Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Trafikteki cep telefonu kullanımını kameralarla tespit ediyor.

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,010
12,242
113
ALMANYA
Trafik kurallarının ihlal edilmesi, tüm dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi. Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucunda da her yıl, dünya genelinde pek çok insan hayatını kaybediyor. Hal böyle olunca da hükümetler, trafikte daha caydırıcı önlemler almak durumunda kalıyorlar.

Trafik kurallarıyla ilgili dünyada bir ilki gerçekleştiren ülke ise Avustralya oldu. Avustralya, bu yıl içinde, dünyanın ilk cep telefonu algılayan kamera sistemini devreye sokacak. 88 milyon dolara mal olacak olan bu sistem, ilk olarak bir eyalette denenecek, ardından da ülke geneline yayılacak. Avustralya, bu yeni sistemle birlikte araç kullanımı sırasında cep telefonuyla uğraşma dönemini kapatmayı hedefliyor.

8e0abdd766734908293a72e1171e878264da5f97.jpeg

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avustralya Ulaştırma Bakanı Andrew Constance, cep telefonu algılayan kamera sisteminin hız algılama sistemlerinden farklı bir şekilde çalışacağını, bulunduğu bölgelerde herhangi bir uyarının olmayacağını açıkladı. Yani sürücüler, cep telefonuyla kameralara her an yakalanma korkusuyla hareket etmek zorunda kalacaklar.

Constance’ın açıklamalarına göre cep telefonu algılama sistemiyle yapılan denemeler sırasında 8.5 milyon araç bu sistemin olduğu bölgelerden geçmiş durumda. Constance, sistemin daha şimdiden araç kullanımı sırasında cep telefonuyla oynayan yüz binden fazla şoförü tespit ettiğini açıkladı. Sistemin 2023 yılına kadar 135 milyon aracı denetlemesi hedefleniyor.

2f8725e8203801e01e21cd2c85c82a1bd0d8065a.jpeg


Sistemin geliştiriciliğini yapan şirket yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda bu sistemin hem hareketli hem de hareketsiz versiyonlarının olacağını açıkladı. Yetkililerin açıklamalarına göre bu sistem, gece veya gündüz fark etmeden bütün hava koşullarında çalışabiliyor. Sistemde kullanılan yüksek çözünürlüklü kameralar, araçların ön kısımlarına odaklanıyor ve bu sayede telefon kullanımının olup olmadığını tespit ediyor. Trafikte cep telefonu kullanıldığının tespitinde ise kameradan alınan görüntüler otomatik olarak merkeze aktarılıyor ve trafik cezası kesiliyor. Sistem cep telefonu algılama işlemi için yapay zeka teknolojilerinden faydalanıyor.

Sistemin hayata geçmesi ile birlikte trafikteki şoförler, her an trafik cezası yeme korkusu yaşayacaklar. Üstelik Avustralya'da araç kullanırken cep telefonuyla oynamanın cezası, 344 Avustralya doları (yaklaşık 1.350 TL). Bakalım bu sistem, Avustralyalı şoförler için gerçekten caydırıcı olacak mı?
 
Üst