- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

Bilim insanlarının isimleriyle giden Nvidia grafik çekirdeklerinde Fermi ve Kepler'den sonra sırada Maxwell var. GeForce'un onuncu mimarisini temsil eden Maxwell yongalı grafik işlemcileri ile karşımıza iki tane farklı modelle çıkıyor.
Maxwell çekirdeğini kullanan GTX 980 ve GTX 970 oyunculara acaba aradıkları çılgın performansı verebiliyor mu?

Ekran Kartı Nedir?
Bilgisayarlarda herhangi bir işlem yapılırken, yapılan işlemi bilgisayarın ekranında görmek mümkündür. Elde edilen işlemlerin sonuçlarının alındığı ortam veya cihazlara çıkış ünitesine ekran kartı denilmektedir. Ekran kartı, diğer bir adıyla grafik kartları, bilgisayar monitöründeki her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan adaptörlerdir. Monitörlerde görülen her türlü çıkışlar ekran kartından gelen bilgilerdir. Daha farklı olarak, ekranda oluşacak görüntü; işlemci ile monitör arasında bir ara birim olan ekran kartı tarafından toplanıp, bilgisayarın oluşturduğu bilgiler, ekran kartı tarafından monitöre video sinyali olarak gönderilmektedir.
Ekran kartları farklı çeşitlerde ve kalitelerde üretildiklerinden, bu kartlarla ilgili standartlar geliştirilmiştir. Bunlar; MDA (monochrome display adapter); Bilgisayar ekranında sadece harfleri, sayıları, özel karakterleri ve ASCII karakter özel grafik simgelerini görebilir. CGA (colar graphics adapter); İlk renkli ekran kartıdır. 16 renk gösterir, yazı, grafik ve renk olmak üzere üç ayrı modda çalışır. Şu anda kullanılmamaktadır. Hercules mono graphics; Tek renkli olmasına rağmen renkleri grinin tonlarıyla gösterilmekte ve grafikleri de desteklemektedir. 720×348 piksellik çözünürlüğü ile CGAâdan daha iyi bir görüntü sunmaktadır. Bu ekran kartı da şuanda kullanılmamaktadır. Günümüzde kullanılan ekran kartları grafik standardı VGA kartıdır. VGA bütün görüntü modlarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır. Sayısal sinyalleri analog sinyallere dönüştürme yoluyla diğer kartlardan ayrılır. 64 bit veri yolu üzerinde 8 byte ve daha üzeri VRAM kullanan çok hızlı ekran kartıdır. VGA ekran kartıyla birlikte renkli monitörlerle kullanılmaya başlanmıştır.
Ekran Kartı Nasıl Çalışır?
Ekran kartlarının hepsinin farklı özellikleri bulunur. Fakat buna karşın 3 temel özelliğe sahiptirler. Bunlar; Video Chip; ekranın yansıtması gereken görüntüleri oluşturacak olan sinyalleri üretir. RAM; Ekrana gönderilen görüntü bilgilerinin saklandığı bölümdür. Erişimin mümkün olduğunca hızlı olması gerekir. RAMDAC; Grafik işlemcisinde işlenen ve video belleğine aktarılan bilgiler monitöre gönderilemez. Bunun nedeni bu sinyallerin dijital olmasıdır. Bu sinyallerin monitörlerin kabul edebileceği analog RGB sinyallere dönüştürülmesi gerekir. Bu görevi de grafik kartındaki RAMDAC ünitesi yapmaktadır. Bu üç bileşenin teknolojilerine göre performans gösterirler ve bilgisayar işlemcisine büyük oranda yardımcı olurlar. Ekran kartları PCI ya da AGP veri yolunu kullanmaktadırlar. CPUâdan aldıkları verileri çok hızlı bir şekilde ekrana yansıtırlar. Bu da CPUânun rahatlamasına yol açmaktadır. Ekran kartının gücü ve hafızası ekrana yansıtılan görüntünün hızını ve kalitesini belirler. Yukarıda bahsedilen 3 unsur grafik kalitesinde büyük önem taşımaktadır.
Konunun daha iyi anlaşılması için, bilgisayarda bulunan işlemci bir yazılımı ya da bu yazılımın gerektirdiği grafik ve resimlerin bilgilerini ekran kartına bir kablo aracılığı ile gönderir. Ekran kartı bu bilgileri kullanarak resmin ekranda hangi piksel boyutunda gözükeceğine karar verir. İşlemci bilgileri ekran kartına kendi hafızasında depolaması için gönderir. Daha sonra geometrik bilgiler ve komutlar ile ön belleğe gönderilir. Burada gölgelendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu işlem sayesinde ön belleğe gönderilen bilgiler kullanılarak şeklin gerçeklik ve boyut kazanması sağlanır.

Ekran Kartı Ne İş Yarar?
Ekran kartı ana kart üstüne AGP ve PCI express slotlarına bağlanır. Bu portlar daha hızlı veri transferi yapabilmektedir. Ekran kartı üzerinde işlemleri yapan bir GPU (Grafik İşleme Ünitesi) ve bu işlemci ile birlikte çalışan ekran kartı belleği bulunur. Kart üzerindeki işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi için ekran kartı bellekleri ekran kartı üstüne takılır. Böylece bilgisayar belleği kullanma gereksinimi olmadan görüntü işlemlerinin hepsi ekran kartı üstünde gerçekleşmektedir. Yani ekran kartının ana görevi diğer ara birimlerden (işlemci, harddisk, ram gibi) ana kart aracılığı ile aldığı dijital bilgileri gerekli dönüşümlerden sonra monitöre aktararak görüntü oluşmasını sağlamaktadır.
Bilgisayarlarda ekranın çalışabilmesi için bilgisayarın kasasında ya da laptopların içinde mutlaka ekran kartı olmalıdır. Bilgisayarda gerçekleştirilen her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan bir cihazdır.

[FONT="]Ayrıca AMD, Radeon R9 Fury X ile beraber AMD Radeon R9 300 ve Radeon R7 300 serisini de tanıttı. Böylece ekran kartı tarafındaki ürün gamı da güncellenmiş oldu.[/FONT]
AMD Radeon R9 Fury X Neler Getiriyor?
[FONT="]Fiji GPU'sunu kullanan AMD Radeon R9 Fury, sırf GPU tarafında 8.9 milyartransistörle geliyor. 4K oyunculuk için tasarlanan kartla, 5Kçözünürlüğünde Tomb Raider oynayarak 45 FPS değerini yakalayan AMD, güç gösterisi yaptı ve sektöre damga vurdu.[/FONT]
[FONT="]Peki Radeon R9 Fury X, sadece grafik işlemcisinin gücüyle mi 5Kçözünürlüğünde bile akıcı oyun deneyimi sunuyor? Esas cevaplardan bir tanesi HBM denenHigh Bandwidth Memory teknolojisi.[/FONT]
[FONT="]Yüksek band genişliği sunan bellekler ve bununla iletişim kuran grafik işlemci arasındaki ünitelerle AMD Radeon R9 Fury X'teki transistör sayısı 10 milyar seviyesini geçiyor.[/FONT]
[FONT="]GTX 980 Ti'da kullanılan grafik işlemcide 8 milyar transistör olduğunu hatırlatalım.[/FONT]
Sadece 15 CM
[FONT="]Hynix ile beraber geliştirilen HBM bellek teknolojisi, modül sayılarını azalttığı için PCB üzerinde ciddi bir yer avantajı sağlıyor. Bu yüzden AMD Radeon R9 Fury X, rakiplerinden ve önceki nesil AMD ekran kartlarından ciddi derece yer avantajı sunuyor.[/FONT]
Radeon R9 Fury X ve Fury
[FONT="]Yine 28nm teknolojisinin kullanıldığı Fiji GPU'sunu kullanan Fury X, kapalı devre sıvı soğutma sistemiyle geliyor. Hava soğutmayla gelen Fury modeli de diğer bir model.[/FONT]
[FONT="]HBM teknolojisini kullanan 4 GB'lık belleklerle donatılan ekran kartı, GDDR5 tabanlı belleklere veda ediyor.[/FONT]
[FONT="]Fiji mimarisinin kullanıldı ilk ekran kartı olan Radeon R9 Fury X, AMD'ye göre R9 290X modeline göre watt başına 1.5 kat daha performans sunuyor. En ağır yükte 375 watt güç tüketimi sunacak olan ekran kartı, ortalama 270 watt seviyesinde güç tüketecek.[/FONT]
Fiyat ve satış bilgileri
[FONT="]Alttan LED aydınlatmalı logosu ve sıvı soğutmaya sahip Fury X modeli 24 Haziran'da 649 Dolar, Fury modeli 14 Temmuz'da 549 Dolar fiyat ile satışa sunulacak. Ayrıca çift Fiji GPU'su kullanan Fury X2 modeli de 3. çeyrekte piyasaya girmesi bekleniyor.

AMD bundan sonraki sürücü güncellemelerinde, Mantle için gelişirilmiş yeni optimizasyonlara yer vermeyecek.
AMD, Mantle APIâsi için yaptığı yazılımsal geliştirmeleri artık resmen durdurduğunu açıkladı. Şirketin Mantle APIâsi halen piyasada olan ve gelecekte çıkacak ekran kartları için sürücü seviyesinde desteklenmeye devam edilecek. Ancak bundan sonraki güncellemelerde, Mantle için özel hazırlanan performans artırıcı optimizasyonlara yer verilmeyecek.
AMD bundan sonraki sürücülerinde DirectX 12 ve Vulkan APIâleri üzerine yoğunlaşacak. Halen Mantle kullanan pek çok oyun var ve Star Citizen gibi bazı Mantle destekli oyunlar da halen geliştirilme sürecinde. AMD ekran kartlarında bunlara destek verilmeye devam edilecek, ancak şüphesiz bu destek hayli sınırlı kalacak.
Mantle APIâsi yaklaşık iki sene boyunca piyasada kaldı ve bu süre içinde hayli ses getirmeyi başardı. AMDânin neden bunu terk ettiği ve DirectX 12âye odaklandığı kesin olarak bilinmiyor. Bir teoriye göre AMD bunu Microsoftâu köşeye sıkıştırmak için bir koz olarak kullandı.
Microsoftâun uzun süre DirectX APIâsi üzerine çivi bile çakmaması, yazılımsal optimizasyonları Windows platformu yerine Xbox konsollarına sakladığı yönünde ciddi söylentilere yol açmıştı. AMDânin Microsoftâu bu konuda zorlamak ve belki de tamamen devre dışı bırakmak için Mantle APIâsini ortaya attığı tahmin ediliyor.
Ancak Microsoft apar topar DirectX 12âyi duyurduğunda, kısıtlı kaynaklarını böyle bir yarışta heba etmek yerine, amacına ulaşmanın rahatlığıyla Mantleâı elden çıkarması da gayet mantıklı bir sonuç. Sonuçta tüm AMD ekran kartları DirectX 12 ile de gayet rahat çalışmaya devam edecekler.
Bakalım oyuncular memnun olacak mı?
[FONT="][FONT="]Gigabyte yaptığı yeni bir duyuru ile herkese yeni GTX 950 Xtreme Gamingi tanıttı. Nvidia GTX 950 tabanlı GV-N950XTREME-2GD ekran kartı, [FONT="]Xtreme Gaming serisinin en yeni üyesi olmaya hazırlanıyor. Windforce ve 3D-Active Fan ile soğutulan, [FONT="]Super Overclock GPU özelliği taşıyan yeni GTX 950 Xtreme Gaming, Gigabyteın bu seneki en iyi kartı olacak gibi görünüyor.[/FONT]

[FONT="]Standartlarda 1203MHz değerinde çalışan GTX 950, GTX 950 Xtreme Gaming adı altında 1405MHz çalışacak. Super Overclock GPU özelliği ile birlikte 1405MHz değerlerine kadar çıkabilecek GTX 950 Xtreme Gaming. [FONT="]Ayrıca ekran kartının 2GB DDR5lik hafızası da Super Overclock GPU ile 7GHz değerlerine kadar ulaşabiliyor[/FONT]. GTX 750Ti kartından %65 daha yüksek performans sergileyen GTX 950 Xtreme Gaming bakalım oyuncuları tatmin edebilecek mi?
[FONT="]AMD Radeon R9 380X Resmiyet Kazandı
[/FONT]
[FONT="]

Ekran kartı pazarında bir süredir adı geçen AMD R9 380X modeli resmiyet kazandı. Bu yeni ekran kartı, rakibi Nvidia'nın orta düzeydeki boşluğunu doldurmak adına yapılmış akıllıca bir hamle olarak dikkat çekiyor.

AMD Radeon R9 380X Resmiyet Kazandı
Tonga XT mimarisi üzerinde hazırlanan AMD Radeon R9 390X ekran kartı cüzdanınızda fazla bir hasar bırakmadan, görsel anlamda doyurucu bir deneyim sunmanızı sağlayacak. 2048 Stream işlemcisine sahip olan ekran kartı 256-bit bellek bant genişliğine ve 4 GB GDDR5 belleğe sahip. AMD, R9 380X ekran kartının 1440p (2560x1440) çözünürlüğe kadar destek sunmasını sağlayacak.
AMD tarafından yapılan testlerde ise Star Wars Battlefront oyununun 1440p çözünürlükte 55 fps oranında performans gösterdiğini ortaya çıkartıyor. Aynı testteki en ciddi rakip olan GTX 960 OC modeli ise 40 fps'nin üzerinde bir sonuç veriyor. Üzerinde Dual-Link DVI, HDMI 1.4, Display Port 1.2 çıkışı, XDMA CrossFire, Vulkan API ve DirectX 12 desteği gibi özelliklere sahip olan ekran kartı 229$ seviyesinden satışa sunulacak.


Son düzenleme: