Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

[PC Donanım] Bilgisayar Bileşenler Hakkında önemli detaylar

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
7. nesil Intel Core i7-7700 işlemcisi sıvı nitrojen desteğiyle yapılan hız aşırtma denemesi sonucunda 6.7 GHz değerini gördü. Intel'in amiral gemisi işlemcisi heyecan yaratıyor.


i77700oc01.jpg
Dünyaca ünlü çip üreticisi Intel’in 7. nesil Core, yani Kaby Lake platformu masaüstü işlemcilerinden i7-7700 ile oldukça başarılı bir değere ulaşıldı. İşlemciyle yapılan hız aşırtma (overclocking) denemesi adeta bir gövde gösterisi diyebiliriz.






.

Intel Core i7-7700’ün limitleri zorlandı

Çin merkezli HKEPC Hardware tarafından yapılan hız aşırtma denemesinde,ASRock’ın Kaby Lake destekli son BIOS’una sahip olan Z170M OC Formulaanakart ve GALAX HOF DDR4 bellek kullanılmış.
Sıvı nitrojenle soğutması sağlanılan Core i7-7700K işlemcinin, x67 çarpanı kullanılarak saat hızının 6.7 GHz’e kadar çıkması ile ciddi bir değer elde edilmiş durumda. Öte yandan veri yolu hızı için ince bir ayar yapılmadığı belirtilirken voltajlarla ilgili bilgiler de açıklanmış değil.


i77700oc02.jpg

Intel Core i7-7700 teknik özellikleri

14 nm+ üretim Teknolojisi kullanılan dört çekirdekli Intel Core i7-7700 işlemcinin temel saat hızı 4.20 GHz ve maksimum turbo saat hızı ise 4.50 GHz. Amiral gemisi işlemci, 8 MB L3 önbelleğe sahipken 91 W güç tüketiyor.
Intel Core i7-7700 çıkış tarihi ve fiyatı

Henüz piyasaya resmi olarak sürülmeyen ve Ocak 2017 itibarıyla satın alınabilecek ürünlerden birisi olan Core i7-7700’ün fiyatının 370 dolarcivarında olması


bekleniyor.


Corsair-Hydro-Series-H115i-693x510.jpg

Corsair Hydro Series H115i

280 mm’lik radyatörü ve PWM destekli çift 140 mm’lik fanı ile sıvı soğutma alanında en iyi olma hedefinde.
Özellikle overclock yapmaya merakınız varsa size iyi bir işlemci soğutucunun ne kadar da kritik bir etkiye sahip olduğunu anlatmamıza gerek yok. Overclock’a ilgi duymayanlar için de zaten işlemci ile birlikte gelen soğutucu çoğu zaman yeterli olabiliyor ve hatta isteyenler için daha sessiz ve performanslı seçenekler de her zaman mevcut. Corsair, kullanıma hazır sıvı soğutma sistemlerinde de uzun zamandır faaliyet gösteriyor ve firmanın Hydro serisindeki H115i modeli özellikle overclock yapanların artan soğutma ihtiyacını sessiz ve etkili bir şekilde karşılama kapasitesi ile ön plana çıkıyor. AMD tarafında Socket AM2, Socket AM3, Socket FM1 ve Socket FM2’ye destek veren sıvı soğutma sistemi, Intel tarafında ise güncel olan tüm soket tiplerine yani LGA 1150, LGA 1155, LGA 1156, LGA 1366 ve LGA 2011’e tam olarak uyumlu. Kutudan gelen rehber ve parçalar sayesinde işlemci soketine uygun şekilde montaj yapmak oldukça basit hale geliyor.
corsair-cooling-hydro-series-h115i-kompletny-cooler-wodny_1_-590x443.jpg

280 mm’lik radyatör avantajı
Corsair Hydro Series H115i firmanın ürün yelpazesindeki en güçlü sıvı soğutma sistemi olma özelliğine sahip. Bu model dışında yine çift fanlı radyatöre sahip dört model daha mevcut ancak Corsair Hydro Series H115i’de öne çıkan nokta 280 mm uzunluğundaki radyatör. Yeni nesil birçok kasada üst kısım özellikle bu tip radyatörlerin rahat bir şekilde kullanılabilmesi için özel olarak ayrılıyor. 280 mm’lik radyatör, iki adet 140 mm’lik fan sayesinde soğutuluyor ve fanlar kutu içeriğinden geliyor. Fanların PWM desteği bu noktada önemli çünkü sadece ihtiyaç olan durumlarda devir seviyesini artırarak sistemin sessizliğini sürekli olarak korumasını sağlıyorlar. Fanların ulaşabileceği en yüksek devir 2000 rpm olarak belirtiliyor ancak normal kullanım şartlarında görebilmek sistemin üstün performansı sayesinde gerçekten zor. Corsair Hydro Series H115i, gerçekten de yok denebilecek bir ses düzeyinde çalışıyor. Bunda daha fazla verimlilik ve daha düşük ses seviyesi için geliştirilmiş olan yeni nesil pompa tasarımının da etkisi oldukça fazla. Söylediğimiz gibi Corsair Hydro Series H115i’in avantajı overclock aşamasında ön plana çıkıyor. Intel Core i7 3970X işlemci 4.0 GHz seviyesine alınıp yüzde 100 yük altında tutulduğunda Corsair Hydro Series H115i işlemci sıcaklığının 62.98 derece seviyesini geçmemesini sağlıyor. Intel’in kutudan gelen soğutucusu ise bu noktada iş gören bir çözüm olma özelliğini yitiriyor.
H115i_07-590x328.png

Fan ve LED’ler kontrol altında
Corsair Hydro Series H115i’in farklı yönlerinden biri pompasına takılan Mini USB kablo ile işletim sistemine veri gönderebilmesi. Bunun için Corsair Link uygulamasını ücretsiz olarak indirmeniz gerekiyor. Corsair Link uygulaması üzerinden sıvı soğutma sistemi ile ilgili birçok veriye erişebilir, fanların dönüş hızına müdahale edebilir ve LED aydınlatmayı renklerini kontrol edebilirsiniz. Böylece Corsair Hydro Series H115i kasa içi modifikasyondan hoşlanan kullanıcılar için de benzersiz bir özelleştirme imkanı sunmuş oluyor. Bu noktada Corsair Hydro Series H115i, piyasadaki benzer rakipleri arasından sıyrılmayı başarıyor.
Malzeme kalitesi olarak Corsair Hydro Series H115i gerçekten de günümüzün en iyi standartlarına sahip. Geniş ve pürüzsüz bakır taban LGA 2011 dahil tüm geniş işlemci yüzeyleri için ideal bir soğutma sağlıyor. Tabii burada bir diğer önemli nokta olan ses sorunu da Corsair Hydro Series H115i’de ciddi şekilde aşılmış görünüyor. Yeni nesil pompa tasarımı ve yüksek kalitedeki 140 mm’lik fanlar görevini son derece iyi yapıyor. Corsair Hydro Series H115i tamamen kullanıma hazır bu nedenle tercih etmek için üst seviye bir kullanıcı olmak zorunda değilsiniz.
 
Son düzenleme:

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Çok yakında bilgisayar bileşeni bulmada zorlanabilirsiniz çünkü üreticilerin siparişleri bir türlü ellerine ulaşamıyor. Peki, bu gecikmelerin sebebi ne?



Son iddialar, bilgisayar bileşenleri bulmanın oldukça zor hale gelebileceğini ileri sürüyor. Özellikle bu yılın dördüncü çeyreğinde beklenilen darboğazın sebebini öğrendiğinizde ise oldukça şaşırabilirsin
PC’ya karşı akıllı telefon bileşenleri

Bilgisayar bileşenleri sıkıntısının ana sebebi olarak akıllı telefonlar gösteriliyor. Akıllı telefon üreticilerinin taleplerinin her geçen gün arttığı ve tedarikçilerin buna yanıt vermede zorlanarak üretimi yönlendirmesi büyük sorun oluşturuyor.
Özellikle Kasım ayında kendisini ciddi anlamda göstereceği belirtilen sıkıntıda, bazı bileşen tedarikçilerinin, bilgisayar üreticilerine olan siparişleri ertelemesinin önemli rol oynayacağının altı çiziliyor.



Belleklere yoğun talep

Örnek olarak; bellek üreticilerinin bilgisayarlar için bellek üretim kapasitelerini, akıllı telefonlar için belleklerin üretimine yönlendirmeleri verilebilir. Hatta bu yönlendirmeler yüzünden, bilgisayar bileşenlerinin tedariği için oluşan gecikmelerin 20 haftaya kadar çıkabildiği ifade ediliyor.
DRAM pazarı için yapılan bir analiz ise, fiyatların aylardır düşüşte olduğunu ancak artık akıllı telefonlar için olan talepler sebebiyle fiyatların sabitlendiğini ortaya koymuş durumda. Analistler yarı iletken satışlarının değerinin içinde bulunduğumuz çeyrekte 76.9 milyar dolarlık rekor bir rakama çıkacağını vurguluyor.
Görünen o ki akıllı telefon bileşenleri üretmekten daha fazla gelir elde etme derdindeki tedarikçiler, bilgisayar bileşenlerini artık kolaya göz ardı ediyor. Öte yandan bilgisayar sektöründeki satışların durumu da maalesef ortada ve akıllı telefonlar çok daha iyi satış grafiklerine sahipler. Bu anlamda tedarikçilere hak vermemek elde değil.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Nvidia dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere GTX 1050 Ti yongasını hazırlıyor.

Hindistan kökenli Laptopmedia.com web sitesinin haberine göre, Nvidia dizüstü bilgisayarlar için GTX 1050 Ti yongasını duyurmaya hazırlanıyor. Sitenin elinde bu işlemciyle donanmış bir örneğin geçtiği ve testlerde ilginç sonuçlar alındığı da bildiriliyor.

Nvidia’nın yeni GTX 1050 Ti işlemcisini daha önceki nesilden GTX 960M ve GTX 965M yongalarının yerine geçmek üzere hazırladığı tahmin ediliyor. Yeni nesil Pascal işlemcinin kullanıldığı GTX 1050 Ti yongasında 768 CUDA çekirdeği ve 4 GB DDR5 hafıza bulunuyor.

Yapılan testlerde bu yeni dizüstü grafik işlemcisinin GTX 960M modeline kıyasla %60 daha yüksek performans verdiği görülmüş. GTX 970M modelinden de %10 daha güçlü olduğu görülen GTX 1050 Ti işlemcinin, 2017 başında resmen duyurulması bekleniyor. Ancak bu duyurunun 2016 bitmeden de gelme ihtimali var.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Merakla beklediğimiz yeni Intel Skylake-X ve Kaby Lake-X işlemcilerinin detayları, destekleyeceği yonga seti ve soketleri belli oldu. Intel firmasının üretmiş olduğu üst düzey işlemci serisinde overclock ve içerik üretimi artık çok daha aktif rol alacak.

Intel Skylake-X ve Kaby Lake-X Neler Sunuyor ?

Intel'in yeni işlemci serisi orta ve üst düzey segmentteki kullanıcılar için satışa sunulacağı gibi, Skylake-X serisi işlemciler sadece üst segmentteki kullanıcılara hitap edecek. Şuanda resmi açıklamalara göre soket olarak LGA 2066 kullanılırken, X299 yonga setiüzerine entegre edilmiş durumda.

Her iki işlemci de DDR4 kanallı destek verdiği gibi, toplamda 4 kanalda uyum sağlayacak. 13.75 MB L3 ön belleğin yanı sıra, 10 çekirdek ve 20 thread ile birlikte gelecek. Ekstra olarak Skylake-X işlemcilerde birden fazla ekran kartı kullanmak isteyenler için 48 PCIe 3.0 portuna sahip olacak. Bu durum Kaby Lake-X işlemciler için 24 PCIe 3.0'a iniyor. Aynı zamanda 10 USB 3.0 ve 8 USB 2.0 desteği bulunacak.



Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 800x532px.


TDP Değerleri

Yeni nesil intel işlemciler hakkında en çok merak edilenlerden birisi de TDP değerleri. Kaby Lake-X 112 W TDP değerine sahip olduğu gibi, Skylake-X ise 140 W TDP değerine sahip. Düşük TDP değerleri her zaman için daha az ısınma ve daha az güç tüketimi sağlar. Bu değerler ise yeni nesil işlemcilere göre gayet ideal. Ek olarak iki işlemcide de 14 Nm üretim süreci yer alıyor. Bunu da sizlerle paylaştıktan sonra piyasa satış fiyatlarına geçiş yapalım.



Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 800x551px.


Fiyatlar Ne Durumda ?

İşlemciler hakkında detaylar her geçen gün daha çok ortaya çıkıyor. Fakat Intel fiyat konusunda bu sefer epey sıkı çalışmış diyebilirim. Şuan için henüz kesinleşmemesine rağmen, Skylake-X işlemcilerin 1500 dolar ve üzerinde satılacağı söyleniyor. Kaby Lake-X için de 350 dolardan başlayacağı konusunda söylentiler mevcut.

Teknik Özellikler

Kaby Lake-X
Skylake-X



Üretici Firma
Intel
Intel


Çıkış Tarihi
2017 (İlk çeyrek)
2017 (İlk çeyrek)


CPU Çekirdeği
4
6, 8 ,10


CPU LL Ön Bellek
8 MB
13.75 MB


PCIe İşlemci
PCIe 3.0 (16 şerit)
PCIe 3.0 (44 / 28 şerit)


GFX Yapılandırma
1x16, 1x8 + 2x4
2x16 + 1x8 + 1x4, 1x16 + 1x8 + 1x4


Entegre Grafik
Yok
Yok


TDP
112 W
140 W


Soket
LGA2066
LGA2066


Yonga Seti Desteği
KBL PCH-X
KBL PCH-X


Teknoloji
Turbo Boost 2.0
Turbo Boost 3.0


Bellek
DDR4-2667 (1 D/Ch) ve DDR4-2400 (2 D/Ch)
DDR4-2667 (1 D/Ch) ve DDR4-2400 (2 D/Ch)


Yurtdışı Satış Fiyatı
350 $ +
1500 $ +
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
AMD, yeni iş istasyonu grafik kartları Radeon Pro WX Serisi’nin satışa sunulduğunu duyurdu.

Radeon Pro WX serisi profesyonel grafik kartları, içerik üretiminde ezber bozan, profesyonel ayarlı, gerçek zamanlı oyun motorlarının ve sanal gerçekliğin yükselişi ve yeni API’ların (DirectX12 ve Vulkan) ve açık kaynak kodlu uygulamaların ve araçların artan popülerliği gibi dönüm noktaları göze alınarak geliştirildi. Bu yeni seri, onları “İmkansızı Başarma Sanatı” yolunda güçlendiren açık kaynak kodlu yazılım ve yüksek performanslı ve çok özellikli donanımlara sadık profesyoneller için devrimsel bir yaklaşımı temsil ediyor.

Polaris mimarisi ile geliştirilmiş grafik yongalarını, 4. nesil Graphics Core Next teknolojisi ile birleştiren Radeon Pro WX Serisi profesyonel grafik kartları 14nm FinFET süreci ile üretildi. Gelecek odaklı görüntüleme desteği sunan bu yongalar DisplayPort üzerinden 5K HDR, HEVC kodlama ve kod çözme ve VR için TruAudio Next desteği sunarken güç tüketimi konusunda muazzam verimlilik sağlıyor. Üstün kaliteli malzemeler ile üretilen Radeon Pro WX grafik kartları 24/7 VIP müşteri desteği, 3 yıllık sınırlı garanti ve isteğe bağlı 7 yıl genişletilmiş garanti seçeneği sunuyor.

Radeon Pro WX 4100

10 Kasım’dan itibaren 399 USD tavsiye edilen satış fiyatı ile kullanıcılara sunulacak olan Radeon Pro WX 4100, küçük form faktörlü, şık bir sistem ihtiyacı duyan CAD profesyonellerine muhteşem performans sunuyor. WX 4100 grafik kartı dünyanın 2 TFLOPS tek duyarlıklı performans bariyerini aşan ilk düşük Profilli iş istasyonu grafik kartı olarak rakip kartlara kıyasla aynı gücü tüketerek sunduğu 2.4 kat fazla performansla dikkat çekiyor.

İçerdiği 4GB GDDR5 bellek ve 16 işlem birimi (1024 akış işlemcisi) ile kullanıcıların 4 adet 4K monitörde veya rakip kartlarda bulunmayan bir özellik sayesinde tek bir 5K monitörde 60Hz’a kadar görüntü alabilmesine imkan sağlıyor.

Radeon Pro WX 5100

18 Kasım’dan itibaren 499 USD tavsiye edilen satış fiyatı ile kullanıcılara sunulacak olan Radeon PRO WX 5100 grafik kartı, 75W güç harcayarak sağladığı 3.9 TFLOPS tek duyarlıklı bilgi işlem performansı ile sınıfının en hızlı grafik kartı olarak dikkat çekiyor. Günümüz sarmalayıcı bilgi işlem döneminin gittikçe popülerleşen uygulamaları oyun motorlarının, geleneksel tasarım uygulamalarına ve render araçlarına entegre edilmesi ile beraber tasarımcıların güçlü donanım ihtiyacı da artış gösterdi.

Radeon Pro WX 5100 grafik kartı 8GB GDDR5 belleği ve 28 işlem birimi (1792 akış işlemcisi) ile Siemens PLM Software NX üzerinde rakip kartlara kıyasla %41’e kadar daha yüksek performans sağlıyor. Bu yeni grafik kartı sunduğu yüksek doğruluk ve yüksek çözünürlüklü gerçek zamanlı görselleştirme ile özellikle otomotiv ve mimari gibi önemli endüstrilere hizmet veriyor.

Radeon Pro WX 7100

10 Kasım’dan itibaren 799 USD tavsiye edilen satış fiyatı ile kullanıcılara sunulacak olan Radeon Pro WX 7100 tek bir yuva üzerinde 5.7 TFLOPS tek duyarlıklı işlem performansı sunabilen, VR içerik üreticileri için ideal bir çözüm. 8GB GDDR5 bellek ve 35 işlem birimi (2304 akış işlemcisi) ile donatılan bu kart, Dassault Systèmes SOLIDWORKS 201511 uygulamasında sınıfındaki rakip grafik kartlarına göre %45’e kadar daha fazla performans sağlıyor. Radeon Pro W7100, tasarım, üretim ve medya ve eğlence iş akışlarında VR kullanımı artmasına paralel olarak ihtiyaç duyulan sarmalıyıcılığı sağlamak üzere gereken gücü veriyor.

Radeon Pro Software Enterprise Sürücüsü ve Açık Kaynak Kodlu Yazılım Desteği

Radeon Pro WX Serisi grafik kartlarının en iyi deneyimi sunmaları için AMD kısa bir süre önce profesyonellerin ihtiyaçlarını, AMD’nin gelecek nesil grafikleri ile birleştirmek üzere geliştirdiği Radeon Pro Software Enterprise Sürücülerini duyurdu.

Radeon Crimson Edition’un kullanıcılara sunulmasıyla başlayan AMD’nin yazılıma yönelik hızlı girişimleri, profesyonelleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni yazılım sapasağlam bir kararlılık, olağanüstü performans ve genişletilmiş üretkenlik özellikleri sunuyor.

Radeon Pro Software Enterprise sürücüleri, tahmin edilebilir sürüm yayın günleri, her ayın dördüncü Perşembe’sinde sunulan güncellemeler ve genişletilmiş destek sunuyor. Bu sürücüler birçok iş istasyonu uygulaması tarafından profesyonel kullanım için onaylanmıştır.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
AOC, ultra geniş formattaki yeni 35 inçlik kavisli AGON sınıf oyun monitörü AG352QCX’i piyasaya çıkarıyor.

AG352QCX, 200 Hz yenileme hızı ve Adaptive-Sync Teknolojisi ile, hareket bulanıklığının ve kırılmanın bütün izlerini ortadan kaldırıyor. Oyunculara Düşük Input Lag Modu ve Gölge Kontrolü ile net bir avantaj sağlıyor.

AOC’nin Düşük Input Lag Modu, video işlemini by-pass ederek oyuncuların fare, klavye ve gamepad emirlerini anında yerine getirilmesini sağlıyor. AOC Gölge Kontrolü ise görüntünün fazla karanlık kısımlarını aydınlatıyor ve ekranın geri kalanını etkilemeden parlak kısımlarını karartır.

Oyuncuların taleplerini karşılaması için donatılmış olan AOC AGON AG352QCX, 979 USD (KDV hariç) üretici tarafından tavsiye edilen perakende fiyatından Aralık ayında mağazalarda bulunabilecek.

AG352QCX Özellikleri

Model

AG352QCX

Ekran

200 Hz’de 35” Kavisli VA

Çözünürlük

2560×1080

Sync Teknolojisi

Adaptive-Sync
(FreeSync ile uyumlu)

Sinyal Girişi

1 x VGA
1 x DVI İkili Bağlantı
1 x HDMI 2.0
1 x DisplayPort 1.2ad
2 x USB 3.0
Ses çıkışı/girişi
Mikrofon girişi /çıkışı

Özel özellikler

Yüksekliği ayarlanabilen ergonomik ayak
5 W Hoparlörler
4 ms’lik GtG tepki süresi
2000:1 kontrast oranı
100 % sRGB renk gamı

Avrupa Lansmanı

Aralık 2016

Üretici Tarafından Tavsiye Edilen Perakende Fiyatı

979 USD (KDV Hariç)
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Corsair Vengeance LED

Doğru bellek seçiminin,oynayacağınız oyunlar üzerindeki etkisini hissedin.
Yeni bir sistem toplama aşamasındaysanız ve bu hamle ile DDR4’e geçiş yapıyorsanız, karşınızda oldukça fazla sayıda bellek kiti belirecek. Burada kendinize soracağınız en önemli soru overclock’a dair olmalı. Eğer overclock yapmayacaksanız kapasite odaklı bir tercih yapabilirsiniz ancak işlem sonrasında ile elde edeceğiniz kazanımların farkındaysanız, bu işe odaklı geliştirilmiş bir bellek
kiti tercihi yapmanız gerekiyor.

Corsair Vengeance LED bu açıdan piyasada performanslı ve yatkınlığı ile göze çarpan bir seçenek olmayı başarıyor. İncelemeye gönderilen Corsair Vengeance LED bellek kiti, iki adet DDR4 ve 3200 MHz ürün içeriyor. Her bir bellek 8 GB kapasitede ve böylece günümüz için ideal sayılan 16 GB’lık
kapasite elde ediliyor. Elbette bir kit daha kullanarak 32 GB’lık kapasiteye yükselebilmeniz de mümkün.

Corsair Vengeance LED, görüntüsü ile de kasa içini göstermekten hoşlanan kullanıcıları ve oyuncuları etkileyecek güçte. LED aydınlatmalar ve alüminyum soğutucu kesinlikle sıra dışı.
Corsair Vengeance LED bellek kitinden teknik olarak bahsetmek gerekirse çalışma geriliminin 1.35V olduğunu söyleyebiliriz. 3200 MHz hıza ulaşabilmesi ile özellikle Intel’in yeni nesil işlemcileri için biçilmilş kaftan olan kitte XMP 2.0 desteği yer alıyor. Böylece bellek kiti kullandığınız platforma göre en yüksek performansı verecek şekli alabiliyor.

Elbette burada önemli olan detaylardan biri Corsair’in tercih ettiği ve kararlılığı artıran on katmanlı
baskı devre. Özel ısı dağıtıcılı alüminyum malzeme özellikle yüksek hızlarda görevini son derece iyi bir şekilde yerine getirerek kitin performansının sürekli olmasını sağlıyor.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
AMD RX 490 ekran kartı serisi 4K desteği ile geliyor





AMD yeni nesil ekran kartı olan RX 490 serisini çok yakında resmi bir etkinlik ile tanıtacak. Hatırlayacak olursanız piyasaya RX 460, RX 470 ve RX 480 modelleri ile gelerek fiyat/performans odaklı çalışmalarını sürdürmüştü. Şimdi ise GTX 1080'e kafa tutacağı söylenen RX 490 ile tanışacağız.

AMD RX 490 nasıl olacak ?

Başlıktan da görmüş olduğunuz üzere 4K desteği ile birlikte gelecek olan yeni AMD RX 490, fiyat/performans serisinden Nvidia GTX 10 serisine kafa tutacak. İki firma arasında süren tatlı rekabet yıllardır devam ettiği gibi, şimdi AMD'nin yeni ekran kartına gözlerimizi diktik.

Aralık ayında yapılması beklenen lansmanda VR desteği ve 4K ön plana çıkarken, GTX 1080'i performans konusunda geçeceği konuşuluyor. Ancak henüz AMD tarafından teknik özellikler henüz resmileşmiş değil. Biz yine de şuanda piyasada bulunan teknik özellikleri sizlerle pa


Yeni nesil Vega 10 mimarisinin izlerini taşıyan AMD RX 490, 14 NM FinFet üretim teknolojisinden sıyrılıp aramıza katılacak. Performans tarafında ise 1400 MHz bellek saat hızı ve 4096 bit veriyolu genişliği yer alacak. Aynı zamanda 225W TDP ve 8196 MB hafıza boyutu bulunacak. RX 490 ekran kartında fiyat konusunu açmak için ise daha çok erken.






Teknik veriler


AMD RX 490



Üretici Firma
AMD


Model
RX 490


Çıkış Tarihi
Aralık 2016


Üretim Teknolojisi
14 nm FinFet


GPU Modeli
Vega 10


Çekirdekler
4096: 256: 64


Saat Hızı
1200 MHz


Bellek Saati
350 (1400) MHz


Bilgisayar Gücü (FP32)
9830 GFLOPS


Hafıza
8196 MB HBM2


Bellek Veriyolu
4096-bit


Bellek Bant Genişliği
716,8 GB/sn


Arayüz
PCI-Express 3.0 x16


TDP
225 W


Yurtdışı Satış Fiyatı
Henüz Belli Değil


Türkiye Satış Fiyatı
Henüz Belli Değil
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Deus Ex: Mankind Divided DirectX 12 Yamaları Duyuruldu







Eidos-Montreal ve Square Enix resmi Deus Ex: Mankind Divided DirectX 12 yamalarını duyurdu. Bu yeni yama Radeon grafiklerinde DirectX 12 multi-GPU ve resim kare hız denetimi desteği ile oyun performansını muazzam derecede arttırıyor.

Yamanın getirdiği gelişmiş DirectX 12 özellikleri ve diğer ileri seviye teknolojiler şöyle:

Eşzamansız gölgelendiriciler

❱ AMD’nin GCN ve Polaris mimarilerinde bulunan eşzamansız işlem motorları görevlerin bitmesini beklemeden komut işleyebiliyor.

❱ Grafik işleme performansını arttırıp, gecikmeyi azaltarak tutarlı resim kare hızları sağlar. Bu sayede GPU verimi muazzam bir şekilde gelişir.


Zenginleştirilmiş multi-GPU deneyimi

❱ AMD’nin GCN ve Polaris mimarileri multi-GPU ile DirectX 12’de daha fazla performans ve ölçeklenebilirlik sağlıyor.

❱ 8GB Radeon RX 480 multi GPU kullanan oyuncular Radeon Crimson Software 16.10.2 ile Deus Ex: Mankind Divided oyununda %100’e yakın performans artışı kaydediyorlar.

❱ 4GB Radeon RX 470 grafik kartı da multi GPU konfigürasyonda tek bir RX 470’e kıyasla %100’e kadar performans artışı sunuyor.


DirectX 12 Resim Kare Hız Denetimi

❱ AMD multi GPU DirectX 12 Resim Kare Hız Denetimi resim karelerini eşit şekilde dağıtarak devamlı akıcılık sağlar. Bu sayede her oyun akıcılık ve inanılmaz bir deneyim sunar.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
MSI, düşük profile sahip yeni GeForce GTX 1050 Ti LP ekran kartıyla kompakt bilgisayarları hedefliyor.

MSI, GeForce GTX 1050 Ti LP modeliyle kompakt bir bilgisayara sahip olan, ancak yüksek performansa ihtiyaç duyan kullanıcılara hitap edecek. Bu yeni kart düşük profili sayesinde mini ITX kasalara bile takılabiliyor.

GeForce GTX 1050 Ti 4GT LP’nin sahip olduğu GP107 grafik yongası, 768 CUDA çekirdeği, 48 TMU ve 32 ROP ile geliyor. Kart, Nvidia’nın belirlediği referans hızlarla, yani 1290 MHz saat hızında çalışıyor. Ancak 1392 MHz hıza kadar overclock olabiliyor. 128 bit genişliğinde bellek arabirimine sahip 4 GB DDR5 bellek yine Nvidia’nın referans modeline uygun. Bellek frekansı ise 7 GHz hızında.

Ekran kartının bir de 2 GB grafik belleğine sahip GeForce GTX 1050 2GT LP modelini görebiliriz. Bu modelde 2 GB GDDR5 bellek, 7008 MHz hızında çalışıyor. 640 adet CUDA çekirdeği, 1354 MHz taban saat hızı (1455 MHz’e çıkabiliyor) bu modelin diğer teknik özellikleri.

Düşük profilli MSI Geforce GTX 1050 LP ekran kartlarının ne zaman piyasaya çıkacağı henüz belli değil. Kartların fiyatı resmi olarak belli olmasa da 2 GB bellekli modelin 120 dolar, 4 GB bellekli Ti modelinin ise 150 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

--------------------

Seçili ana kart, AMD işlemci ve grafik kartı alımlarında, kullanıcılar Civilization VI, Deus Ex: Mankind Divided, DOOM ve Hitman oyun kodlarına ücretsiz sahip olacaklar.

AMD oyunseverler için 4 farklı bundle kampanyasını aynı anda duyurdu. Bu kampanyalar dahilinde anakart, işlemci ve ekran kartı satın alanlar, kampanyadaki yeni nesil oyunlardan birine ücretsiz sahip olacaklar.
Aşağıda hangi oyunların, hangi ürünlerle bundle edildiğini liste halinde bulabilirsiniz. Ayrıca her seçenekte verilen bağlantıya tıklayarak kampanya bilgi sayfasına da ulaşabilirsiniz.
DOOM – Vulkan desteği sayesinde Radeon grafik kartlarında %30’a kadar performans kazanımı sağlayan bu oyun Vatan Bilgisayar’dan yapılacak AM3+ ana kart alımlarında tüketicilere ücretsiz olarak verilecek. 27 Ekim 2016 – 27 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek DOOM kampanyası ile detaylı bilgi için lütfen linki ziyaret ediniz.
Deus Ex: Mankind Divided – Sunduğu DirectX 12 mGPU desteği ile çoklu GPU’larda %100’e varan performans kazanımları sağlayan Deus EX, AMD FX serisi 6 veya 8 çekirdekli işlemci satın alımlarında tüketicilere ücretsiz olarak veriliyor. 31 Aralık 2016 tarihine kadar devam edecek bu kampanya hakkında detaylı bilgi için lütfen linki ziyaret ediniz.
Civilization VI – Zamanın başlangıcından itibaren kendi medeniyetini kurmak ve dünyaya hükmetmek isteyen oyuncular için Civilization VI, Vatan Bilgisayar’dan gerçekleştirilecek Radeon RX 480 alımlarında ücretsiz olarak sunuluyor. 15 Ocak 2017 tarihine kadar devam etmesi planlanan kampanya hakkında detaylı bilgi için lütfen linki ziyaret ediniz.
Hitman – Ajan 47, maceralarına Hitman serisinin yeni oyununda devam ediyor. DirectX 12 desteği ile gelecek nesil oyunculuğun ilk örneklerinden olan bu oyun bütün ek paketleri ile beraber, Vatan Bilgisayar’dan yapılan Radeon RX 470 alımlarında oyun severlere ücretsiz olarak veriliyor. 22 Şubat 2017 tarihine kadar devam etmesi planlanan kampanya hakkında detaylı bilgi için lütfen linki ziyaret ediniz.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
2017’nin ilk çeyreğinde de DRAM fiyatları yüksek talep nedeniyle artacak gibi görünüyor.

DRAM fiyatları, tıpkı gerçek borsa gibi inişli çıkışlı bir seyir izliyor ve son zamanlarda oldukça hareketli. 2013 ve 2014 yıllarındaki %48 ve %26’lık kar oranlarından sonra, RAM fiyatları geçtiğimiz iki yılda dibe vurmuştu. Ancak son iki çeyrekte %15’in üzerindeki artışlarla yeniden toparlanmaya başladı.

2017’nin ilk çeyreğinde de artış eğilimi devam edecek gibi görünüyor. Artışın hem mobil, hem de sunucu pazarını etkilemesi bekleniyor. Günümüzde üç büyük üretici pazarda tekel konumunda ve bunlar talep artsa da daha fazla üretmek istemiyorlar. Bu yüzden arz düşük olduğu için fiyatlar da yükselmeye devam ediyor.

Talebin artmasının en önemli nedeni bilgisayar, sunucu, akıllı telefon veya tablet başına daha fazla bellek trendi. LPDDR4, akıllı telefonlarda da ana akım ürünlerdeki gibi standart haline geliyor. Üst seviye akıllı telefonlarda da muhtemelen çok yakında, günümüz dizüstü ve masaüstü PC’lerinde standart olan 8 GB RAM görebiliriz.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
HP'den Yeni Mürekkep Tanklı Yazıcılar Geliyor

HP yüksek hacimli kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik yeni mürekkep tanklı yazıcıları piyasaya sürüyor.





HP Inc., KOBİ'ler ve evde yüksek hacimli baskı işlemi yapanların, kesintisiz çalışacak kablosuz mürekkep tanklı yazıcı ihtiyacına yönelik, yeni HP DeskJet GT 5820/10 All-in-One serisini piyasaya sürüyor.
HP Türkiye Baskı Sistemleri Kategori Müdürü Serkan Bayır, yeni ürünlerle ilgili şunları söylüyor: "Yüksek hacimli baskı ihtiyacı duyan kullanıcılar ve KOBİ'ler verimliliğe odaklanmıştır ve sürekli olarak maliyetlerini azaltıp iş süreçlerini hızlandıracak yenilikler ararlar. Yeni HP DeskJet GT Serisi yüksek kaliteli, dayanıklı baskıları daha uygun maliyetli hale getirirken, kablosuz baskı anlayışına da mürekkep dolumunu kolay ve zahmetsiz hale getirerek katkı sağlıyor."
HP DeskJet GT Serisi, üçlü set HP renkli şişelerle 8.000 sayfaya kadar baskı alabiliyor. HP siyah mürekkep şişesiyle de 5.000 sayfaya kadar baskı işlemi gerçekleştirebiliyor. Orijinal HP mürekkepleri, özel formülleri sayesinde keskin netlikte metinler, canlı grafikler ve fotoğraflar sunarken, baskılar profesyonel kalitede ve kenarsız olmalarının yanında suya ve solmaya karşı daha dayanıklı hale geliyor.
HP'nin yenilikçi dökülme yapmayan dolum sistemi sayesinde mürekkebi yenilemek de temiz ve kolay bir işlem haline geliyor. Şişeler, herhangi bir sıkma işlemi gerekmeden doğrudan mürekkep tankına takılabiliyor. Kullanıcılar ayrıca, şeffaf mürekkep tankları sayesinde mürekkep seviyesini kolaylıkla kontrol edebiliyorlar.
Günümüzün çalışma koşulları için internet bağlantısı ve kablosuz teknoloji büyük önem taşıyor. Yeni HP DeskJet GT 5820 çok fonksiyonlu yazıcı, kullanıcıların akıllı telefon ve tablet üzerinden uzaktan bağlantı ile çalışmalarını kolaylaştırıyor. Yazıcı, yalnızca bir mobil cihaz kullanımıyla, kutudan çıkar çıkmaz kurulabiliyor. Kablosuz bir ağın bulunmaması durumunda dahi, Wi-Fi direct kullanıcılara mobil cihazlardan doğrudan yazıcıya bağlanma imkânını tanıyor.
HP All-in-One Printer Remote uygulamasıyla kullanıcılar mobil cihazları üzerinden e-postaya ya da bulut depolama servisine tarama işlerini çabucak gönderebiliyorlar. AirPrint™ kullanarak iPhone® ve iPad® gibi çeşitli cihazlardan ya da Android™, Windows® 8, Windows® 10, ve Google™ Chrome™ işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlerden kolaylıkla baskı alabiliyorlar.

Yeni HP DeskJet GT 5810 çok fonksiyonlu yazıcı, kablosuz kapasitesi dışında HP Deskjet GT 5820 çok fonksiyonlu yazıcıyla aynı işlevleri sunuyor.
Ürüne erişim ve fiyat


HP Deskjet GT 5820 All-in-One: Kasım ayından itibaren 699 TL'den başlayan fiyatlarla Vatan Bilgisayar mağazalarında satışta olacak.
HP Deskjet GT 5810 All-in-One: Kasım ayından itibaren 599 TL'den başlayan fiyatlarla Vatan Bilgisayar mağazalarında satışta olacak.
HP GT51 Siyah ve HP GT52 Renkli Orijinal Mürekkep Kartuş Şişeleri Kasım sonu itibariyle 32 TL'den başlayan fiyatlarla Vatan Bilgisayar mağazalarında satışta olacak.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 ön incelemesi







Nvidia'nın yeni 1000 serisi ekran kartlarına Asus'un yorumu dikkatimizi çekti. Tasarımdan performansına kadar güçlü bir deneyim sunan ASUS ROG Strix GTX 1060 toplamda üç adet fan soğutması ile de üstün soğutma sağlıyor.

GTX 1060'a Asus'un yorumu

Oyuncular için üretilen Republic of Gamers (ROG)altındaki ürünleri en yüksek performans, overclock işleri yapanlar için en seçkin bileşenler ve yüksek kalitede üretim süreçlerini barındıran ürünler olarak dikkat çekiyorlar. Buna sonuna kadar katıldığımız gibi, Asus uzun zamandır varsayılan ekran kartı tasarımlarına tepkili bir şirket olarak biliniyordu. Daha ileri bileşenler ile referans tasarımı ilerletip ortaya çıkan ürünler arasına Nvidia'nın GeForce GTX 1060 yongasını taşıyan bu ekran kartı da eklenmiş oldu.

Fabrika ayarı 1645 MHz'den 1873 MHz'e çekilen kart size en zorlu oyunlarda fark edilebilir bir güç sunuyor. Aynı zamanda 1280 adet CUDA çekirdeğine sahip olan ekran kartı, 6 GB GDDR5video belleği ile geliyor. 192 bitlik bellek veriyoluna sahip olduğu için oyunlarda yüksek miktarlarda keskinlik, yumuşatma gibi özellikleri gönül rahatlığı ile açabilirsiniz. Tüm bu teknik özelliklere ve performansa rağmen, Nvidia'nın düşük güç tüketen işlemci serisi ile yalnızca bir tane 8'li güç girişine ihtiyaç duyuluyor.




"Gelelim soğutmaya"

Bu ekran kartının soğutucusu oldukça sessiz. Zaten görsellerden de gördüğünüz üzere toplamda üç adet dev fan entegrenin üzerine yerleştirilmiş. İkinci slotu kapatan soğutucu tasarımı kart boyunca uzanan dev bir ısı emicisi ile güçlendirilmiş. Bu dev ısı emicisinin üzerinde bulunan fanlar, ses çıkartmadığı gibi mükemmel bir soğutma sağlıyor. Normalde tavsiye olarak minimum iki fan seçmenizi öneriyoruz ancak üç adet fan hayli hayli soğutmayı götürecektir.



Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 800x558px.


4 iğneli bağlantıya sahip olan bu fanların hızları çok iyi şekilde kontrol edilerek sessizlik temin edilebiliyor. Kasa modifikasyonu yapanlar için bu kartın üzerinde bulunan Aura RGBışıklandırma sistemini de çok seveceklerinin altını çizelim. Farklı modlarda çalışabilen ışıklandırma sistemi, milyonlarca ses ve altı farklı efekt sunuyor. GPU Tweak II yazılımı sayesinde de en iyi performansı alabilmek için ekran kartının yanında veriliyor.






Asus ROG Strix GTX 1060 alınır mı ?

Eğer yakın zamanlarda şöyle 3K arası bir PC toplamayı düşünüyorsanız Asus'un ROG Strix GTX 1060 ekran kartı modelini tercih edebilirsiniz. Şuanda GTX 1060 serisinin en performanslı modelini ele aldığımız gibi, sonuçlar oyuncuları gerçekten tatmin ediyor.

Ekran kartının şuanda piyasa satış fiyatı 1500 TL ve civarlarında seyrediyor. Tabii ki her zaman farklı alternatifler mevcuttur. Ancak gerek üç fanlı soğutması, gerek performansı, gerekse de AURA RGB modu ile tam bir şaheser!



Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 800x450px.


Teknik özellikler


ASUS ROG Strix GTX 1060



Üretici Firma
Nvidia


Versiyon
ASUS


Model
ROG Strix GTX 1060


Çıkış Tarihi
Şubat 2016


Boyutlar
11.73 x 5.28 x 1.57 mm


Veri Standartı
PCI Express 3.0


OpenGL Sürümü
OpenGL®4.5


Bellek
6 GB GDDR5


CUDA Çekirdeği
1280


Bellek Hızı
8208 MHz


Bellek Arayüzü
192-bit


Maksimum Çözünürlük
7680 x 4320 px


Power
1 x 8-pin


Arayüz
1x DVI, 2x HDMI, 2x Display Port


HDCP Desteği
Mevcut


Saat Hızı
1873 MHz


Yurtdışı Satış Fiyatı
309 Dolar


Türkiye Satış Fiyatı
1500 TL
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
UEFI hakkında kafanızda oluşan soru işaretlerini giderecek 10 önemli detayı bu yazıda anlatıyoruz.

Bilgisayarlarla işi olan herkes son yıllarda UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) tabirini birçok defa duymuştur. Ancak herkes UEFI’nin tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor.

Artık BIOS yok, UEFI var

BIOS (basic input/output system), uzun yıllar boyunca bilgisayarlarımızın temelinde yer aldı. Ancak 30 yıldır işletim sistemi ile donanımlar arasında köprü görevi gören BIOS, artık yaşlandı. Üstelik BIOS bazı kabul edilemeyecek sınırlamalara sahip. BIOS’un yerini alması için tasarlanan UEFI, bilgisayar teknolojilerini uzun süre destekleyecek modern bir altyapıya sahip.

UEFI daha iyi disk desteği sunuyor

UEFI sayesinde yıllardır sahip olduğumuz DOS tarzı master boot record (MBR) standardını geride bırakıp, daha modern GUID partition table (GPT) standardına geçiş yaptık. Her ne kadar 32-bit Windows gibi bazı işletim sistemleri GPT ile boot etmeyi desteklemese de, GPT’nin dev boyutlarda sabit diskleri desteklemesi bu açığı kolayca kapatıyor.

Apple UEFI kullanıyor

Apple, uzun süredir Mac cihazlarında UEFI kullanıyor. UEFI’nin Windows kullanıcılarının hayatına yeni yeni girdiği yıllarda dahi çoğu Mac kullanıcısı farkında olmadan UEFI tabanlı sistemler kullanıyordu. Hatta Apple’ın UEFI standardını benimsemesinin sebebinin, Mac cihazlara Windows kurulumunu engellemek olduğuna dair şehir efsaneleri doğmuştu.

Sanal makineleri bir sonraki aşamaya taşıyor

UEFI yazılımının sanal makineler ile kullanılabilmesi, çalışması için UEFI gereksinimi bulunan işletim sistemlerinin sanal makineler içinde çalıştırılmasına olanak sağlıyor. UEFI ve sanallaştırma teknolojisinin en önemli kazanımı ise, sanal makinelerde OS X çalıştırmak olsa gerek.

Bootloader ihtiyacını ortadan kaldırıyor

Geleneksel olarak boot seçenekleri arasında seçim yapma işlemi işletim sistemine düşüyordu. UEFI bu görevi üzerine alarak işletim sisteminde bootloader sebebi ile yaşanabilecek kritik sorunların önüne geçiyor.

BIOS ile birlikte kullanılabilir

UEFI her ne kadar BIOS’un yerini alması için tasarlanmış olsa da, BIOS ile birlikte kullanılarak, işletim sistemi ile BIOS arasında bir köprü görevi görebilir.

BIOS alternatifleri ile birlikte kullanılabilir

UEFI, BIOS görevi gören yazılım ile işletim sistemi arasında soyutlayıcı bir katman görevi görebilir. Yani bir üretici, standart BIOS yerine kendi alternatifini kullanıp üzerine UEFI katmanını oturtabilir. Bu sayede UEFI destekli işletim sistemlerini kullanmaya devam edebilir.

Geniş endüstri desteğine sahip

Apple, Microsoft, Intel, AMD gibi endüstri devleri ve pek çok anakart üreticisi artık tamamen UEFI destekli çalışıyor. Yani UEFI’nin önümüzdeki dönemde genel standart olacağını görebiliyoruz.

Günlük kullanımınız etkilenmiyor

Eğer gömülü sistemlerle çalışan bir mühendis veya IT uzmanı değilseniz, UEFI veya BIOS kullanımı günlük hayatınızı pek etkilemeyecektir.

Sürücü dağıtımı kolaylaştı

UEFI standardının cihaz hedefleme desteği sayesinde artık donanım geliştiricileri sürücüleri farklı platformlar için yeniden yazmak yerine sadece bir defa yazıp dağıtabiliyor. Windows 8’in hem x64, hem de ARM mimarisinde çalışması, sürücülerin cihaz hedefleme desteğinin ne kadar kolaylık sağladığını göstermişti.

--------------------

AMD, yakında çıkacak Zen işlemcilerini 13 Aralık’ta özel bir önizleme etkinliğiyle tanıtacağını resmi olarak açıkladı.

New Horizon adlı etkinlik, aynı zamanda canlı olarak yayınlanacak. AMD, bu etkinlikte yeni yongaların ilk defa tam anlamıyla görücüye çıkacağını duyurdu. Bu da, Zen CPU’nun neler yapabileceğini gerçek anlamda görebilmemizi sağlayacak demoların yapılacağı anlamına geliyor.

Zen, uzun bir zaman sonra AMD’nin büyük bir merakla beklenen ürünlerinden biri haline geldi. Beş yıl önce Bulldozer mimarisinin çıkmasından sonra gelen Zen ailesi, üst düzey CPU pazarında yarışmak için şirketin ilk girişimi. Zen, birçok açıdan AMD için yeni bir adım anlamına geliyor.

AMD’nin eşzamanlı çoklu iş parçacığı özelliğine sahip ilk mimarisi bu. Aynı zamanda AMD’nin, orijinal Athlon’un çıkmasından bu yana on yılı aşkın bir süredir Intel ile paralellik gösteren bir üretim teknolojisine sahip ilk ürün ailesi Zen olacak.

Zen’in gelişi, 2000’li yılların başından bu yana ilk kez, Intel’in üretim teknolojisindeki avantajı nedeniyle AMD’nin işlemcilerinde doğal bir dezavantaja sahip olmayacağı anlamına geliyor. Mimari açıdan bakıldığında Zen, başarılı bir işlemci mimarı olan Jim Keller tarafından baştan sona yenilenmiş temiz bir tasarıma sahip.

Orijinal Athlon XP ve Athlon 64 işlemcilerini tasarlarken çok önemli bir rol oynayan bir mühendis Jim Keller. Şirket tarihindeki en rekabetçi CPU modelleri bunlardı. Zen, AMD’nin en büyük uzun vadeli teknolojik yatırımı ve bugüne kadar şirketin en büyük mühendislik çalışmalarından biri olacak.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Oyuncular en çok hangi ekran kartını kullanıyor?

Valve, Steam üzerinde en çok kullanılan ekran kartını açıkladı. Nvidia ile AMD rekabetindeki son durum bu veriler ile gözler önüne seriliyor.




Steam üzerinde Kasım ayına ait oyuncuların kullanmış olduğu donanım ve yazılım bilgilerini toplayan Valve, en çok kullanılan ekran kartının belli olmasını sağladı. NVIDIA ile AMD arasında devam eden ekran kartı savaşlarında, son yıllarda NVIDIA GTX 9xx ve 1xxx serisi ile satış rakamlarında farkı açmayı başarmıştı. Valve'ın açıkladığı liste de bu savaşın galibinin açık ara NVIDIA olduğunu gözler önüne seriyor.

Kasım ayı itibari ile oyuncuların %5.09'u NVIDIA GeForce GTX 970 kullanıyor. GTX 970'i %3.77 oran ile NVIDIA GeForce GTX 960 izliyor. Üçüncü sırada %3.47 ile NVIDIA GeForce GTX 750 Ti, dördüncü sırada %2.53 ile Intel HD Graphics 4000 ve beşinci sırada %2.11 ile Intel Haswell yer alıyor.
AMD ise listenin ortalarına doğru kendine sıra bulabiliyor. AMD'nin en çok kullanılan ekran kartı %1.24 ile AMD Radeon HD 7900 Series oluyor.

AMD'nin en yeni ekran kartı AMD Radeon RX 480 %0.37 kullanım oranına sahipken, NVIDIA'nın yeni 1xxxxserisinde durum daha farklı.
NVIDIA GeForce GTX 1080 %0.86, NVIDIA GeForce GTX 1070 %1.59 ve NVIDIA GeForce GTX 1060 %1.53'lük bir kullanıma sahip.
AMD'nin uygun fiyata yüksek performan sunan RX 4xx serisinin ilerleyen aylarda kullanım oranının artacağı ve orta segmentte NVIDIA'nın önüne geçeceği düşünülüyor.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
AMD AM4 X370 Zen anakartlar 13 Aralık’taki New Horizon etkinliğinde tanıtılacak.

AMD’nin, üst düzey AM4 X370 anakartlarından bazılarını 13 Aralıkta tanıtmayı planladığı ifade ediliyor. Yeni anakartlar, şirketin New Horizon olarak adlandırdığı özel bir Zen ilk bakış etkinliğinde tanıtılacak.

Bazı anakart üreticileri, 13 Aralık’ta ilk kez X370 yongasetli ve AM4 soketli, Zen uyumlu anakartlarını tanıtacak. Ayrıca, etkinlikte yeni AM4 uyumlu CPU soğutucularının da tanıtılacağı söyleniyor. New Horizon etkinliği, meraklı fan kitlesiyle birlikte canlı olarak yayınlanacak.

AMD’nin yeni masaüstü AM4 platformu, üç farklı yongasetini temel alan üç farklı aile içeriyor. Giriş seviyesi A320 yongaseti, orta seviye B350 yongaseti ve üst seviye X370 yongaseti. Yeni yongasetleri, ilk kez şirketin üst seviye masaüstü platformuna dahili M.2 bağlantısı, PCI-E gen 3, DDR4 bellek, USB 3.1 Gen2, NVMe ve SATA Express desteği getiriyor.

X370 yongaseti, beklentisi yüksek kullanıcılar için tasarlanmış ve sunduğu özelliklerle ilgili bildiklerimiz bunu açık bir şekilde gösteriyor. Çok sayıda sızıntı sayesinde, AM4 X370 anakartların CPU ve RAM overclock özelliğini, CrossFire ve SLI Multi-GPU kurulumlarını destekleyeceğini biliyoruz. Ayrıca yeni yongaseti, çift, üçlü ve dörtlü GPU kurulumları için iki adet tam x16 PCIe Gen3 hat (lane) veya dört adet x8 PCIe Gen3 hattı doğal olarak destekliyor.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
MSI, yeni nesil Z270 SLI PLUS ve Z270 SLI anakartlarını Facebook sayfasında sergiledi.

MSI, Z270 Express yongaseti tabanlı yeni nesil anakartlarından iki tanesini Facebook sayfasında sergiledi. Yeni anakartlar, çok sayıda yeni özellikle birlikte geliyor. Her iki ürün Z270 PCH’yi temel alıyor ve Pro serisi altında listeleniyor. Yeni nesil Pro serisi anakartlar ya tamamen siyah, ya da siyah-beyaz renklere sahip.

MSI Z270 SLI PLUS Anakart

MSI Z270 SLI Plus, iki büyük soğutucu ile soğutulan 10 fazlı PWM beslemesine sahip. LGA 1151 soketi sekiz pinli bir konektörden, anakart ise 24 pinli ATX konektörden güç alıyor.

Anakart, standart ATX form faktörüne sahip ve MSI’ın DDR4 Boost özelliğini destekleyen dört adet DIMM yuvasına sahip. Bu, anakartın XMP profilleri ile bellekleri çalıştırmasına olanak tanıyor. Dört DIMM yuvasının hepsi, çok sayıda 200 serisi anakartta da gördüğümüz yeni bir özellik olan metal korumaya sahip.

PCI-e veriyolu üzerinde çalışan üç PCI-e 3.0 x16 (x16 / x8 / x8), üç PCI-e 3.0 x1 ve iki Turbo M.2 yuvası gibi çok sayıda genişletme yuvası anakart üzerinde mevcut. Depolama seçenekleri arasında 6 adet SATA3 yuvası ve çift USB 3.0 ön panel bağlantı noktası bulunuyor.

Anakart, yüksek ses kalitesi için en yeni Audio Boost paneliyle birlikte geliyor ve G/Ç paneli, güzel bir siyah beyaz kapakla kaplanmış. PRO serisi, çoğunlukla fiyat-performansa önem veren kullanıcılara hitap etmiştir. Dolayısıyla bu anakart 200 dolar civarında bir fiyata sahip olabilir.

MSI Z270 SLI Anakart

Tanıtılan ikinci anakart ise daha basit bir model olan MSI Z270 SLI. PRO modeline benzer bir tasarıma sahip anakart tamamen siyah renkte sunuluyor. İşlemci soketi tek bir sekiz pinli konektörden beslenen 10 fazlı bir PWM’den güç alıyor.

Anakart, standart ATX form faktörüne sahip ve MSI’ın DDR4 Boost özelliğini destekleyen dört adet DIMM yuvasına sahip. Bu da anakartın XMP profilleri ile bellek çalıştırmasına olanak tanıyor.

Anakart üzerinde sunulan en önemli genişletme yuvaları ise PCI-e veri yolu üzerinde çalışan üç PCI-e 3.0 x16 (x16 / x8 / x8), üç PCI-e 3.0 x1 ve iki Turbo M.2 yuvası. Depolama seçenekleri arasında 6 SATA3 yuvası ve çift USB 3.0 ön panel bağlantı noktası bulunuyor.

Bu model de Audio Boost paneliyle birlikte geliyor ve G/Ç paneli siyah kapakla kaplanmış. Bu anakartın tahmini fiyatı ise 150 dolar veya altında olabilir.

msi

--------------------

SSD pazarında arzın azalmasıyla birlikte fiyatların da küresel olarak yükselmesi bekleniyor.

Yakın zamanda bir SSD almayı düşünüyorsanız, acele etmenizde fayda olabilir. Analistlere göre, teknoloji değişimi ve artan talebe bağlı olarak, NAND fiyatlarının önümüzdeki yılın başında artması bekleniyor.

NAND yonga gelirleri, bu yılın üçüncü çeyreğinde artan talebe bağlı olarak zaten yüzde 19,6 oranında arttı. DRAMeXchange’in araştırma direktörü Sean Yang, yıl sonuna yaklaştığımızda gelirlerin daha da artacağını ve önümüzdeki yılın başında fiyatların da artacağını ifade etti.

Arzdaki daralmanın bir kısmı eski, daha az yoğun 2D NAND’den 3D NAND’e geçişe bağlı. Bu da flash bellek kullanan akıllı telefonlar, PC’ler ve diğer dijital cihazlara olan talebin sürekli arttığı bir dönemde, kısa sürede arzın azalması ve fiyatların artması anlamına geliyor.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Bilgisayar kullanan birçok insan fare kullanımının avantajlarını tam olarak kullanmıyor. Aşağıda fare kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz 10 ipucu ve sır bulabilirsiniz. Bu şekilde fare ile yapabileceklerinizin potansiyelini arttırabilir ve daha verimli çalışabilirsiniz.



Shift Tuşu ve Fare Tıklaması

Birçok yazı düzenleyicisi fare kullanarak tüm yazıyı veya bir bölümünü kolaylıkla seçim yapmanıza izin verir. Bunu yapmak için seçime başlanılan yere tıklamanız ve daha sonra shift tuşu ile birlikte seçimin biteceği yere tıklamanız yeterlidir. Bu şekilde inanın çok daha rahat ve eksiksiz seçim yapabilirsiniz.
Bonus İpucu: Seçim yaparken Alt tuşuna basarak harikalar yaratabilirsiniz.
Fare Tekerleğini Tam Olarak Kullanımı

Hepimizin en çok kullandığı tuşlardan bir tanesi fare tekerleği. Sayfalarda aşağı yukarı gezinmek için kullanıyoruz. Peki fare tekerleği sadece aşağı yukarı kaydırma için mi? Aşağıdakiler fare tekerleğiyle yapabileceğiniz şeylerden sadece birkaçı.

Fare tekerleği sadece bir tekerlek değil, bir buton olarak da kullanılabilir. Tekerlek üzerine basarsanız 3. bir mouse butonunuz olur. Bu tuş ile linklerin üzerine tıkladığınızda ayrı sekmede açmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca açık olan sekmelerin üstüne fare tekerleği ile tıklayarak sekmeyi kapatabilirsiniz.
Ctrl tuşu basılı haldeyken fare tekerleğini kaydırarak internet sayfalarına, world belgelerine vs. zoom yapabilirsiniz.
Bazı fare tekerlekleri sağa sola çekilerek geri ve ileri şeklinde kullanılabilir.
Fare tekerleğini sayfanın boş bir alanına tıklayarak gezinme yardımcısını çıkarabilir ve fare sürüklemesi ile sayfa kaydırımı yapabilirsiiniz.

Çift ve 3 Tık ile Seçim Yapma

Herhangi bir kelimeye çift tıklayarak o kelimeyi seçebilirsiniz. Eğer tüm cümleyi veya paragrafı seçmek istiyorsanız 3 kere tıklamanız yetecektir.
İpucu: Eğer çift tıktan sonra fareyi sürüklerseniz seçimi kelime kelime yapacaktır.
Sağ Fare Tuşu Kullanımı

Seçim yaptığınız nesneye sağ tıklayarak sağ tıklama menüsünü açabilir ve tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Örneğin bir dosyaya veya yazıya seçili haldeyken sağ tık yaparsanız onu kopyalayabilir ve istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.
İpucu: Bir dosyaya veya yazıya seçili haldeyken sağ tık ile sürüklerseniz tuşu bıraktığınız an sağ tık menüsü açılacak ve kopylama gibi işlemler yapabileceksiniz. Bu şekilde önce kopyala sonra yapıştır işlemini tek işleme düşürerek zaman kazanabilirsiniz.
İpucu: Tarayıcılarda linklerin üzerine ctrl tuşu basılıyken tıklarsanız o linki ayrı sekmede açacaktır.

--------------------

Ctrl Tuşu İle Tıklayarak Seçim Yapın

Ctrl tuşu basılı haldeyken sol tık ile seçim yaparsanız çoklu seçim yapabilirsiniz. Örneğin masaüstünde kullanmadığını kısayolları ctrl tuşu ile birlikte tıklayarak seçebilir ve silebilirsiniz. Veya aşağıdaki gibi bir menüden çoklu seçim yapabilirsiniz.
Beni SeçBeni SeçBeni SeçBeni SeçBeni SeçBeni SeçBeni SeçBeni SeçYukardaki örnekte deneme yapabililirsiniz.
Fare Yan Tuşlarını Kullanın

Yeni farelerin birçoğunun yan tuşları bulunmaktadır. Bu tuşlar program kullanarak istediğiniz her şeyi yapabilir fakat varsayılan olarak soldaki tuş geri, sağdaki tuş da ileri görevini görecektir. Bu şekilde internette gezinti çok daha hoş olacaktır. Sonuçta her geri gidişte fareyi tarayıcının en üstüne sürükleyip geri butonuna basmak zorunda kalmayacaksınız.
Düğmeye Git Özelliğini Kullanın

Düğmeye git özelliği ile açılan mesaj pencerelerinde fare imlecinin Tamam düğmesinin üzerinde otomatik olarak çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde örneğin bir dosya silerken onay kutusuna fare imlecini çekmek zorunda kalmayacaksınız.
Düğmeye Git özelliğini açmak için;

Denetim Masasını Açın
Fare Özelliklerini Açın
Fare Seçenekleri Sekmesine gelin
Düğmeye Git yazısının altındaki seçeneği tıklayın.
Ve Tamam diyin.

İpucu: Bu özelliği ayarlarken diğer fare seçeneklerine de göz atmanızı öneririz. Örneğin fare imlecinin hızını arttırabilir ve daha verimli çalışabilirsiniz.
Fare Kullanarak Pencereleri Kontrol Edin

Pencerenin en üstündeki mavi kısma çift tıklayarak tam ekran yapabilirsiniz. Veya tam ekran ise küçültebilirsiniz. Ayrıca pencerenin sol üst köşesindeki ikona çift tıklayarak kapatabilirsiniz.
Fare Tuşlarını Ayarlayın

Son olarak, eğer ikiden fazla fare tuşunuz varsa fareniz ile birlikte gelen yazılımı yükleyerek her tuşa farklı bir görev atayabilir ve çok daha verimli çalışabilirsiniz. Örneğin fare tekerleğinin sağ-sol tuşunu ileri-geri olarak kullanmayacaksanız daha sık kullandığınız bir görev atayabilirsiniz. Mesela açık pencereler arasında geçiş yapma gibi veya hesap makinesi açmak gibi.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
SSD’ye terfi etmek için 10 neden

SSD’nin mekanik sabit diskler karşısındaki üstünlüklerini duyduktan sonra terfi için kolları sıvayabilirsiniz.
GEÇTİĞİMİZ birkaç yıla bakıldığında SSD (Solid State Disk) teknolojisi vitrinleri süslemenin ötesine pek geçemedi. Fakat 2008’le birlikte fiyatlar biraz olsun “alınabilir” seviyelere inmeye başladı. Elbette depolama kapasitesi açısından sabit disklerin halen belirgin bir üstünlüğü var; ancak SSD’ler de söz konusu fiyat karşılığında oldukça çarpıcı özellikler sunuyorlar. Önümüzdeki yıllarda fiyatların daha da düşeceğini ve birçok kullanıcının SSD’ye terfi edeceğini umuyoruz. Hatta geçtiğimiz yıl birkaç üretici, dizüstü bilgisayarlarında SSD alternatifini de seçenekler arasına dahil etmişti. Şimdi SSD teknolojisinin avantajlarına bir bakalım.
1. Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez. Mobil cihazlarda kullanılabilmek adına sabit disklerde boyutlar 3.5 inçten 2.5 ince, hatta 1.8 ince kadar indirilebilir. Müzik çalarlardaysa 1 inç boyuta ulaşmış sabit disklerle karşılaşabilmek mümkündür. Sabit disklerde boyut azaldıkça hassaslık artar. SSD’lerde ise boyutla hassasiyet arasında bir orantı yoktur; SSD’ler her koşulda daha sağlamdır.
2. Sabit diskler dikey kayıt teknolojisinin günden güne geliştirilmesiyle sürekli olarak daha yüksek kapasitelerle kullanıcıların karşısına geliyor. Günümüzde SSD’lerin aynı hacimdeki sabit disklere göre bariz bir kapasite avantajı var. Yeni dedikodulara göre farkın önümüzdeki günlerde yine SSD lehine olması bekleniyor.
3. Sabit disklerin mekanik bileşenlere sahip olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Modeline göre 4200, 5400 ya da 7200 devirle dönen disklerin 10.000 ve 15.000 devirli uç modelleri de var. Dönüş hızı ve plaka sayısının fazlalığına göre sıcaklık yer yer 60 dereceye kadar ulaşabiliyor. SSD’lerse düşük gerilim ihtiyaçları ve mekanik aksam içermemeleri nedeniyle neredeyse hiç ısınmazlar.
4. Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 700 gram ağırlığa ulaşabilmekte. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen 2.5 inç yapısındaki disklerse 100 ile 120 gram arasında değişen ağırlıklara sahipler. Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse üçte bir ağırlığa sahiptir.
5. Dizüstü bilgisayar sabit diskleri uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır. Dizüstü bilgisayar diskleri özellikle okuma/yazma ve rastgele arama yaparken ciddi anlamda enerji tüketir. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarlarda SSD tercih etmek batarya ile çalışma süresini de olumlu etkiler.


6. Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir. Okuma ve yazma işlemleri sırasında kafa disk yüzeyi üzerinde hareket eder ve çeşitli temaslarda bulunur. Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz.
7. SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 140-150 MB seviyesindedir. Söz konusu değere masaüstü bilgisayar disklerinden üç tanesinin RAID 0 performansıyla anca ulaşılabilir.
8. Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir. Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.
9. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda IDE arabirimi artık çağdışı kaldı. Her iki platform için de sabit diskler artık SATA olarak üretiliyor. Yine de IDE olarak tek tük bazı alternatiflerle karşılaşabilmek mümkün. SSD’lerde tüm modellerde –özel olan birkaç alternatif dışında- bağlantı seçeneği SATA. Kimi modellerde SATA’nın yanı sıra USB 2.0 bağlantısını görebilmek de mümkün oluyor.
10. Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar anakartlarındaki PCI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar. SSD teknolojinin tek dezavantajı biraz yüksek olan fiyatı. İçerisinde bulunduğumuz yıl fiyatların çok daha makul seviyeye geleceğini umuyoruz.

--------------------

AMD yarın Radeon ekran kartları için büyük bir sürücü güncellemesi yayınlayacak, detayları ise bugün internete sızdı.

AMD, yaklaşık bir sene önce Radeon ekran kartları için sürücü yazılımını “Radeon Software Crimson Edition” adıyla esaslı bir şekilde elden geçirerek güncellemişti. Aynı zamanda, her yıl yeni özellikler sunan önemli bir güncelleme yayınlanacağı da duyurulmuştu.

AMD, 8 Aralık 2016’da büyük bir Radeon sürücü güncellemesi yayınlayacağını açıkladı. Bu seferki sürücünün adı “Radeon Software Crimson ReLive Edition”. AMD, sürücü hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak bu bilgiler internete şimdiden sızmış durumda.

Yeni sürücünün, önemli hata düzeltmelerin yanı sıra, Radeon ekran kartları için daha yüksek enerji verimliliği ve yeni streaming seçenekleri sunacağı ifade ediliyor. Ayrıca, yeni ekran kartları için de %8’e varan oranlarda hız artışları mümkün görünüyor.
 

Mehmetkarahanlı

0
Özel Üye
19 Haz 2016
8,533
146
63
Oyunculara özel olarak üretilen klavye serilerine her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Son adaylardan olan Logitech G810 Orion oyunculara mekanik kavramını baştan yazmak için önemli adaylardan bir tanesi. Yine alışageldiğimiz Logitech tasarımı ve RGB switchler bu klavyede ön plana çıkıyor.

Logitech Japon firması olan Omron ile birlikte geliştirmiş olduğu Romer-G isimli tuş sistemini G810 Orionmodeline entegre etmiş durumda. G910 modeline göre teknik özellikleri biraz kırpılmış olan bu klavye, daha sade bir yapıya sahip. Fakat temel fonksiyonlardan hiçbir şey kaybetmemiş diyebilirim. Bir kere Romer-G sistemi sadece 45 gramlık bir kuvvet ile basılabilen tuşlar olduğu için oyun oynarken çok rahat ve ekstra çabaya gerek kalmadan kullanılabiliyor.





Bunların yanı sıra tepkimesi ise gerçekten mükemmel. Zaten Romer-G sisteminin böylesine bir artısı bulunuyor. Öte yandan klavyelerde aynı anda birden fazla tuşa basıldığında atlama yapma özelliği bulunur bilirsiniz. G810 için bu sayı 27 tuşa kadar yükseltilmiş. Yani siz klavyeden 27 tane tuşa aynı anda basarsanız hepsini algılıyor. Artık bunu el, ayak, ağız veya burun kullanarak mı yaparsınız bilinmez ama mükemmel bir artı.





Klavyenin RGB fonksiyonları istediğiniz gibi arayüzden renklendirilebiliyor. İsterseniz tek tek her tuşa farklı bir renk atayabilmeniz mümkün. Fakat "amaan kim uğraşacak onunla" diyorsanız, kendi dahilinde bulunan pek çok renk skalası otomatik olarak değişebiliyor. Bu konuda ise bilgisayarınıza yükleyeceğiniz uygulama sayesinde çok daha geniş bir yelpazade yapılandırabilmek mümkün.





Bir de medya tuşlarından bahsedelim; aramış olduğunuz butonlar yine Logitech klavyelerinde olduğu gibi sağ üst köşeye konumlandırılmış. Öte yandan sonsuz döngüye sahip bir ses tekerleğinin olduğunu belirtmemde fayda var. Yine Logitech Gaming Software arayüzüne bağlanarak makro tuş atamaları yapılabiliyor.






Alınır mı ?

Logitech G810 Orion klavyesi tam bir gamer model. Ancak şuanda piyasa satış fiyatı 530 TL'den başlıyor. Bu fiyata farklı modellerden bizim incelemiş olduğumuz Logitech G213 Prodigy modeli örnek verilebilir. Videosuna göz atmak isterseniz ahanda hemen aşağıda..

Sonuç olarak bu model ucuz bir ürün olmadığı gibi, mekanik klavyeler bazında pahalı. Ancak rakiplerinden de aşağı kalır bir yanı yok dostlar. Işık geçişleri, makro atamaları ve arayüz yazılımı kusursuz. Medya kontrol tuşları da bir o biçim rahatlık sağlıyor. Romer-Gteknolojisinin başarısı da bu ürünü "alınabilir" skalasına yerleştiriyor.
 
Üst