- 19 Haz 2016
- 8,533
- 148
- 63

Sanal Gerçeklik Nedir? Nereler de kullanılır?
Sanal gerçeklik son yıllarda adından bolca söz edilen bir teknoloji. Firmalar arka arkaya sanal gerçeklik gözlüklerini tanıtmaya başladılar. Gelecek yazılarımda bu gözlükleri teker teker inceleyeceğiz. Sanal gerçeklik nedir ?
Sanal gerçeklik, gerçek hayattaki ortamların bilgisayarlar aracılığı ile taklit edilmesine denir. Sanal gerçeklikte esas amaçlanan nokta, sanal gerçeklik kaskını taktığımızda kaskta (yada gözlükte) bulunan ortama adapte olup gerçekte bulunduğumuz ortamı unutmaktır. Sanal gerçeklik ortamları genelde kafanıza taktığınız bir kask yada gözlük ile oluşturulur.
Bazı durumlarda sanal gerçeklik gözlüğünü destekleyici aksesuarlar da olabilir.

Bu pazara yatırım yapan firmalar, kullanıcıların sanal gerçekliğe nasıl daha kolay ulaşacağını hedefliyorlar. Bu nedenle gözlükler ile kullanıcılara maksimum his verilmek isteniyor.
Hayatın Her Yerinde Sanal Gerçeklik
Sanal gerçekliğin gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması bekleniyor. Şu anda bir çok similasyon ortamında sanal gerçeklik kaskları kullanılıyor.
- Sağlık: Henüz tecrübe sahibi olmayan bir doktorun sanal gerçeklik ortamında sanal hastayı ameliyat ettiğini düşünün.
- Sehayat: Yaz tatiliniz için plan yapacaksınız. Gideceğiniz oteli 360 derece gezmeye ne dersiniz?
- Endüstri: Pilot değilsiniz ancak neyiniz eksik ? Kokpitte sanal olarak uçtuğunuzu düşünün.
- Eğitim: Büyük bir topluluğa sunum yapacaksınız. Sanal olarak oluşturulmuş ortama sunum yaparak stres atamayı istemez miydiniz?
- Oyun: Oynadığınız oyundaki karaktere artık daha yakınsınız. Sizi kovalayan bir canavarı kafanızı arakaya çevirdiğiniz de görüyorsunuz.
Yukarıda saydığım örneklerin bir çoğu bir sanal gerçeklik kaskı ile mümkün oluyor.

Firmalar Sanal Gerçekliğe Odaklandı
Bu geniş pastadan herkes nasibini almak istiyor. Bana göre Facebookun, sanal gerçeklik sektörünün başarılı oyuncularından Oculusu satın alması ile teknoloji dünyası sanal gerçekliğe daha çok önem vermeye başladı.
Firmalar çok ciddi ürünler üzerinde çalışıyor. Henüz piyasaya çıkmamış ancak yayınlanan videolar ile kullanıcıları heveslendiren Microsoft HoloLens ise sanal gerçekliği bir adım öteye taşımış durumda. Piyasada bulunan popüler gözlükler de bulunduğunuz sanal ortamdaki nesneleri hareket ettirmeniz için çeşitli aksesuarlar kullanılır iken, HoloLens parmaklarınızı aksesuar kullanmadan algılamayı vaat ediyor.







En Gerçek 3D Ses Teknolojisi
[FONT=open_sansregular]İçine girdiğiniz oyun dünyasında performansınızı doğrudan etkileyecek en önemli şeylerden biri, seslerin tam olarak nereden geldiğini anlayabilmektir. PlayStation VR, tüm seslerin yönünü ve mesafesini doğru bir şekilde iletiyor. Kulaklarınızdan gelen seslerle birlikte yepyeni bir boyut keşfedeceksiniz. Ayrıca çevrimiçi oyunlarınızda arkadaşlarınızla iletişim kurmak da VR ile çok kolay çünkü gözlüğe entegre bir mikrofon var. Bu mikrofonla etrafınızda gördüğünüz sanal gerçeklik algısı güç kazanacak![/FONT][FONT=open_sansregular]
[/FONT]

[/FONT]

Sanal VR Oyun Dünyasında ne kadar kourkuyoruz







Dün piyasaya çıkan Resident Evil 7nin PSVR uyumluluğu nedeniyle saatlere sanal gerçeklik üzerinden RE7 oynayan binlerce kişi hasta oldu!
2017 ve sonrasında en popüler teknoloji olması beklenen sanal gerçeklik, merakla beklenen korku oyunu Resident Evil 7nin çıkmasıyla bir anda tekrar popülarite kazandı. Binlerce PlayStation VR sahibi PS4 üzerinden bu oyunu sanal gerçeklik ortamında oynamaya başlamasına rağmen hala gelişmekte olan teknolojinin yan etkileri sebebiyle uzun süreli oyun deneyimi yaşayamayan kullanıcılar, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi şikayetler ile oyunu yarıda bırakmak zorunda kalıyor.
Tabii bu sorun şu anda direkt olarak Resident Evil 7 ya da PlayStation VRın kötü olması kaynaklı değil. Bu durum tamamen gördükleriniz ile vücudunuzun durumu arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor. Şöyle ki; oyunda siz kendinizi hareket ediyor gibi görmektesiniz ya da yaratıklardan kaçıyorsunuz. Ancak bunu sanal gerçeklik ortamında oynadığınız için beyniniz gerçekten o dünyada olduğunuzu hissederek tepki vermeye başlıyor. Sonuç olarak siz kendinizi yürüyor, koşuyor gibi görürken vücudunuz hareketsiz bir biçimde oturuyor olduğu için bir süre sonra vücut Noluyor oğlum?! diyerek mide bulantısı ve baş dönmesi tepkisi veriyor.
Korku Tutkunları Sanal Gerçeklik Ile Gerçekten Korkuyor