Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Büyük veri geleceğe hükmedecek

kaptan-8

0
Moderator
10 Ocak 2018
7,554
22,584
113
Adana
Endüstri 4.0 ile önemi artan kavramlar arasında veri madenciliği de bulunuyor. Öyle ki sosyal medya paylaşımları, banka kayıtları, parmak izi gibi günlük hayatımıza dahil olan bilişime dair her kayıt veri anlamına geliyor. Peki, büyük veri, neyi ifade ediyor ve geleceğe nasıl hükmedebilir?
1579461227307.png

Büyük veri nedir?
İnternet teknolojilerinin ve pazarlama yöntemlerinin gelişmesi ile internet kullanıcısı sayısında ciddi bir atış oldu. Dolayısıyla veri paylaşımı çoğaldı; fakat hangi verinin doğru bilgi olduğunu anlamak zorlaştı. Öyle ki arama motorları kullanılarak yapılan araştırmalar çoğu zaman istenenden farklı sonuçlanabiliyor. Doğru bilgiye ulaşmak verileri yorumlayıp analiz edebilmeyi gerektiriyor. Örneğin, bir perakendeci pazarlama taktikleri üretebilmesini sağlayacak müşteri eğilimlerini belirlemek için fatura bilgilerinden yararlanması gerekiyor. Dolayısıyla “derya deniz” diyebileceğimiz dijital dünyada verinin bilgiye dönüşme işlemi büyük önem taşıyor. Bilginin farklı yöntemler kullanılarak analiz edilmesi ve sonuçların bir uzman gözüyle yorumlanarak gelecek tahminleri yapma işlemini veri madenciliği(data mining) olarak ifade edilebiliriz.



Veri madenciliği, son 10 yılda pazarlamacılıkta, bankacılık ve sigortacılıkta temel bir disiplin haline gelmiştir. Örneğin, pazarlama alanında yaş, eğitim, cinsiyet ve lokasyon gibi temel özelliklerin analiz edilmesiyle yapılan satış tahminleri ve pazar sepeti analizleri sektör için büyük önem taşıyor.
Veri madenciliği süreci
Bilgi keşfi sürecinin bir parçası şeklinde kabul gören veri madenciliği; veri tabanı, veri madenciliği motoru, örüntü değerlendirme, kullanıcı arayüzü gibi bileşenlerden oluşuyor. Veri madenciliğinin ilerleme sistemi ise veriyi elde etme, temizleme, bütünleştirme, indirgeme, dönüştürme, algoritmalar uygulama (Kümeleme, Sınıflandırma, Karar Destek Ağaçları), yazılım dillerinde test ve eğitim aşamasına sokma (R, Python, Java - Makine öğrenmesine giriş), sonuç değerlendirmesi ve sunum özelliklerinden oluşuyor.
Bugünün ve geleceğin mesleği veri madenciliğinde dijital çağın gerektirdiği birtakım özelliklere sahip olmak gerekiyor. Bir veri madencisi; ileri seviyede matematik, istatistik, lineer cebir, optimizasyon bilgisi, yöneylem modelleme teknikleri ve gelişmiş yazılım becerisine sahip olmalı. Görev tanımı doğrultusunda veri madenciliğine her sektörde ihtiyaç duyuluyor.


Erdal KAPLANSEREN
milliyet.com.tr
 
Üst