Değerli Forum arkadaşlarım geçen gün yeniden bir kablo siparişi verdim. Ama bu Uydu kablosu 10 Numara. Diğer Forumda yıllarını elektroniğe vermiş mühendis bir abimiz bu satın aldığım kabloyu Uydu analog sistemlerini geldiği günden bu güne kadar bu kabloyu kullanmış ve hala kullanıyormuş .Ben çok şaşırdım. Bakın size metin içeriğini aynen aktarıyorum.
RG59 U-6 kabloyu yıllar önce test etmiştim.
100 metre mesafe için 900MHz frekansında zayıflama faktörü RG59 U-6 da 25dbuV iken, RG 59 U-4 kablolarda (alimünyum folyolu) bu değer 31dbuV civarı idi.
Aralarında 6dbuV luk bir fark vardı.
Test frekansı günümüz uygu LNB çıkış frekanslarına yakın olduğu için bu değerde fazla fark olur mu bilmiyorum. Ancak RG 59 U-6 kabloyu FM radyo frekansında da test ettiğimde ciddi farklar görmüştüm.
Kullandığın kablo uzunluğu 30m veya daha yüksek ise sinyal seviyesinde ve özellikle gürültü faktöründe ciddi farklar oluşacaktır. Ancak daha kısa kablolamada kayda değer fark olmayacaktır.
Ben RG59 U6 kabloyu Türkiyedeki ilk uydu yayınlarından beri kullanmaktayım. Özellikle köyde uydu alıcım için ve yerel radyo alıcısı için kullanmaktayım.
Hem teknik değerler olarak, hem de dayanıklılık olarak oldukça ideal bir kablodur.
Bu kablodan bir nebze üstün bir kablo daha vardı. CAIC 75-5 olarak aklımda kalmış olan bu kablo RG serilerine göre birz daha kalın bir kablo idi. Dolayısı ile daha özel F konnektör kullanımı gerektiriyordu. Günümüzde bulunabilir mi bilmiyorum ama çok uzun kablolamada mecburi bir ürün idi.
Günümüz çoğu çin işi kablolar bakır görünümlü ama neredeyse hiç bakır ihtiva etmeyen ürünlerdir.
Çoğu demir ve alüminyum karışımı olup, para vermeye değmeyecek kötü üretimlerdir. Kötü hava koşullarında ise birkaç sene içerisinde deforme olmaktadırlar.