Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

İşte ilk yerli savaş uçağı

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,008
12,241
113
ALMANYA
Silahlı Hürkuş görücüye çıktı

Yerli eğitim uçağı Hürkuş-C, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından incelendi.

2017 de TSK envanterine girmesi beklenen Hürkuş-C, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen milli mühimmatlar UMTAS ve Cirit füzelerini kullanacak.

Terörle mücadeleye yakın hava desteği sunması için TAİ tarafından geliştirilen milli eğitim uçağı Hürkuş un silahlandırma çalışmalarında kritik bir aşama daha geçildi. Edinilen bilgiye göre silahlandırılan ve test edilen Hürkuş-C ye milli mühimmatlar takıldı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Hürkuş-C yi geçtiğimiz günlerde TAİ nin Ankara daki tesislerinde inceledi. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ile birlikte incelemelerde bulunan Bakan Işık a projede gelinen durumu TAİ Genel Müdürü Temel Kotil anlattı.

130a8c94786526809f.jpg


MİLLİ MÜHİMMATLA YÜKLÜ

Milli Savunma Bakanlığı nın sosyal medya hesabından önceki gün paylaşılan fotoğrafta Hürkuş-C nin kanat altına mühimmat takılmış hali ilk kez görüntülendi. Paylaşılan mesajda, Türk mühendislerinin geliştirdiği Milli uçağımız Hürkuş-C nin silahlı versiyonu terörle mücadelede etkin olarak kullanılacak denildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı na verilecek Hürkuş-C ye ait maketlerin görüntüsü ortaya çıktı. Maketlerde yerli üretimle elde edilen milli mühimmatlar anti tank füzesi UMTAS ile hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedefler için kullanılan Cirit füzesi bulunuyor.

1.500 KG YÜK TAŞIYOR
Hürkuş-C silah sistemleri dışında dijital güvenli haberleşme, ile video ve veri linki sayesinde görüntü aktarımı da yapabilecek. Termal görüntüleme ve nişangah sistemine sahip olan milli uçakta zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemi, gece görüş uyumlu sayısal kokpit ve gelişmiş aviyonik sistemler bulunuyor. Hürkuş-C nin silahlı İHA dan en büyük farkı ise taşıma kapasitesi olacak. 7 adet harici yük istasyonu bulunan uçak, 1.500 kg ye kadar harici yük kapasiteli.

HÜRKUŞ B NİN MONTAJI BAŞLADI
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Programı kapsamında geliştirilen Hürkuş, farklı görev senaryolarını destekleyecek şekilde tasarlandı. Geçtiğimiz yıl içinde sivil havacılık sertifikası alan Hürkuş-A; sivil eğitim uçağı, askeri ihtiyaca göre modifiye edilen Hürkuş-B askeri eğitim uçağı, terörle mücadeleye katkı sunacak silahlı uçak ise Hürkuş-C olarak geliştiriliyor. Ayrıca 26 Aralık 2013 te imzalanan 15 eğitim uçağının teslimini içeren sözleşme kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilecek ilk iki Hürkuş-B nin gövde imalatı başladı.

MALİYETLER AZALACAK
Savunma uzmanları Hürkuş-C nin silahlandırılarak terörle mücadeleye yapacağı en büyük katkının hava harekatlarının maliyetinin azaltılması olacağını belirtiyor. Hürkuş-C sayesinde F-16 ların kalkış sayısı azalacak, maliyetler aşağıya çekilecek. Hürkuş-C nin envantere girmesiyle TSK nın hava harekatlarında çeşitlilik sağlayacağı kaydediliyor. Uzmanlar 2018 yılında TSK nın yakın hava desteğini Bayraktar TB2 İHA, T-129 ATAK, Hürkuş-C ve Silahlı ANKA ile dörde çıkaracağını ifade ediyor.

2017 DE TSK NIN ELİNDE
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ın verdiği bilgiye göre silahlı Hürkuş-C nin 2017 içerisinde TSK ya teslimi hedefleniyor. Uzun havada kalış ve yakın atış desteği verecek olan milli uçakta lazer güdümlü füzelerin dışında iki tane 12.7 milimetrelik makineli tüfek bulunuyor. Kanat altındaki podlara 8 er km menzile sahip 2x2 UMTAS ile 2x4 Cirit takılacak Hürkuş-C, yine Roketsan üretimi lazer güdümlü roket Mızrak ile birlikte eğitim bombaları BDU33 ve MK106 da kullanabilecek.
 
Son düzenleme:

haydar1966

0
Yönetici
Co-Admin
5 Şub 2015
5,540
2,140
113
İstanbul
Nasıl yani.!!! Herhalde bu gördüklerim bir şaka olmalı yahu bu nasıl uçak sanki 2.Dünya savaşından çıkmış zaman yolculuğundan gelmiş.!!! Bu projeyi çizen her kimse vallahi helal olsun demekten başka bir şey elimden gelmiyor.Şimdi düşünüyorumda bir yanda ses hızını aşan+Radara yakalanmayan görünmez uçaklar derken biryanda ise bu garibim.


 
Son düzenleme:

uydukolik91

0
Üye
16 Ocak 2017
4
0
1
Herhalde son zamanlarda en çok gelişme kaydettiğimiz alan bu savunma sanayi oldu hocam. Cidden bizi gururlandıracak bir sürü çalışma ortaya çıktı son dönemde.
 

hüseyin22

0
Üye
9 Mar 2018
135
425
63
milli arabayı yollara çıkardık,milli uçak gemisinide denizlere indirdik... 31 marttan 3 gün öce 1'ci mesajdaki uçakla reis ankaranın üzerinde şöyle bir tur attımı bütün iller tamamdır...seçimden sonra harıl harıl uzayı keşif çalışmaları başlar artık...
 

ararat35

0
Üye
29 Ağu 2015
255
88
28
Boş palavra bunlar Şahin'den bozma doğan yapmışlar adınida hurkuş yapmışlar bana sorsa serçe daha iyi olur bu tiple
 
Üst