Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Türksat 6A'nın geliştirilme süreci devam ederken, projede bazı sorunların yaşandığı ortaya çıktı.

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,010
12,242
113
ALMANYA
Türksat 6A'nın geliştirilme süreci devam ederken, projede bazı sorunların yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre şirketler belirlenen süreyi bir yıl daha uzatmak istiyorlar ve Türksat 6A için ayrılan bütçe de yetmedi.

Tamamen yerli ve milli olarak üretilmeye çalışılan Türksat 6A uydusu, sancılı bir süreçten geçiyor. Haberleşme konusunda ilk kez yerli ve milli olacak olan Türksat 6A için ayrılan bütçe neredeyse bitti ve uydunun henüz yüzde 60'ı tamamlandı. Ayrıca hem anlaşmada belirtilen süre dolmak üzere hem de Türkiye'nin almış olduğu yörünge hakkının süresi gittikçe kısalıyor. Çıkmaza girilen bu önemli projede, yeni çözümler aranıyor.

c9fd6d18c9e23219f420a40be169a8a74930ac8b.jpeg


Türksat 6A uydusu, Teknoloji Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı liderliğinde çalışmalar devam ediyor. Kimi zaman bu uydunun üretim süreciyle ilgili projeye dahil olan ASELSAN, TÜBİTAK ve TUSAŞ gibi şirketlerle bir araya gelinerek toplantılar yapılıyor ve uydunun tamamlanma süreci yakından takip ediliyordu.

Bilindiği üzere Türksat 6A'nın çalışmalarına 2014 yılında başlandı. Yapılan anlaşmada, uydunun 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu ancak beklenildiği gibi olmadı. Şirketler bu konuda, bakanlıklardan ek süre istemişlerdi. O dönem, istenilen süre 'bir ve son kez' şartıyla verilmiş, normalde 2019 yılının sonunda tamamlanacak olan projenin, 2020 sonunda tamamlanması konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Ancak şirketlerin bir kez daha erteleme istedikleri ifade edildi. Eğer bu talep bakanlıklar tarafından kabul edilirse, süreç 2021 yılının sonunda tamamlanacak. Bu durumun bir de kritik önemi bulunuyor. Uzmanlar, 2022'de Türkiye'nin uzayda bulunan yörünge hakkının biteceğini belirtiyorlar. Şayet 2022 yılına kadar bu uyduyu tamamlayıp gönderemezsek, uydu tamamlansa bile yeryüzünde kalabilme ihtimali bulunuyor.

Tek sorun elbette zaman değil. Yapılan anlaşmada 600 milyon TL olarak belirlenen bütçe, neredeyse bitmiş durumda. Ortaya çıkan bilgilere göre şirketlerin yaklaşık olarak 450 milyon TL'ye daha ihtiyacı var. Bugüne kadarki bütçenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından karşılanmıştı ancak ek bütçe talebi kabul edilirse, bu miktarı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı karşılayacak. Böylelikle Türksat 6A uydusu en az 1 milyar TL'ye mal olmuş olacak.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,010
12,242
113
ALMANYA
Türksat-6A'nın tasarımı tamamlandı, 2022 yılında uzaya gönderiyoruz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "İlk yerli haberleşme uydumuz olacak Türksat-6A'nın tasarımı tamamlandı, mühendislik çalışmaları sürüyor. 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz" dedi.

5G'DE DAHA YÜKSEK YERLİLİK ORANINA ULAŞMAK ZORUNDAYIZ
Yaklaşık 10 yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 11,20 kuruş olan ortalama tarife ücreti bugün bir buçuk kuruşa geriledi. Vatandaşlarımız çok daha kaliteli hizmete bugün on kat daha düşük ücretle ulaşabiliyor.

Hedefimiz ülkemizde haberleşme altyapısı kapsamına girmeyen tek karış yer bırakmamaktır. Bugün ülkemizde yaklaşık 190 bin baz istasyonu bulunuyor. ULAK'ın kullanıldığı baz istasyonu bin civarındadır. Bu konuda katetmemiz gereken yol olduğu ortadadır.

Operatörleri, ULAK'ı daha etkin şekilde kullanmaya davet ediyorum. Malesef yüzde 23 ile yerlilik oranının çok uzağındayız. 5G'de daha yüksek yerlilik oranına ulaşmak zorundayız. 5G ile akıllı hastaneler, akıllı ulaşım gibi hizmetlerin alt yapısını oluşturacaktır.

TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ
5G konusunda geciktiğimiz her günün ülkemize maliyeti olacağını aklımızdan çıkarmayalım. Bunun için tüm kurumlarımızın ve firmalaramızın hızlı etkin şekilde hareket etmesi şarttır. e-devlet hizmetlerinde sağladığımız gelişme bu güçlü altyapı ile vatandaşlarımıza çok daha kolay ulaştırabileceğimizin ispatıtır. e-devlet hizmetinden bugün yaklaşık 45 milyon vatandaşımız istifade edebiliyor. Türkiye'nin teknolojiyi tüketen değil, üreten ve dünyaya pazarlayan bir konuma gelmesini hedefliyoruz. Yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin kamu başta olmak üzere tüm bireyleri kucaklayacak şekilde gelişmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.

VERİ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA YERLİ VE MİLLİ ÇALIŞMALARIMIZI ARTIRIYORUZ
Siber saldırılar artık devletler düzeyine kadar çıkmıştır. Bugün siber saldırıların çok güçlü altyapı ve kadrolar ile yürütülmesine hedef odaklı ve çok daha yıkıcı hale gelmesine yol açıyor. Türkiye son dönemde siber saldırılara en çok hedef olan ülkelerden biri haline geliyor. Sınırlarımızın güvenliği ne kadar önemliyse elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin önemliği de o derece önemlidir.

Güvenlik boyutuna artık çok daha önem vermeliyiz. Aksi takdirde tüm kritik sistemlerimizi başkalarının eline teslim etmiş oluruz. Veri en az petrol kadar önemli hale gelmiştir. Veri güvenliği konusunda yerli ve milli çalışmalarımızı artırıyoruz. Kamu ve özel sektöre ait veri merkezlerine bir düzene sokmamız şart. Akıllı sistemlerle kullanılan sistemlerle yapılan saldırıları önlemenin yolu daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullanmaktır.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz, kesintisiz çalışacaktır. Burada yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz siber güvenlik sistemlerini kullanarak hem saldırıları engelliyor hem de tedbir alıyoruz.

SİBER OLAYLARA MÜDAHALE EKİPLERİ OLUŞTURDUK
Kurum ve kuruluşlarımızda siber olaylara müdahale ekipleri oluşturduk. Bu ekipleri yaygınlaştırıyor ve güçlendiriyoruz.

Bin 300 kurumumuzda 4 bin uzmanla siber güvenlik faaliyetleri yürütülüyor. Siber savunmada yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri giderek önem kazanıyor.

Tüm bu çalışmalar sayesinde Türkiye global siber güvenlik endeksinde dünyada 20. sıraya Avrupa'da 11. sıraya yükseldi. Siber güvenlik alanında milli hassasiyetlere sahip nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi de ihmal etmiyoruz.

Ülkemizi siber güvenlikte dünya çapında bir marka haline dönüştüreceğiz.
 

nextservis

0
Özel Üye
3 Eki 2011
135
89
28
Haydi hayırlı. Tarih her zaman gerçekleri yazmaz. Güncel tarihimizi yazan tarih kalemleri umarım hep doğruları yazar.
 
Üst