- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

Gelmesini sabırsızlıkla beklediğim yeni teknolojimiz VDSL. Rahat bir şekilde kullanıma sunulur sunulmaz apartmandaki diğer komşuların aklına girip bu muhteşem hızla tanışmayı umuyorum Biraz bahsedelim bu vdslden şimdi.
Very high data rate DSL çok yüksek hızlar vaat eden gelişen bir teknolojidir.
VDSL (Very High-bit-rate Digital Subscriber Line) ADSL e çok benzeyen bu DSL teknolojisi, Telefon ve ISDN servislerinin yanında geliş yönünde 55.2 Mbps, gidiş yönünde 19.2 kbps-2.3 Mbps arası hızlarda çoğul ortam trafiği geçirebilmektedir. VDSL, ADSLde olduğu gibi frekans bölmeli çoğullama uygulamakta, transmisyon hızları aynı ise simetrik olarak da çalışabilmektedir. VDSLin ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSLin temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir. Santraldan gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesi (ONU) ile ev ya da işyerine bağlı olan tek bir bakır hat arasında uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlamaktadır. Ya da bir gökdelenin bütün katlarına VDSL ile katlararası kısa mesafeli hatlarla ulaşılabilmektedir.
Türkiyede İnternet erişiminde tekel oluşturmayı başarmış olan Türk Telekom şimdi de yeni bir atağa geçiyor. VDSL 2 adı verile n bu teknoloji ile kullanıcılara 30 megabit (3,75 megabyte/sn) hızında internet erişimi sağlayacak. Bu da şu an ev kullanıcıları için en yüksek hız olarak kabul edilen 4megabit internet hızını yakllaşık 8′e katlayacak
Ayrıca Sevindirici olan diğer gelişme de hızların artması ile birlikte fiyatlarda da bir düşüş olacağının açıklanması. Böylece dünyada en pahalı internet hizmetini almakta olan Türkiye internet kullanıcılarının yüzü biraz olsun gülecek..
VDSL altyapısında ADSL deki gibi telefon hatları altyapısı kullanılıyor. Yani yeni kablo döşemek gibi bir sorun yok. Fakat ülkemizin telekom altyapısındaki kabloların (bakır tel demeliyiz aslında) bu hızlar karşısında bir darboğaz yaratacağı da aşikar.
VDSL2 sayesinde, adsl kullanıcıları Triple Play denilen ses, görüntü, veri, yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) ve interaktif oyunlardan da yararlanabiliyor.

Transmisyon teknolojisi ve etkinliği bazı ortamlarda henüz denenmemiştir. Standart belirleyicileri üzerinde çalışmaktadır. Tüm dünyada telekom şirketlerinin ağlara geniş bant giriş sağlamak için yeni kararlar aldıkları biliniyor. Maliyetin azalabilmesi için bu şirketler son kullanıcıya giderken bakır telleri kullanmaktalar.
Buna izin veren teknolojilerden birisi de VDSL dir, Very High bitrate Digital subscriber line. Kısaca açıklamak gerekirse VDSL, kısa mesafede hattın uzunluğuyla ters orantılı olarak yüksek hız data transferi sağlayan bir teknolojidir. Upstream olarak 300 metrede maksimum 51 ila 55Mbps hız desteklerken, 1500 metre sınırında 13 Mbps civarı hızlar elde edilebilir.
Upstream hızları SONET ve SDHin 155Mbps hızının alt çarpanlarıdır ve yine mesafeye göre aşağıdaki gibi değişirler:
12.96 13.8 Mbps 1500 meters 25.92 27.6 Mbps 1000 meters 51.84 55.2 Mbps 300 meters

@mehmetkarahanlı@
Downstream hızları da 3 ana gruba ayrılırlar:
-1.6 2.3 Mbps
-19.2 Mbps
-Downstream ile aynı
VDSL, hata düzeltme olmaksızın data aktarımına da izin vermektedir. Bu sıkıştırılmış video transferi yapılmasına izin veren bir data iletişim tekniğidir.
VDSL teknolojisi büyük bir oranda ADSL teknolojisine benzemektedir. Fakat ADSL daha uzun mesafelerde de çözüm getirebilmesiyle beraber, çok daha karmaşık bir teknolojidir.
VDSL, telefon hatlarının karakteristikleri halen tam olarak anlaşılamadığı için, araştırma aşamasında bir teknolojidir. En büyük bilinmeyen ise VDSL in güvenli olarak gönderilen paketleri ne kadar uzaklıktaki bir mesafeye taşıyabileceği. Bu sorun ADSL, ISDN ve telefonlaşmada herhangi bir sıkıntı çıkarmazken, VDSL in kullanacağı frekansda sorunlarla karşılaşılmaktadır.
VDSL,in video ve asimetrik veri iletişiminde ATM hücre biçimini kullandığı varsayılmaktadır. Esas zor olan VDSL in non-ATM biçiminde (mesela geleneksel PDH yapısında) ve genişband hızlarda (T1/E1 hızından daha yüksek) simetrik kanallar arcılığıyla nasıl veri taşıyacağıdır. VDSL üst seviye iletişim kurallarından tamamıyla bağımsız değildir; şöyle ki birden fazla uçbirim cihazını bağladığınızda bağlantı düzeyi biçimini bilmek zorundasınız.
Üçüncü zor durum ise kablo altyapısı ve müşterinin kendi tarafında kullandığı cihazdır. Sistem yönetimi, güvenilirlik, ve veri taşıması ADSL ve ISDN deki gibi hub şeklinde çalışma ve aktif ağ sonlandırması gerektirir.
Fakat maliyet yabana atılmamalıdır. Küçük Optik Ağ Ünitesi (ONU), fiber kablolama, arayüzler ve gerekli cihazlar düşünüldüğünde VDSL maliyetinden çok daha pahalı bir sistemdir.


VDSL2 NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR? VDSL İLE ADSL ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Teknoloji geliştikçe sahip olduğumuz olanaklarda gün geçtikçe daha fazla artıyor. Bu tekolojik gelişmeler her alana yabancı ülkelere kıyasla yavaş yansısa da yansıyor yinede. Örneğin bütün dünyada ülkemizdekinden yüzlerce kat daha hızlı internet bağlantısı kullanılırken, biz daha 1 Mbps hızla uğraşıyor, ama Türk Telekom, yeni bir uygulama ile bu hızı biraz daha arttıracağa benziyor. Tabi bunu zaten dünyanın en pahalı internet bağlantısını kullanan bizlere dahada yüksek bir ücret karşılığında yapacak. İşte VDSL2 hakkında bazı bilgiler;
VDSL2 Nedir?
VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı), bakır kablo üzerinden, santrale kısa mesafelerdeki abonelere yüksek bant genişliği sunulabilen internet hizmetidir.
VDSL2′nin ADSLden farkı nedir?
VDSL2 ve ADSL hizmetlerinin her ikisi de bakır kablo üzerinden verilmektedir. Ancak VDSL2 hizmeti teorik olarak 100 Mbpse kadar yüksek bant genişliği sunmaktadır.
VDSL2′ye kimler başvurabilir?
VDSL2′ye santrale yakın mesafede bulunan aboneler başvurabilir.
VDSL2 için hizmet alanında olup olmadığımı nereden öğrenebilirim?
Başvuru esnasında santrale olan mesafe bilginiz kontrol edilecektir. Ancak başvuru sonrasında yerinde test yapılarak kesin olarak VDSL2 hizmetinden yararlanabileceğiniz belirlenecektir. Test esnasında bağlantı yapılacak noktada olunması gerekmektedir.
VDSL2 için gerekli modem ADSL modemden farklı mıdır?
VDSL2 modemleri, ADSL modemlerden farklıdır. VDSL2 hizmetinin alınabilmesi için VDSL2 modemi gerekmektedir.
VDSL2 modemin özellikleri nelerdir?
TTNET tarafından teslim edilen VDSL2 modemleri 4 portlu ve kablosuz modemlerdir.
VDSL2 için başvurabileceğim paketler nelerdir?
VDSL2 hizmeti için başvurulabilecek paketler:
- 16 Mbpse kadar Limitsiz TTNET VDSL2
- 32 Mbpse kadar Limitsiz TTNET VDSL2
- 16 Mbpse kadar Limitsiz TTNET İŞYERİM VDSL2
- 32 Mbpse kadar Limitsiz TTNET İŞYERİM VDSL2
ADSL abonesiyim VDSL2′de alabilir miyim?
Aynı hat üzerinden sadece ADSL veya VDSL2 abonesi olunabilir.
VDSL2 hizmetinde maksimum ulaşılabilecek hız nedir?
32 Mbps ve 16 Mbpslik hızlar, ulaşılabilecek maksimum hızları temsil etmektedir. Söz konusu bu hızlar, kullanılan bilgisayarın durumu, telefon hattının kalitesi, santral yoğunluğu, santrale uzaklık, merkezi cihazların performansı ve modem / router performansı gibi faktörlerden etkilenir. Sunucuların performansına bağlı olarak, bu hızlara her zaman tek download ile erişilemeyebilir, paralel (aynı anda farklı sitelerden) dowload gerekebilir.

VDSL2′de upload hızı kaçtır?
Tüm VDSL2 paketlerinde upload hızı 1 Mbpsdir.
ADSLden VDSL2′ye geçince telefon numaram, hizmet numaram, kullanıcı adım değişecek mi?
ADSLden VDSL2′ye geçişlerde telefon numarası, hizmet numarası, kullanıcı adı değişmeyecektir.
VDSL2 Bağlantı Ücreti Ne Kadar?
Yeni aboneliklerde ve ADSLden geçişlerde, VDSL2 bağlantı ücreti ayda 2 TL taksitle 12 ay boyunca TTNET faturasına yansıtılır.örnektir bedeller
