Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Yeni Mobil İşlemciler Ne Kadar Güçlü?

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63

Sonraki nesil akıllı telefon ve tabletlere can verecek yeni mobil işlemcilerden çoğunun Benchmark sonuçları sızdırıldı.

2016 yılında çıkacak amiral gemisi akıllı telefon ve tabletler her zamankinden daha hızlı olacak. Çin merkezli bir blog sitesi, sonraki nesil pek çok mobil işlemcinin Benchmark sonucunu elde edip internete sızdırdı. Nvidia’nın Denver 2, Apple’ın A9 ve A9X, Huawei’nin Kirin 950, LG’nin NUCLUN 2 ve Samsung’un Exynos M1 mobil işlemcilerinin Geekbench Benchmark’ıyla yapılan test sonuçları sızdırıldı.
Benchmark sonuçlarına göre Nvidia’nın Denver 2 yongası, 2599 puanla en yüksek tek çekirdek skorunu elde etti. Çoklu çekirdek performans yarışındaysa Samsung’un Exynos M1 işlemcisi 7497 puanla galip geldi. Exynos’un açık ara fark attığı en yakın rakibi ise 6096 puanla Kirin 950 oldu. Aşağıdaki tablodan işlemcilerin tek çekirdek ve çoklu çekirdek performanslarını görebilirsiniz.

Aynı kaynak bu işlemcilerin bazı grafik performans testlerini de yayınladı. Nvidia’nın Denver 2 işlemcisi GFXBench 3.0 Manhattan’ın testinde 117 FPS’e ulaştı. Exynos M1 ise aynı testte 59.4 FPS’te çalışırken, Apple’ın A9’u ise 30.3 FPS hızında çalıştı.
Tabii ki bilgilerin hiçbiri kesin değil. Ancak bu sonuçlara bakarak yeni nesil mobil işlemci savaşında Nvidia’nın grafikte, Samsung’un ise işlemci hızı konusunda önde gittiği söylenebilir.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıyla ya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar.Artık akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladılar. Birçoğumuz işi dolayısıylaya da başka nedenlerle akıllı telefon kullanmaya başladık. Fakat akıllı telefon firmaları son 6 yıldır kendilerini aşırı derecede geliştirerek insanlara yeni teknolojiler ve yeni özellikler sunmaya başladılar. Buna dayanarak marka rekabetleri ortaya çıktı ve bugünkü akıllı telefon pazarını oluşturdu. Doğal olarak işletim sistemleri de bu durumdan nasibini aldı. İlk olarak iPhone için iOSişletim sistemi piyasaya çıkarıldı ve her şey bundan sonra başladı. iOS bulunduğu döneme göre oldukça hızlı ve ''AKILLI'' olarak dikkat çekiyordu. Onlar yapar da, biz yapamaz mıyız? dercesine iOS'nin duyurulmasından yaklaşık 10-11 ay sonra Linux tabanlı ''Java'' yazılarak yeni bir işletim sistemi ortaya çıkarıldı. Bu işletim sistemi, bugünkü Android işletim sisteminin temellerini atmış oldu. Daha eskilere dayanan Windows Mobile, 2002 yılında piyasaya çıkardığı eski mobil işletim sistemini sıfırdan derleyerek, Akıllı bir işletim sistemi haline getirmiş ve 2010 yılında piyasaya Windows Phone üzerinde sürmüştür. Bu işletim sistemleri yıllar geçtikçe tanınmaz hale geldiler ve bugünkü hallerini aldılar.

Hepimizin mobil telefonlara ihtiyacı olduğunu düşünerek Bu mobil İşletim sistemlerini didik didik inceledik. Artık sizin de kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz Mobil işletim sistemini tanımanızın zamanı geldi. Bu sistemler ''Nedir? Ne değildir? Hangisini hangi alanlarda kullanmalıyız? Avantajları ve dezavantajları neler?'' ve buna benzer birçok soruya açıklık getirmek için sizler için bu yazıyı yazma gereği duyduk.






Mobil alanda en çok kullanılan Platform: Android

Bu işletim sistemi henüz 7 yıl önce duyuruldu ve bir devrim niteliğinde gelişti. Android'i, Android yapan en önemli özellik Linux çekirdekleri üzerine kurularak, Açık kaynak kodlu bir yazılım olması. ''Nedir bu açık kaynak muhabbeti?'' diye soranlarımız vardır elbette. Açık kaynak kodlu sistem her şeyini sizin o şefkatli ellerinize bırakır ve Sistemdeki her türlü özelleştirmeye olanak tanır. Android cihazlarda her türlü ekleme, çıkarma yapabilmektesiniz. Hatta Bu işletim sistemi üzerindeWindowsçalıştıran çılgınları bile duymuyor değiliz. Sistemin; ''Google Play Store'' adında uygulama marketi de bulunmakta. Bu market üzerinde milyonlarca uygulama depolanıyor ve kullanıcıya sunuluyor . Fakat açık kaynak kodlu işletim sistemleri her zaman bizim tarafımıza çalışmazlar. Bu gibi sistemlere virüs bulaştırmak oldukça basit. Google; Google Play Store üzerindeki kullanıcıya sunulan uygulamaları incelemiyor ve sadece kullanıcı şikayetlerine cevap veriyor. Bu nedenle android işletim sisteminde virüslü uygulamalar yaygınlaşmakla beraber, kullanıcıların Reeldeki hayatına yansımaya başladı. Son aylarda Dropbox hesapları ile ilgili olarak sık sık haberler görüyoruz ve bir önlem alınmazsa bu haberler daha çeşitli hale gelerek kullanıcıyı tehlikeye sokacak.

Android işletim sistemi tek bir marka tarafından kullanılmıyor ve Android platformunu kullanan markalar arasındaki rekabete neden oluyor. Bu nedenle Android tabanlı cihazlar, Diğer işletim sistemlerine göre daha seri ve daha hızlı üretilerek birbirlerini ezme çabası içerisindeler.

İşletim sisteminin genel olarak RAM'i ''Har vurup, harman savurduğu'' söylenilebilir. Yani iOS veWindows Phone gibi RAM konusunda yakıt cimrisi olduğu pek söylenemez. Fakat 2GB Ram'i olan bir cihaz gayet yeterli olabilir. Sizin kullanım koşullarınıza bağlı olarak Bu değer düşebilir yada yükselebilir. İşlemci ve diğer bileşenler cihazdan cihaza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle o konuya çok değinemiyorum(Almak istediğiniz cihaz hakkında bilgi verirseniz, size gerekli açıklamaları yaparım)
Her şey iyi güzel de, bu işletim sistemini hangi ruh haline sahip insanlar kullanmalı?

Android işletim sistemini genel olarak hepimiz kullanabiliriz fakat daha çok telefondan sürekli sıkılıp onu özelleştirmeyle haşır neşir olan, onu şekilden şekle sokan, uygulamalara merakı olan ve sürekli yeni bir şeyler denemeyi seven, genel olarak uygulamaya para vermek istemeyen, telefonu sadece iletişim aracı olarak görmeyen, sürekli tek bir firmaya bağlı kalmak istemeyen kişiler tarafından kullanılabilir.






En sağlam işletim sistemi: iOS (iPhone OS)

iOS; Mac OS X' ten esinlenerek yaratılan 4 Temel katmandan oluşan bir işletim sistemidir. Her bir katmanda farklı bir işlem yapılır ve bu işlemler sonucunda iOS arayüzü kullanıcıyla buluşur. Tüm bu sistem 500 MB'lık bir hafıza tarafından depolanabilir. iOS arayüzü çok sade ve hafif bir sistem olduğu için, genellikle kasmalara rastlamazsınız. Bu işletim sistemini sadece ''Apple'' kullanır. Bunlara dayanarak Dünyada tektir ve ürün fiyatlarını da sadece kendisi belirler. Bu nedenle fiyatları biraz yüksek tutar. Aslında telefonun nerdeyse her bileşenlerini kendisi üretir. 1GB Ram, 1.4 GHz işlemci, 8 MP kamera vs vs.. gibi özellikleriyle dikkat çekerek Böyle bir cihazı 3000 TL'ye satabilen tek firmadır (Kendi chip setleriyle, iOS arayüzünü bütünleştirmeyi başarmışlar).Elbette ki bu durumun %80'lik bölümü işletim sisteminin kullanışlı, stabil olmasından ve grafik biriminin çok güçlü olmasından kaynaklanıyor. iOS Platformu üzerinde AppStore'da bulunuyor. Bu market sayesinde istediğiniz her uygulamaya erişebilirsiniz. AppStore üzerinde bulunan uygulamalar AppleTarafından kontrol edilerek yayımlanır ve Özel hayata karşı sistemsel saldırılar engellenmiş olur. Her şeye Rağmen iCloud servislerinden bazı hesaplar hackleniyor. Bunda iOS'nin bir suçu olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü iCloud hesaplarının şifresini ''Doğum tarihi, Adı, Soyadı, Annesinin adı vs.vs'' yaparsan o hesapların çalınması kaçınılmaz oluyor.
iOS işletim sistemini kimler kullanmalı

Bu işletim sistemi sadece kullanıcının rahatlığına ve Gizliliğe hitaben tasarlanmış. Buna dayanarak ; İş adamları, banka yada dövizle alakalı olanlar, Sanal Markette bol bol para harcamayı sevenler, takıntısız oyun keyfini yaşamak isteyenler, İnternetteki işlerini hızlıca halletmek isteyenler (Apple'ınTarayıcı konusunda çok başarılı olduğunu özellikle belirtmek gerek), uygulamalardaki kasılmalardan hoşnut olmayanlar, kişisel verilerini en güvenli şekilde saklamak isteyenler, Herhangi bir kafede yada toplulukta Telefonu masaya koyarak Herkesi büyülediğini düşünenler, Sürekli uygulama yada oyun güncellemesi isteyenler, yani kısacası nefes kadar hafif bir sistemle kibar ellerini buluşturmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Yılların Deneyimiyle: Windows

Her şey 2002 yılında Microsoft'un İlk işletim sistemi olan ''Windows Mobile 2002'' ile başladı. İşletim sistemi Windows CE Çekirdeği Üzerine temellendirilmiş bir platformdu ve her zamanki gibi kapalı kaynak kodluydu. Bu yıllarda sistem biraz yavaş çalışıyordu ve Windows İlerleyen güncellemeler ileWindows 7.5(Mango) kararlı sürümünü yayınladı. Bu ara yüzle her şey değişmiştir; yeni oyunlar, yeni uygulamalar, daha yeni özellikler kullanıcıyla buluşmuştur. Windows 7.5 sürümü Türkiye’yeVodafone LG- E900 Optimus 7 İle gelmiştir ve başka bir cihazda kullanılmamıştır. Windows bu atılımdan sonra çalışmalara yaklaşık 7 yıl ara vermiştir ve 2009 yılında eski çalışanlarını tekrardan bir araya toplayarak Windows Phone'u tekrardan yapılandırmaya başlamıştır. Ve en sonunda 2012 yılında eski Windows Mobile işletim sisteminde devrim niteliğinde bir değişim yaratarak, Platforma yeni bir soluk kazandırmış ve tekrardan hayata döndürmüştür. 2002 yılında duyurduğu yenilenmiş işletim sistemi Windows 8.0'ı 2013 yılında satın aldığı NOKIA'a ile birlikte resmen tanıtmakla birlikte,1 yıl gibi bir süre zarfı içinde Windows 8.1'e güncellenmiştir. Windows işlemsel olarak iOS'ye yakın olarak hareket ediyor ve sistem 512 mb ram üzerinde gayet akıcı, hafif çalışıyor ve size o yumuşaklığı hissettirebiliyor. Kullanıcı telefondaki işlemleri yaparken herhangi bir kasmayla çok sık karşılaşmıyor. Arayüz bakımından Android'ten bir tık daha önde diyebilmekle beraber, windows 8.1 ile birlikte daha renkli bir arayüzle karşımıza çıkıyor. Elbette platformun uygulama marketi de mevcut. İşletim sisteminin henüz yeni olması açısından uygulama çeşitliliği çok fazla değil ve market içi güncellemeler çok sık yapılmakta. Genel olarak sistem arayüzü çok iyi ve stabil çalışıyor. En azından Android'den bir tık daha önde diyebiliriz.
Windows Phone kullanmak isteyenler

Bilgisayar üzerinde Windows işletim sistemini yıllardır kullanmaktayız ve bu platformu ''arayüzdeki kolaylık'' açısından tercih etmekteyiz ama Windows Phone için aynı şeyler geçerli değil. Masaüstü gayet derli-toplu fakat diğer arayüz bileşenleri biraz karıştırılmış. Cihazdaki karışıklık kafanızı çok fazla karıştırmasın çünkü; Cihazdaki Yumuşak ve temiz geçişlere alıştıkça, arayüzdeki karışıklığı görmezden geliyorsunuz. Marketten indirilen uygulamalara sık sık güncelleme geliyor ve bazen sinir bozucu olabiliyor. Aynen İOS gibi tüm kullanıcıya sunulan uygulamalar Microsoft tarafından test edilerek yayımlanır ve kullanıcının kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutulması hedeflenir. Sonuç olarak bu işletim sistemi biraz karışık dizayn edildiğinden her kesime hitap etmiyor. Eğer; farklı bir şeyler denemeyi isteyen, Karışıklığa çabuk ayak uyduran bir insansanız sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir performans sergileyebilir.

Dipnot: Windows'un şu anda NOKIA'dan bağlantısını kesmiş olduğunu biliyoruz. Buda demek oluyor ki ilerleyen safhalarda bizi daha farklı bir Windows phone bekliyor.
Bu Platformları Şu şekilde özetleyebiliriz:

Android: Daha çok kişilerin özgürlüğünü isteyen, Sistem güvenliği açısından en son sırada yer alan (Bu sizi kötü adamların eline verdiği anlamına gelmez, her şey size bağlı), toplumun her kesimine hitap eden ucuz bir mobil sistem.

iOS: Sistem özelleştirmeyi sağlamayan, toplumun belirli bir kesimine hitap eden, Sistemsel güvenlik yönünden en iyi derecede yer alan ve birazda pahalı olan bir mobil yazılım.

Windows: Özgürlük konusunda iOS İle aynı fikirde olan, Sistem güvenliği açısından İOS'ye yakın bir konumda olan, Kullanım kolaylığı açısından herkes tarafından benimsenemeyen ve ucuz bir mobil yazılım.

Kısacası tüm mobil işletim sistemlerinin kendine özel ve farklı kesimlere hitap eden yazılımları var. Bu nedenle herhangi bir sistemin, diğerinden üstün olduğu söyleyemeyiz. Hepsi de birbirinden özel, kullanışlı ve hayatı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmış.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Microsoft’un Lumia markasıyla işi bitmiş gibi görünüyor. Ancak bu durum şirketin akıllı telefon üretmekten vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Yazılım devinin önümüzdeki yıl Surface Phone adını taşıyan bir cihazı piyasaya süreceği uzun süredir konuşuluyor.

Microsoft Surface Phone ile ilgili çeşitli dedikodular da bu sürede gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son iddialara göre, şirket iki farklı Surface Phone versiyonu üzerinde çalışıyor. Bunlardan birinin 4 GB, diğerinin ise 6 GB RAM’e sahip olacağı söyleniyor. Her iki versiyonda da Qualcomm Snapdragon 835 işlemcinin bulunacağı da iddialar arasında yer alıyor. Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S8’de de Snapdragon 835 işlemcinin tercih edilmesi bekleniyor. Surface Phone ile ilgili bir diğer iddia ise 6 GB RAM’e sahip versiyonun Continuum ile x86 uygulamalarını da çalıştırabilecek olması. 4 GB RAM’e sahip versiyonların böyle bir yeteneğe sahip olmayacağı söyleniyor.



Mevcut Surface Phone prototiplerinde 2560 x 1440 piksel çözünürlüklü 5.5 inç ekran bulunduğu belirtilirken, telefonla birlikte klavyeli kapak veya kalem gibi aksesuarların da kullanılacalara sunulabileceği söylentiler arasında yer alıyor.

Microsoft Surface Phone 2017’nin sonlarında resmiyet kazanabilir
Surface Phone modellerinin 2017’nin sonlarına doğru Windows 10 Mobile Redstone 3 güncellemesiyle birlikte resmiyet kazanabileceği belirtiliyor. Redstone 3’ün 2017’nin başlarında yayınlanması planlanan Redstone 2’ye kıyasla daha büyük ve kapsamlı bir güncelleme olması bekleniyor.
 
Üst