Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

[Çözüm] Android SDK ve Eclipse ADT Kurulumu – Ayrıntılı Anlatım

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
androidsdklogo.png


Eclipse IDE kullanmak isteyen ve Android programlamaya yeni başlamış arkadaşlarımızın sorularını tek tek cevaplamak yerine böyle bir yazı yayınlamaya karar verdik. Yardımcı olacağını umuyoruz.

Başlarken, bilgisayarınızda JDK kurulu değilse, JDK indirip bilgisayarımıza kuruyoruz.
İndirmek için tıklayın.
Aksi takdirde hatayla karşılaşacağız, çünkü sadece JRE kurulu olması Android için yeterli değil.

Sıra SDK’ya geldi. SDK için Android SDK sayfasına gitmemiz gerekiyor. Eğer kısıtlamanız yoksa direk şu linkten indirebilirsiniz.
İndirmek için tıklayın.
İkinci sıradaki recommended olanı indirirsek eğer, direk olarak exe dosyasından kurarsınız. C:\Program Files\Android\android-sdk-windows klasörü içine kuracaktır.

sdk-yolu.jpg
Eclipse'e SDK Yolu Gösterme
Kısıtlama söz konusu ise, siteye giremediyseniz, C:\Windows\System32\drivers\etc yolunda gizli dosya olarak korunan hosts dosyasını not defterinde “yönetici olarak açıp” dosyanın altına Google IP’lerini ekliyoruz. IP’lerin bulunduğu dosyayı
indirmek için tıklayın.
Ardından dosyayı kaydedin. Siteye artık erişebiliyorsunuz. Yukardaki linkten SDK’yı indirin ve kurun. SDK’mız bir köşede bizi beklesin, sıra geldi Eclipse’e.

Eclipse indirmek için tıklayın.
Zip dosyası şeklinde gelen Eclipse’i çalışmak istediğiniz herhangi bir yere çıkarın. Eclipse kuruluma ihtiyaç duymaz, zaten kurulu halde geliyor. Eclipse derleyicimizi eclipse.exe’ye tıklayarak açıyoruz. Açılış sayfasından Work Bench’e gidiyoruz. Projelerinizi kaydetmek istediğiniz yeri de seçtikten sonra IDE’niz açıldı.

Şimdi Eclipse’e ADT kurulumu yapacağız, Android’in menüde gözükmeme sorununu da böylece çözmüş oluyor. ADT kurulumu için sırasıyla Help -> Install New Software diyoruz ve Work with kısmına http://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ linkini yapıştırıyoruz. Add diyince açılan pencerede Location sekmesine de aynı linki yapıştırın. Name önemli değil. Kaydedip kurulumlar başlayıncaya dek Next’e tıklayın. Yüklemelerin tamamlanmasını bekleyin. Artık Eclipse ve Android’i tanıştırdık.

ADT Kurulumu Başlangıcı
Android kütüphanelerini tanıtma işlemini yapıyoruz. SDK yolunu(değiştirmediyseniz C:\Program Files\Android\android-sdk-windows) Windows -> Preferences penceresindeki Android sekmesini seçerek SDK Location hanesine yapıştırıyoruz. Hepsi bu kadar.
Yüklemeler bittikten sonra Eclipse’i yeniden başlatmamız gerektiğine dair bir uyarı alacağız. Bu işlemi de yaptıktan sonra derleyicimiz hazır. İsterseniz bir de giriş örneği yapabilirsiniz. .
Sorularınız olursa bana sorun

androidsdklogo.png

Bir süredir daha önce geliştirmiş olduğum Java ME uygulamalara ek olarak android programlamaya giriş yapıp android cihazlar için mobil uygulamalar geliştirmek istiyordum, neden şimdi olmasın diyerek kolları sıvadım. Bu yazımda Android SDK kurulumu ve android uygulamalar geliştirmek için gereken platformun hazırlanmasını bulacaksınız.
Android java üzerine kurulu bir platformdur, bu yüzden java bilenlerin işi daha kolay. Java üzerine kurulu olduğu için Android SDK dan önce JDK'yı ve IDE olarak Eclipse'i kurmamız gerekmektedir. Daha sonra Android SDK ve Android Development Tools’u (ADT) kuracağız.
Her şeyden . Kurulum, çeşitli örnekler, makaleler vs. mevcut. Bu adres altında SDK sekmesinden Installing the SDK linkine tıklayalım. Kurulum için gereken adımlar karşımıza geldi. Java ile program yazacağımızdan Java geliştirme ortamının bilgisayarımızda kurulu olması gerekmektedir. Gereksinimlere burdan bakabilirsiniz. Linkte eclipse 3.5 ve üzeri, JDK5 veya JDK6 kurulu olması gerektiği yazıyor.Bu şartları sağlayanlar direk Android SDK kurulumuna geçebilirler.
İlk defa kurulum yapacaklar önce JDK’yı indirmelidirler.Bu adresten şuan için en güncel sürüm olan SE6 Update 26’yı indirebilirsiniz. Aşağıda sayfanın ekran görüntüsü görülmektedir. En soldaki düz JDK’yı indirin.
javadownload.png
JDK’yı indirdikten sonra sırada Eclipse var. Bu linkten güncel sürümünü download edebilirsiniz. “Eclipse IDE for Java Developers” ı indirmeniz daha doğru olacaktır.
eclipsedownload.png
Şimdi sıra geldi Android SDK yı indirip kurmaya. developer.android sitesinden SDK sekmesine tıklayın ve download linkine tıklayın. Karşınıza gelen sayfadan SDK yı indirip kurun. Bu linkten erişebilirsiniz.
androidsdk.png
SDK yı indirip kurduktan sonra son ekranda güncelleme yapılsınmı diye size soracaktır. Evet derseniz SDK Manager çalışıp o anki uygun güncellemeleri, SDK platformlarını aşağıdaki görüntüdeki gibi size gösterecektir. İhtiyacınız olan güncellemeleri buradan seçip karşıdan yükleyip kurabilirsiniz. Bu işi SDK Manager’ı çalıştırıp daha sonrada yapabilirsiniz.
sdkmanager.png
Sırada ADT kurulumu var. Bu linkten ADT yi manuel olarak indirip eclipse ekleyebilirsiniz yada bu işlemi direk olarak eclipse üzerinden yapabilirsiniz. Böylece eclipse google’ın sunucusundan ADT’yi çekip kuracaktır. Bunun için önce eclipse’i açın. Ardından şu yolu izleyin. “Help>Install New Software”. Açılan pencereden sağ üstte gözüken “Add” butonuna basın. Açılan “ Add Repository” dialog penceresinde isim alanına “ADT Plugin”, Location alanınahttps://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ girin.
addrepository.png

Karşımıza gelen pencerede “Developer Tools” seçeneğini seçin ve devam edin. Karşımıza lisans anlaşması gelecektir. Okuyup kabul edin Kurulum tamamlandıktan sonra eclipse’i yeniden başlatın. Son olarak android SDK yolunu eclipse bildirdiğimizde kurulum tamamlanmış olacak. Bunun için eclipse’te Window>Preferencesyolunu takip edin. Açılan pencerede sol taraftaki listeden Android’i seçin ve SDK Location yazan yere bilgisayarınızdaki SDKnın yolunu girin. “Apply” dediğinizde bilgisayarınızda kurulu olan SDK platformlarını göreceksiniz.Eğer Android SDK kurulumundan sonra SDK Manager’a güncelleme yaptırmadıysanız bu liste aşağıdaki gibi boş gözükecektir.
sdkpath.png
SDK platformlarını internetten indirmek için (Yazıdaki 3. Ekran görüntüsü) sdk klasöründeki SDK Managerı manuel olarak çalıştırabilir veya Eclipse’te Window sekmesinden “Android SDK and AVD Manager” seçeneğinden istediğiniz platformları internetten indirip kurabilirsiniz. Böylece kurulumumuz tamamlanmış olacaktır.
Daha sonra Eclips'te yeni Android Projesi oluşturup kod yazmaya başlayabiliriz. Yazdığımız kodlarıda AVD (Android Virtual Device) Managerda oluşturduğumuz emulatörler üzerinde çalıştırabiliriz. İşin güzel yani merak ettiğiniz android sürümlerinin emulatörünü burdan çalıştırarak birebir inceleme fırsatı bulabilirsiniz. İndirdiğiniz uygulamaları emulatöre atıp deneyebilirsiniz. Örneğin aşağıda Android 2.2 Froyo emulatörünü görebilirsiniz.
emulator.png

Aşağıda ise google'ın yeni gözdesi, son günlerde reklamını sıkça gördüğümüz Android Honeycomb. Fakat emulatörü inanılmaz yavaş çalışmakta. Hatta o kadar yavaşki çalışmıyor diyebiliriz


honeycombemulator.jpg

@mehmetkarahanlı@
 
Üst