ASELSAN’ın da bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak olan “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül tarafından imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bütün bu projeler, bir sıçrayışın, bir özgüvenin alametleridir. Büyüyen, güçlenen, gelişen yeni Türkiye'nin gurur tablolarını hep birlikte müşahede ediyoruz” dedi.

Türksat 6A imza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de bugüne kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımı olan TÜPRAŞ Dönüşüm Tesisinin açılışını yaparak büyük gurur yaşadıklarını belirterek, “Bütün bu projeler, bir sıçrayışın, bir özgüvenin alametleridir. Büyüyen, güçlenen, gelişen yeni Türkiye’nin, gurur tablolarını hep birlikte müşahede ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın Ocak ayında Japonya’da yapımı tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusunu teslim aldıklarını, uydunun 15 Şubat 2014 tarihinde Baykonur’dan başarıyla fırlatıldığını söyledi. Yazılımının tamamı, donanımının %80’i yerli olan ilk keşif uydusu Göktürk 2’nin 2012 yılında Çin’den uzaya gönderildiğini belirten Erdoğan, tasarımı ve üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen ilk gözlem uydusu olan RASAT’ın 2011 yılında yörüngesine yerleştiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 6A haberleşme uydusunun diğer uydulardan çok daha farklı ve ileri bir proje olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan, hem ticari hem askeri amaçlı görevler üstlenecek olan Türksat 6A uydusunda kullanılacak alt sistemlerin, yer istasyonlarının ve yazılımların bütünüyle yerli kaynaklarla gerçekleştirileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu proje kapsamında geliştirilecek olan alt sistemler, daha sonra üretilecek milli haberleşme uydularının da altyapısını oluşturacak. Dolayısıyla proje, sadece vereceği hizmetle değil, aynı zamanda stratejik mahiyetiyle de bizim için son derece önemli. Türkiye’nin ileride kendi yaptığı başka uyduları uzaya gönderebileceğine ben yürekten inanıyorum. Türkiye, bugün bu hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. İnşallah yakın zamanda hayali dâhi kurulamayanları da gerçekleştirmeyi mutlaka başaracaktır.”

Prof. Dr. Ensar Gül: “Türksat 6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına giriyoruz.”
“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi” imza töreninde konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türksat 6A haberleşme uydusu hakkında bir sunum yaptı. Türksat 6A uydusunun maliyetinin yaklaşık 550 milyon TL olduğunu, bunun 150 milyon TL’sinin TÜBİTAK tarafından, geri kalan kısmının ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi.

Uydunun satın alınması hâlinde daha düşük maliyetle üretilebileceğini; ancak, yerli üretimde AR-GE söz konusu olduğu için maliyetlerin biraz yüksek olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ensar Gül, “Sonuçta kendi uydu platformumuzu elde etmiş olacağız ve bundan sonraki uydu projelerinde de bunu kullanacağız, ekstra maliyeti de bunun için ödüyoruz” dedi.

Türkiye’nin 1979 yılında yer istasyonu kurduğunu ve uydu üzerinden haberleşmeye başlandığını anlatan Prof. Dr. Ensar Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

“1994 senesinde ilk uydumuz Türksat 1B’ye sahip olduk. Daha sonra Türksat 1C, Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 6A uydularımız. Türksat 3A yapılırken Fransa’ya, Türksat 4A yapılırken Japonya’ya mühendislerimizi gönderdik. Mühendislerimiz bu işi öğrendiler ve şimdi de Türksat 6A projesinde görev alacaklar. TÜBİTAK Uzay tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk 2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu. Şimdi de haberleşme uydumuzu kendimiz geliştireceğiz.”
Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye’nin haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, sadece uydu yapmanın değil, fırlatmanın da önemine dikkat çekti. ROKETSAN’ın fırlatma sistemleri üzerinde çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, “Türksat 6A uydusu fırlatıldığında bu psikolojik sınırı aşmış olacağız. Bu çok önemli” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ensar Gül, konuşmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısı” hazırlandığını, söz konusu uzay ajansının Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki projelerini koordine edeceğini ve yöneteceğini sözlerine ekledi.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
Türksat 4B haziranda uzaya fırlatılacak

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, Türksat 4B uydusunun haziran ayında uzaya fırlatılacağını belirterek, "Türksat 4B uydusu, internet erişimi için de kullanılacak. Uydu ile hem kapasitemiz artacak hem de internet fiyatları düşecek" dedi.

fft2mm6687461.jpg


Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, yaptığı açıklamada, Japonya'da Mitsubishi Electric (MELCO) firmasının Kamakura'daki uydu üretim merkezinde yapımı, 4 Haziran 2014'te tamamlanan Türksat 4B uydusunu en kısa zamanda fırlatmak ve işletmeye almak istediklerini belirtti.

PATMALA FIRLATMA İŞLEMİNİ DURDURDU
Uydunun fırlatacağı Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'ndeki proton roketinin, 16 Mayıs'ta Rusya'nın haberleşme uydusunun fırlatılması sırasında patladığını, bunun üzerine uydu fırlatma işlemlerinin durdurulduğunu ifade eden Gül, Baykonur'da 28 Eylül'de uydu fırlatma çalışmalarının yeniden başladığını kaydetti.

Türksat 4B uydusunun fırlatma işlemlerinin MELCO'nun sorumluluğunda olduğunu belirten Gül, "Uydumuzun bir an önce fırlatılması ve işletmeye alınması için Rusya devleti nezdinde girişimlerimiz oldu. Girişimlerimizle uydumuz, haziran ayında fırlatılacak" dedi.

Gül, haberleşme uydusunun, Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılmasının ardından yörüngede teslim alınacağını, uydunun Avrupa, Asya, Orta Doğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacağını söyledi.

İNTERNET ERİŞİMİ İÇİN DE KULLANILACAK
Türksat 4B uydusunun internet erişimi için de kullanılacağını bildiren Gül, "Diğer uydularımız üzerinden internet erişimi zaten sağlıyoruz. 4B uydusu ile hem kapasitemiz artacak hem de internet maliyetleri düşecek" diye konuştu.

Uydu, yüksek hızlı internet hizmetinin yanı sıra televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığında, 9 kilovat elektrik enerjisi gücüne sahip uydunun manevra ömrü ise 30 yıl olacak.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
Türksat 5A'nın Sözleşmesi 2015’de İmzalanıyor

Türksat AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türksat 5A uydusunun yapımına ilişkin bu yıl içinde sözleşme imzalamayı planladıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Gül, yüzde 25’i yerli Türksat 5A uydusunun yapımı için dünyada uydu üretimi konusunda tecrübeli firmalara gönderilen bilgi istek dokümanının cevaplarının alındığını söyledi.

Uydunun ihalesi için şartname yazılmasının ardından tedarik sürecinin devam edeceğini belirten Gül, bu yıl içinde sözleşme imzalamayı planladıklarını belirtti.

Türksat 5A uydusunun bazı parçalarının Türk şirketleri tarafından yapılacağını dile getiren Gül, öncelikle Türksat 6A uydusu yapımında görev alan firmalarla yerli katkı olarak ne sağlayabilecekleri konularında görüştüklerini kaydetti.

Fırlatıldıktan sonra 31 derece doğu yörüngesinde işletilecek Türksat 5A uydusu ile Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Avrupa ülkelerine yönelik televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri verilecek.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA

Turksat.png
Haziran 2015 te fırlatırlaması beklenen Türksat 4B uydusunun fırlatma tarihi ertelendi.Kazakistanın Baykonur uzay üssünden ateşlenen roketi, her şeyin yolunda gittiği düşünüldüğü sırada kritik arızayı yaparak 275 milyon dolarlık “Ekspres-AM4P uydusunun kaybedilmesine neden oldu. Kazaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlatıldı.Daha sonra Eylül ayında fırlatmaların yeniden başlayacağı açıklanmıştır.4 Haziran 2014'te MELCO firması tarafından üretimi tamamlanan uydumuz atılmayı bekliyor. Yıl sonuna kadar planlanan ticari Proton uçuşu 5 adet'tir. Türksat-4B, halen Inmarsat-5 F3 ve Express-AM8 den sonra 3. sıradadır ve uydumuz için verilmiş olan güncel tarih 6 Ekim 2015 tir. Fakat bunu kesinleşmiş bir tarih olarak değerlendirmemek gerekir. Özetle ve şimdilik kaydıyla güncel tarih 6 Ekim 2015 tir.
 

sinbas

0
Üye
8 Ara 2011
139
1
18
65
TüRKİYE CUMHURİYETİ
www.next.web.tr
Bu fırlatmadan sonra internetimiz hem hızlanacakmış hem de fiyatı yarı yarıya düşecekmiş aslı var-mola.

Böyle bir durum söz konusu ise interneti daha üst seviyeye çıkarmak istiyordum bekleyeyim yıl sonuna kadar da bizim buraların alt yapısı ne olacak bilmiyorum.

Şu anda 8 mgbit zar zor kaldırıyor 16 mgbiti destekliyor diyorlar.

Haydi hayırlısı bakalım.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,014
12,280
113
ALMANYA
“Türksat 6A yurt içinde üretilen, ilk iletişim uydusu olacak”

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türksat 6A haberleşme uydusunun yurtiçinde üretilen ilk iletişim uydusu olacağını söyledi.

Prof. Dr. Gül, Via Satellite dergisiyle yaptığı mülakatta, Türksat 6A haberleşme uydusunun Türksat'ın katılımıyla Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY), Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), Aselsan ve CTech işbirliğiyle üretileceğini belirtti. Prof. Dr. Gül, bu konuda şunları söyledi:

“Programın mali bütçesi 546 milyon TL ve bütçe Türksat, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından paylaşılıyor. Uyduda ticari iletişimler için 16 Ku-Bantlı cevaplayıcı ile askeri iletişimler için iki X-Bantlı cevaplayıcı bulunacak. Türksat 6A, tüm Türkiye, Asya ve Avrupa’yı kapsayacak olan 42 derece Doğu orbital slotunda faaliyet gösterecek.”

“Türksat 4A yüzde 97 doluluk oranına kavuştu”

Türksat 4A haberleşme uydusunun 2014 yılı Şubat ayında fırlatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gül, “Türksat 4A, 42 derece Doğu kapasitemizi artırdı. Uydu gelirimiz 2014 yılında 250 milyon TL’ye ulaştı. Gelirin yüzde 84’ünü TV yayınları oluştururken, yüzde 16’sını ise VSAT veri iletişimi sağlıyor” dedi.

Prof. Dr. Gül, Türksat 4A haberleşme uydusunun yüzde 97 doluluk oranına kavuştuğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Yüzde 97 dolum oranına ulaşarak sürekli bir büyüme elde ettik. Özenli bir pazarlama çalışması ile uydumuz Türksat 4A, daha operasyonuna başlamadan neredeyse tüm kapasitesini satmış oldu. Müşterilerimizi yavaş yavaş Türksat 2A’dan Türksat 4A’ya aktardık. Türksat 4B uydusu ise fırlatılmaya hazır ve Proton roketini bekliyor.”

Türksat’ın Türkiye yayıncılık piyasasında büyüme açısından lider konumda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gül konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Yüzde 97 dolum oranı ile beklentilerimizi karşılayan Türksat 4A’nın dolum oranı, piyasa standartlarından oldukça yüksek. Türksat 4B’nin de pazarda veri iletişimi konusunda potansiyeli var. Biz de bu alanda büyümeyi hedefliyoruz. Ka-Bant kapasitesinin, bölgede veri aktarımını kolaylaştırarak, piyasa için bir büyüme yönlendiricisi olarak hizmet vereceğine inanıyoruz. Ayrıca Türksat 4B’nin veri iletişimi ve SNG için Ku-Bant kapasitesi de bulunuyor.”

“Çanak antenlerin yüzde 96’sı Türksat uydularına bakıyor”

Türkiye’de çanak antenlerin yüzde 96’sının Türksat uydularına ayarlandığını ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türkiye’de yayıncılık piyasasına hâkim durumdayız. Buna ilave olarak, çevremizdeki ülkelere de önemli miktarda kapasite sağlıyoruz ve pazarlama planlarımız kapsama alanlarımızın ulaştığı mesafelere kadar uzanıyor. 17 ülkede 93 televizyon kanalına TV yayını hizmeti sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Türksat uydularının mevcut kapsamı alanın 118 ülke ve 3 milyar nüfusa hizmet sağlayabilecek kadar geniş bir coğrafyada olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, “Bu nedenle, planlanan gelecek uydularımızın sunacağı yeni kapsama alanları ile birlikte Türkçe konuşulan ülkelerde, Doğu Avrupa’da, Arap ülkelerinde, Afrika ve Asya’daki pazarımızı arttırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Gül, Türksat 4B haberleşme uydusunun 50 derecedeki yörüngesine gönderilmeye hazır olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:


“Türksat 4B uydusunun fırlatılması için Proton roketini bekliyoruz. Ayrıca, Türksat 5A ve Türksat 5B için RFP hazırlıyor. Bu uyduların ikisinin de 2018 yılında 31 ve 42 derece Doğu orbital slotlarına fırlatılmasını planlanıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli iletişim uydusu Türksat 6A’nın ise 2020 yılında fırlatılmasını hedefliyoruz.”

Prof. Dr. Gül, Türksat uydularının taşıdığı birinci sınıf içerik ile kapsama alanlarındaki ülkeleri cezbettiğini dile getirerek, “Buna ilave olarak, çevremizdeki ülkelerde Türk sinema ve film endüstrisinin yükselişe geçtiğini gördük. Bu da Türksat uydularının tercih edilmesinde bir etken olarak göze çarpıyor. Ancak Türksat’ın en önemli rekabet avantajı yüksek kaliteli ücretsiz (FTA) yayınları ve FTA HD yayınlarıdır. Bu durum, DTH operatörleri ile işbirliği yapmamızda bize önemli bir avantaj sağlıyor ve 42 derece Doğu lokasyonumuzu oldukça popüler hâle getiriyor.” Dedi.

Türksat’ın yer sistemlerinin yeni işletmelere, hizmetlere ve teknolojilere ayak uydurmak amacıyla sürekli olarak güncellendiği ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türksat, Hughes ve Idirect VSAT HUB platformlarında faaliyet gösteriyor. Türksat 4A ile birlikte GMW uydu kontrol yazılım araçlarını kullanmaya başladık. Yakın gelecekteki uydu filosu genişletme planlarımız doğrultusunda, yer altyapısı da operasyonlarımızı ve hizmetlerimizi destekleyecek şekilde genişletildi” dedi.

Türkiye 4K kanalları olan 4’üncü ülke oldu
Prof. Dr. Gül Türkiye pazarında her yıl HD hizmetlerin popülerliğinin artığını gözlemlediklerini belirterek, şunları aktardı:

“Uydularımız üzerinden HD yayın yapan kanalların sayısı Haziran 2014’te 50 taneydi. Türksat 4A’nın fırlatılmasından sonra bu sayı 96’ya çıktı ve toplamda 609 olan kanal sayısının yüzde 16’sına ulaşıldı. HD kanalların daha da artmasını bekliyoruz ve STB ile TV üreticilerinin yanı sıra TV yayıncılık şirketleri ile işbirliği yaparak, HD yayıncılığı teşvik ediyoruz. Türksat Şubat 2015’te TRT 4K Ultra HD HEVC yayınına başladı. Böylece, Türkiye 4K kanalları olan 4’üncü ülke oldu. Haziran 2015’e kadar Türkiye’de 200.000’den fazla 4K televizyon satıldı. Önümüzdeki günlerde 4K TV’lerin toplam TV satışlarının yüzde 60-70’ine ulaşmasını bekliyoruz. Tüketicinin bu talebinin yeni 4K kanallarını beraberinde getirmesini umuyoruz.”

Türksat’ın pazarda 6000 VSAT terminali ile hizmet sunduğunu belirten Prof. Dr. Gül konuşmasına şu şekilde devam etti:

“VSAT terminalleri temel olarak okullarda ve devlet kuruluşlarında kullanılıyor. Türkiye’deki tüm okullarda internet bağlantısı var. Türksat, xDSL veya Fiber gibi yer bağlantısı olmayan yerlerde uydu bağlantısı sağlıyor. Bu da kırsal alanlarda yaşayan öğrencilerin de internet çağına katılmasına yardımcı oluyor. Türksat 4B Ka-Bant kapasitesi ile bu VSAT işini genişleteceğiz. Talihsiz Proton fırlatma hataları Ka-Bant VSAT pazarına girmemizde gecikmeye neden oluyor.”
 
Üst