Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

El Cezire Türk'te neler oluyor?

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,012
12,272
113
ALMANYA
El Cezire Türk'ün kuruluşu yılan hikayesine döndü. Her attığı adımda sekteye uğrayan El Cezire Türk'ün açılışı, bu kez de Türk ortağın çekilmesiyle sekteye uğramış durumda.

El Cezire Türk'ün Türkçe yayın yapma kararı almasının üzerinden 3 yıl geçti. Bu amaçla ciddi adımlar attı. Ortaklıklar kuruldu, yatırımlar yapıldı, gazeteciler transfer edildi. 60 milyon doların üzerinde harcama yapıldı.

Ne var ki bütün bunlara rağmen son adım atılıp yayına geçilemedi. Vatan gazetesi yazarı Ufuk Şanlı, El Cezire Türk'ün Türk ortağı Vural Ak ile görüşüp son durumu anlattı:

Ak, El Cezire’den neden ayrıldı?
El Cezire televizyonunun Türkiye macerası oldukça çalkantılı bir şekilde sürüyor. İki sene önce El Cezire Türk markasıyla Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasında habercilik yapmak için yola çıkmıştı Katarlılar. Lakin aradan geçen zaman zarfında 60 milyon dolardan fazla para harcamalarına ve birçok başarılı gazeteciyi bünyesine katmasına rağmen El Cezire Türk bir türlü yayına başlayamadı.

Sorunun Türk ve Arap ortaklar arasındaki uyumdan kaynaklandığını düşünenler ise haklı çıkmış görünüyor. Zira kanalın Türk ortağı Vural Ak, iki gün önce El Cezire Türk’teki yüzde 75’lik hissesini satma kararı alarak şirketten ayrılacağını açıkladı.

Inter City araç kiralama şirketiyle kısa zamanda önemli başarılara imza atan Ak, El Cezire’nin ortağı olarak medya sektörüne girmiş ve herkesi şaşırtmıştı. Dolayısıyla çıkış kararı da büyük şaşkınlığa neden oldu. Genç işadamını telefonla aradım ve kendisine ‘Neden ayrıldınız?’ diye sordum. Cevap oldukça netti:

“Ortaklar arasında uyum sorunu başgöstermişti. Evet, El Cezire dünyanın en büyük yayın kuruluşlarından birisi ama aynı zamanda işin içinde devlet de olduğu için (Katar Emirliği’ni kastediyor) karar alma süreçleri oldukça yavaş işliyor. Ciddi anlamda bir bürokrasi var. Bu da benim heyecanımı tüketti. Bundan ötürü hisselerimi satma kararı aldım.”

RTÜK Kanunu gereği bir tv kanalında yabancı yatırımcılar maksimum yüzde 50 hisseye sahip olabiliyor. Dolayısıyla eğer El Cezire Türk’ün yayın yapabilmesi için yeni bir Türk ortağa ihtiyacı olacak. Vural Ak, bu konuda ezber bozacak bir açıklama yaptı:
“El Cezire Grubu’nun avukatları yabancı payının yüzde 99 ’lara kadar çıkabileceği yönünde bir görüşe sahip. Bu nedenle elimdeki hisseleri satın almayı önerdiler. Zaten aramızda yaptığımız ilk anlaşmaya göre hisselerin satışı halinde alım önceliği El Cezire Grubu’na ait olacaktı. Ben de bahsettiğim nedenlerden ötürü hisseleri onlara satmaya karar verdim.”

Günde 150 milyon kişi izliyor
Genç işadamı elinde bulunan hisselerin satış fiyatını açıklamak istemedi. “Bu ortaklıktan zarar etmeden hatta bir miktar parayla ayrılacağımı söyleyebilirim ” dedi ve ekledi:“Şunu belirtmek isterim, medya sektöründe yaşadığım ilk tecrübenin olumsuz olması beni korkutmadı. Bilakis bakarsınız yakın dönem de yeni sürprizlerle yeniden sektöre geri dönebilirim”

El Cezire, 1996 yılında 150 milyon dolarlık bütçeyle Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife el Thani tarafından kuruldu. Emir El Tani, kurduğu televizyonla Arap dünyasındaki tüm ezberleri bozdu. 11 Eylül saldırıları sırasında Afganistan’dan yayın yapan yegâne haber kanalı El Cezire idi. Irak Savaşı ve İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısında da saha da El Cezire vardı.

Cezire, Arap Baharı’nın da tetikleyicisi oldu. Arap diktatörlerin kendi aralarındaki diyaloglarını ve pazarlıklarını ortaya çıkaran Katarlılar, bölgenin dengelerini değiştiren unsurlardan birisiydi. Katar merkezli haber kanalını günde Arap dünyasında 50 milyona kişi izliyor. El Cezire English’i ise l00 milyon izleyicinin takip ettiği tahmin ediliyor.

VURAL AK KİMDİR?
Geçen yıl ABD`nin George Mason Üniversitesi`nde 4 milyon dolar bağışla kurduğu ve açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan`ın yaptığı "Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi"yle gündeme gelen Vural Ak, fiyatı 37 milyon dolar olan Bombardier Challenger 850 marka bir jet satın almasıyla da konuşulmuştu.

14 yolcu ve 3 mürettebat taşıyan lüks jet bugüne kadar Türkiye`ye gelen en büyük özel uçaklar arasında.

MEMUR AİLE ÇOCUĞU İLK ŞİRKETİ İFLAS ETMİŞTİ
Memur bir ailenin çocuğu olan Ak, Intercity Rent A Car`ı 1991`de 21 yaşındayken kurdu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde okuyan Ak, bu dönemde bir oto kiralama şirketinde şoförlük ve müşteri temsilciliği yaptı. Ekim Turizm adıyla bir şirket kuran ve kiralama şirketlerine farklı bir iş ortaklığı modeli sunan Ak, dost ve aile çevresinin kullanmadığı otomobilleri kiralamaya başladı. Intercity`yi bu arada kuran Vural Ak, bir yıl sonra iflas etti.

Ardından şansını tekrar denemeye karar veren Ak, bu kez de Almanya`da çalışan ve izin için Türkiye`ye gelen Türklere araç kiralamaya başladı ve bu kez başarılı oldu.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK OYUNCUSU OLDU
Tüm borçlarını ödeyen Ak, ilk otomobilini de satın aldı. Filo kiralamanın daha avantajlı olacağına karar veren Vural Ak, bu alanda ilk oldu ve 1993`te yabancı bir beyaz eşya firmasıyla yaptığı anlaşma sonrasında işi büyüttü.
2001 krizinde zora düştüğü zaman büyük bir kampanyaya girişti ve zarar eden şirketlerin finansman yükünü hafifletmek amacıyla filo kiralama önerisi getirdi. Böylece Intercity, filo kiralama sektörünün en büyük oyuncu haline geldi.
 
Üst