Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Plastik atıklar için çözüm bakterilerden geldi!

kaptan-8

0
Moderator
10 Ocak 2018
7,520
22,576
113
Adana
Plastikler, Dünya için hem bir nimet hem de adeta çok kötü bir silah olarak varlığını sürdürüyor. Ancak son zamanlarda üretilen ve atık olan plastik miktarı bazı ciddi çevresel zararları beraberinde getirdi. Bunun üzerine, araştırmacılar bu soruna ideal çözümü bulmuş gibi görünüyor. Plastik atıklar için çözüm bakterilerden geldi!

1603584177915.png
Plastik atıkları günler içinde yiyebilen bakteriler geliştiriliyor
Plastiği birkaç gün içinde potansiyel olarak bozabilen bir plastik yiyen enzim kokteyli yarattılar ve bu, tipik olarak parçalanması yüzlerce yıl süren bir olay olarak kayıtlara geçti. Enzim karışımı, PETaz ve MHETaz içermektedir. Ideonella Sakaiensis adı verilen plastik PET (genellikle plastik şişelerde bulunur) ile beslenen bir bakteri türü tarafından geliştirilmiştir. 2018’de plastik üzerinde yanlışlıkla ilk enzimi yaratanlar da aynı bilim adamları oldu. Bununla birlikte, ilk enzim işleminde hala daha yavaştı.

plastik-atiklar-icin-cozum-bakterilerden-geldi-1.jpg

Araştırmacılardan oluşan ekip, süreci hızlandırabilecekleri çeşitli yollar üzerinde deneyler yaptı ve böyle bir yaklaşım, bir çeşit kokteyl oluşturmak için bir enzim karışımını birleştirmekti. PET’e ek olarak enzim, bira şişelerinde bulunan PEF veya polieten furoatın parçalanmasına da yardımcı olabilir.

Ne yazık ki, bunlar çürüyebilen yalnızca iki plastik türüdür. Ancak araştırmacılar, bu boşluğu kapatmak için diğer enzimlerle farklı seçenekler oluşturmaya çalışıyorlar.

shiftdelete.net
 
Üst