
İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise, gözler 5G yani 5. nesil kablosuz iletişim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir? İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler.
5G Nedir?
4G yani 4. nesil kablosuz iletişim teknolojisinin geliştirilen hali olarak karşımıza çıkan 5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 4G Çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 4G Çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada 4G yerine biraz daha bekleyip 5G...
5. nesilden anlayacağınız gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatılan bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? İşte 5G hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.
5G Hakkında Her Şey
5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız 4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.
5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor. Sonuç olarak kablosuz iletişim teknolojileri, ortalama her 10 yılda bir yeni bir teknoloji ile gelişiyor. Son olarak geliştirilmeye devam eden 5G ise, şimdilik sınırlı bölgelerde deneniyor.